Élet sója

TOP 10 park és kert Elzászban

2016. július 03. - Tünde Bagó

Romantikus, klasszikus vagy jelenkori, költői, falusi, játékos vagy művészi. Bármelyik jelzővel ellátott kertre találhatsz példát Franciaország egyik észak-keleti régiójában, Elzászban. 

A kék ház kertje Uttenhofenben

Uttenhofenben már távolról ragyog egy kobaltkék színű ház, ahol egykor (1648-ban) két építész és művész, Alain Soulier és Jean- Louis Cura telepedtek le. A 17 ár (1 ár 100 négyzetméter) nagyságú kert nem számít óriásnak a méret tekintetében, de annál több kincset rejt. A kertben leanderek, rózsák, japán lila akácok, tavi rózsák hatnak a látogató minden érzékszervére. Csinos kis üvegház, kristálykert, olasz stílusú fasor, télikert és még egy fűszerkert is található a kék ház mellett. A felületes látogatónak csupán egy csinos kis ház, színes kerttel lesz a véleménye, de aki megnéz mindent legalább kétszer, az érdekes motívumokat fedezhet fel. A kertben egy kávézó szólítja maradásra a vendégeket. 

Uttenhofen_600x400.jpg Fotó forrása: www.radfahrenimelsass.de

Két kikötő kertje Strassbourgban - francia-német csere

A Rajnán átívelő Európa-híd közelében fekvő két kikötő mellett 150 hektárnyi kert is húzódik, amely a híddal együtt jelképezi a francia-német barátságot. Olyan óriási rendezvények is helyet ad ez az óriási park, mint a Kertművészek versenye, de sokszor találhatunk itt virágkiállítást, koncerteket, tánc és színházi előadásokat is. Kehl és Strasbourg között a kert segítségével egy látványos utazásban lehet részünk, ha úgy döntünk, hogy egy jó nagy sétával látogatunk át Franciaországból Németországba és vissza. 

strassbourg_600x400.jpeg A fotó forrása: http://www.otstrasbourg.fr/

 

A botanikus kert Strassbourgban

A francia városban az egyetem közelében egy 4 hektáros területen terül el a több, mint 6000 növényfajtával büszkélkedhető botanikus kert. Arborétum, ökológiai ültetvények és melegházak adnak helyet a különleges fajtáknak. Olyan fák kápráztathatnak el bennünket, mint a hikoriódió, óriás mammutfenyők és az öt eredeti mocsárciprus. A kétszintes pálmaházban pedig banánfák, páfrányok, pálmák, kúszónövények teremtenek trópusi hangulatot. 

Strassbourg_botanik.jpg Fotó forrása: http://jardin-botanique.unistra.fr/

 

Leonardsau-Park Obernaiban

A park Obernai mellett St. Leonard rétjén található, ott, ahol korábban a lenvásznat mosták és fehérítették. 1896 és 1930 között a hely urai kastélyt építettek itt, amelyhez 9 hektárnyi területet csatoltak. A kert különlegessége a sokféle hatás, találunk itt ugyanis angol, japán és olasz barokk kertet. 

Leonardo_600x450.jpg Fotó forrása: fr.wikipedia.org

 

Schoppenwihr Park Ostheimban - egy romantikus angol park

Ebben a kertben a látogatók felfedezhetnek egy angol parkot tele romantikával, találnak itt tavat, várromot, ritka fákat és szabadon élő vadakat. A kertet már a XVIII. században kialakították és onnan kezdve olyan hatások érték, mint az 1850-ben egy skót kertépítész vezetésével végzett felújítás, vagy Achille Duchêne vezetésével egy teljes átalakítás a XX. század elején. A park szembeötlő része a 66 platán, amely lenyűgözővé varázsolja a helyet. 

Schoppenwihr_Park_Ostheim.jpg Fotó forrása: http://www.schoppenwihr.com/

 

Elzász legnagyobb parkja a Wesserling park és az ő kertjei

Az egykori királyi textilmanufaktúra múzeuma Wesserlingben nemcsak egy időutazást kínál a textilgyártás világában, hanem egy érzékekre ható sétával is szolgál a hozzá tartozó öt kerttel. Az egész kert műemlékvédelem alatt áll. Egy angol parkban, egy mediterrán teraszon, egy francia kertben, egy fűszerkertben és egy mezőgazdasági parkban sétálgathat itt a látogató. A parkokban színházi produkciókkal, meglepetésekkel is elkápráztatják a vendégeket. Ebben az évben például Verne regényének helyszínei elevenednek meg a különleges növények között. 

jardins011

Botanikus kert Saverne-ben

A Col de Saverne 335 méteres magaslatán fekszik Saverne város botanikus kertje. Egyedülálló virágok és nagyon különböző növények nőnek ott egymás mellett nagy egyetértésben: hegyi virágok, húsevő növények, páfrányok, vízi növények. Az orchideák kertje a 20 hazai orchidea fajtával a legnagyobbnak számít Franciországban. A kert különlegessége, hogy a látogatók egy virágtengerben is sétálhatnak a mészkőkertben.

Saverne_600x398.jpg Fotó forrása: http://www.tourisme-saverne.fr/

 

Haut-Chitelet park Colmar közelében

Az 1230 méter magasan fekvő Haut-Chitelet kert alpesi florában gazdag terület. A 11 hektáron több, mint 2700 növény található Európából, Ázsiából, Amerikából és az Egyenlítőtől délre található területekről. A hegyi klímának köszönhetően olyan növények tudnak itt fejlődni, mint a Kárpáti harangvirág, a himalájai bőrlevél, a Krímből származó liliom és a japán tópartifű.

Jardin_Chitelet_600x450.jpg Fotó forrása: www.en.wikipedia.org

 

Ecomuée d‘Alsace kertje 

Tradíciót, kultúrát és kertművészetet talál a látogató Franciország legnagyobb szabadtéri múzeumában, az Ecomuée d‘Alsace-ban. Az 1984-es megnyitása óta több, mint 6 millióan látogatták meg. A 100 hektárnyi területen az 1900-as évek elejére repülhet vissza a látogató egy elzászi faluba. Tradícionális kézművesség, mezőgazdaság a nagyapák korából, falusi iskola, egy körhinta gyűjtemény és 70 tipikus fagerendás ház segít elképzelni a 100 évvel korábbi életet Elzászban. Természetesen a házakhoz csodás kertek is tartoznak!

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=36t52iEfrvk[/embed]

Látogassatok el Elzászba, ahol a fenséges vidék, az elképesztő kisvárosok mellett ezeket a kerteket is érdemes felfedezni!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4712782180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
top_10_park_es_kert_elzaszban
süti beállítások módosítása