Élet sója

Hat ok, amiért a Garda-tóhoz utazunk

2016. augusztus 01. - Tünde Bagó

Ha szóba kerül Olaszország, mint úticél, akkor a legtöbb embernek Róma, Velence, Rimini, Toszkána, vagy az Adria jut eszébe, s csak kevesen vannak akik a Garda-tóra is gondolnak. Holott ez a környék a magas hegyek, az olajfaligetek és a kiváló borok mellett egy páratlan szépségű vidéket is kínál a turistáknak.  

Pár hónapja szinte kísértetiesen ugrottak elém az interneten fotók a Garda-tóról, időnként alig hittem el, hogy ezt a vidéket eddig még nem látogattuk meg. Elkezdtem szervezni egy utazást Dél-Tirolba, s gyűjtöttem az információkat. Kaptam tanácsot barátoktól, könyvekből, filmekből, s persze az internetről, utazási blogoktól. Most összeszedtem azt a 6 okot, amelyre hallgattunk, amelyek a sok közül arra inspiráltak, hogy még ezen a nyáron elutazzunk a Garda-tóhoz.

Mert a tó olyan, mint egy opera

Gazdag, lélegzetelállító, tragikus - akárcsak egy operaelőadás. A napnyugták szépségétől már sokan zokogásban törtek ki, nem kevésbé a hegyek drámai tóba omlásától északon, s az olyan helyektől, amelyek szomorú történetei milliók szívéig hatoltak. S ha nem lenne elég ez az ávitt értelemben vett operaelőadás, akkor Veronában, a világ legszebb operaszínpadának tartott arénájában magunk is részesei lehetünk egy előadásnak. 1913 óta évente 20ezer zenekedvelő hallgatja itt Verdi, Puccini és mások műveit nyaranta, június közepétől szeptemberig. 

garda-943087_640

Mert egy pohár Bardolino itt a legfinomabb

Bardolinoban, a Garda-tó déli kikötőjében kezdődik a híres Strada del Vino, amely 16 település és 46 borászat között kanyarog. Bármelyiknél érdemes megkóstolni a híres rubinvörös Bardolino bort, de vigyázat, mert a mészkő talajon termesztett szőlőből készített és legalább egy évig fahordóban tárolt bor különösen erős lehet. Tésztákhoz, rizottóhoz, édesvízi halakhoz isteni társ.

Mert a helyi konyha egy költemény

 A citomfák és a ciprusok között nemcsak pizzát és pastát szolgálnak fel, hanem olyan ételkülönlegességeket is, mint a radicchio rizottó vagy az édesvízi halas gnocchi. Imádnivalóak a tó halai grillezve, mint a Lavarello vagy a pisztráng. S a legszebb helyeken, a parton egy nyári este nem ritkák a négyfogásos menüket kedvező áron kínáló éttermek. 

 Mert itt található a varázslatos Isola del Garda 

Az olasz kastélyok csak a franciákkal vetekedhetnek, de az Isola del Garda-n, azaz a Garda-szigeten álló neogótikus és velencei stílusban pompázó Borghese-Cavazza család tulajdonában állónak nincs vetélytársa. Misztikus és titokzatos, megnyugtató és páratlan, történetek és növények ezrével rendelkező.

isola-del-garda-951550_640

Mert a közelben található Júlia balkonja

A világ leghíresebb szerelmes párjának lakóhelye, Verona, alig néhány kilométerre fekszik a Garda-tótól. A Via Cappello die Casa-n pedig ott áll a híres erkély, amelyről felhangzottak Júlia szavai:

"Ó, Rómeó, mért vagy te Rómeó

Tagadd meg atyádat, dobd el neved,

Vagy én nem leszek Capulet tovább."

verona-1486497_640

 Mert az augusztusi hullócsillag eső páratlan

Az isteni radicchio rizottó ízével a szánkban, a romantikus erkély jelent után, egy jó Bardolini borral a kezünkben nincs is jobb, mint egy sötét, nyugodt helyet keresni a parton és feltekinteni az augusztusi égboltra, ahol a Perseidák gondoskodnak a látványos tüzijátékról. Óránként általában 100 csillag suhan el errefelé.

Ilyen csalogató okok után itt az ideje, hogy útra keljünk és lefotózzuk nektek a Garda-tavat és környékét.

Jövünk vissza élménybeszámolóval!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2612782202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
hat_ok_amiert_a_garda-tohoz_utazunk
süti beállítások módosítása