Élet sója

Mi a boldog házasság titka a 30-as évek magyar sztárjai szerint?

2016. december 20. - Tünde Bagó

Sokan keresték már a boldog házasság titkát, s hosszas értekezésekben be is számoltak róla. Naponta születnek felsorolások, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk a házasságban. Szeretünk elgondolkodni pszichológusok, filozófusok, színészek, sztárok gondolatain a házasságról. S ez a 30-as években sem volt másképpen. Bizonyítja az általam már sokat emlegetett Tolnai Világlapja magazin 1938-39-ből. 

Több, akkori magyar sztárt kérdeztek meg arról, hogy szerintük mi a boldog házasság titka? Ugye mondanom sem kell, hogy az akkori erkölcsi normák, társadalmi elvárások és maga a gondolkodás is más volt, mint most, vagy mégsem? 

Gózon Gyula - akiről művészkörökben az terjedt el, hogy az Isten is férjnek teremtette, a barátja házasságát tartja követendőnek:

"Van egy barátom, aki a Rózsadombon lakik. A felesége pedig a Keleti pályaudvarnál. Minden reggel találkoznak a Margit híd és a Keleti pályaudvar között egy kávéházban, ahol együtt reggeliznek, örülnek egymásnak, majd mindenki megy a dolgára. Este találkoznak csak újra, amikor együtt vacsoráznak. Egyik a este a férj a feleségénél, a másik este a feleség az uránál. Ilyenkor a férj hazakíséri az asszonyt, s a kapunál forró csókkal búcsúznak. A házasságuk derűs és harmonikus. Többet erről a kérdésről nem is mondanék."

strelisky_portrait_of_gyula_gozon_c-_1917

Erdős Renné - a kiváló regényíró megoldhatatlannak tartja boldog házasság titkát, de azért elgondolkodtató tanácsot is ad:

"Örök és megoldhatatlan probléma. Hiszen, ha erre lehetne felelni, akkor szabályokat is lehetne felállítani. Akkor nem lennének rossz házasságok, elválások, tragédiák és ehhez hasonló kor- és kórtünetek. Mindenesetre mindenkinek és így nekem is van erről egy kialakult véleményem. Én ezt helyesnek tartom, s hogy valóban az-e, nem vagyok hivatott eldönteni.

Tehát lássuk a férjet: Legyen mindig kedves és figyelmes. Ne viselkedjék úgy, mint a férj, aki már biztos a dolgában, hanem mint udvarló, akit még érhetnek meglepetések. Ne gondolja, hogy otthon már nem érdemes rendesnek és csinosnak lennie, mert úgyis "csak" a felesége látja. Apró ajándékok, meglepetések, kedves ötletek mindig legyenek raktáron. Ne fulladjon a házasság unalomba. De ne tekintse feleségét csak nőnek. Legyen a barátja és megértő segítőtársa, akivel mindent megbeszélhet. Mondja el neki a saját problémáit és hallgassa meg az asszonyét is figyelemmel és érdeklődéssel. Alkalmazkodjék, de csak bizonyos fokig, az asszonyok nem szeretik a pipogya férjet. Akkor keresik az igazi férfit. Ha mind a ketten keresnek, akkor közösen osszák be. Ha csak a férfi keres, úgy adjon belőle a feleségének is, hogy az ne érezze a teljes anyagi függést, az megalázó.

Az asszonyra épp így vonatkoznak ezek a dolgok. A férj szereti, ha a felesége otthon épp olyan csinos, tiszta, rendes, mint azok a nők, akiket a hivatalban vagy az utcán lát. Otthon is érdemes öltözködni, meg lehet oldani, hogy a kényelem se szenvedjen kárt. Ne szórakoztassa a férjét háztartási problémákkal, ne merüljön el ezekben, hogy más ne is létezzék számára. Ha vita merül fel közöttük, tartsa mindig szem előtt, hogy a férjének mindig igaza legyen.

És így tovább, és így tovább. A téma kimeríthetetlen. Nem lehet szabályokat felállítani, mert ami az egyik házasságban beválik, a másikat tönkreteheti. Nem lehet kimondani, ezt vagy azt úgy tedd, az igazi asszonynak és az igazi férfinak meg kell éreznie, mit kell tennie, hogy a házassága boldog és harmonikus legyen."

Bálint Dezső dr. - törvényszéki bíró véleménye így hangzik:

"Az asszony mosolyogjon. Az asszonyi mosoly a házasság árnyas oldalait is bearanyozza. Sok súlyosnak látszó problémát is megoldott már egy csendes asszonyi mosoly."

Jávor Pál - a híres színész négy mondatban foglalja össze a boldog házasság titkát:

"A férj keressen és lássa el az otthonát, akkor minden házasság boldog lesz. Az asszony maradjon otthon, s ne bízza a háztartását cselédre, ne kávéházazzon, ne kártyázzon, ne füstöljön, hanem legyen csendes, otthoni munkatársa urának. Ne tekintse urát papucshősnek. Így éltek a nagyanyáink és nagyapáink, s házasságuk bizony boldog volt."

26762680963_1bae01c1de_z

Bajor Gizi - neves színművésznő

"A férj legyen olyan, mint az én férjem, a feleség pedig legyen olyan, mint én vagyok, akkor a házasságuk harmonikus lesz."

27095244380_dcd0b6bd78_z

Kabos Gyula - a közkedvelt filművész szerint nagyon könnyű a kérdés:

kabos-gyula-head

"Szinte látom, hogyan lélegzik fel velem együtt a körkérdezett társaság - kezdte nyilatkozatát, majd azzal folytatta, hogy felsóhajtott: Hű az idén de könnyűt kaptunk fel! Lelki szemeimmel látom némelyek apróbetűs, a tekintélyesebbek vastagabb betűvel szedett válaszát, hogy aszondja: "A feleségnek olyannak kell lennie, mint az én feleségem, a férjnek aszondja olyannak kell lennie, mint én vagyok." Szép volna - folytatja - ha ehhez mellékelni lehetne egy olyan fényképet, amelyen a művész otthonában, ketten az asszonnyal kucorognak egy recamiéren (a recamiér felett hiányzik egy jó kép), a férj olvas, a címlap kifelé van fordítva, jól néz ki ekkor egy eredeti angol könyv, az asszony meg macskát simogat. Ez jól aláfesti a harmóniát, mert ahol a férj egész nap angol könyvet olvashat, az asszony meg macskát simogathat, ott a harmóniával egészen nagy baj nem lehet. Nálam nehezebb egy ilyen harmonikus csendéletet produkálni, mert a recamiéren egész nap a fiam hever, akinek hiába magyarázom: Kelj fel, a papa a harmonikus házaséletről akar nyilatkozni, nem kell fel, amíg a feleségemmel együtt a legnagyobb harmóniában egy pár pofont le nem kenünk neki.

Így hát minden képes melléklet nélkül megmondom a világ szemébe nyíltan és férfiasan: A feleségnek olyannak kell lennie, mint az én feleségem, a férjnek meg pláne olyannak kell lennie, mint én vagyok, hogy a házasélet harmonikus maradjon."

Vízváry Mariska - a hírneves színésznő úgy látja, hogy elsősorban az asszony teszi boldoggá vagy boldogtalanná a házas életet:

"Nem kell más - mondja - minthogy az asszony legyen jókedvű, friss, megértő, lelkileg kultúrált, testileg ápolt. Legyen okos, anélkül, hogy ezzel az urának imponálni akarjon. És legyen megbocsájtó, anélkül hogy magát vagy az urát megalázza. A férfi legyen erélyes és gyöngéd."

vizvary_mariska_1900_ko%cc%88ru%cc%88l

Szedő Miklós dr. - operaénekes, bőrgyógyász-kozmetikus orvos így nyilatkozott:

"Szerény véleményem szerint a tartósan harmonikus, vagy inkább harmonikusan tartós házasság két oszlopos pillére: értelem és érzelem. Úgy a feleségnél, mint a férjnél meg kell lenniök. És ha bármilyen, a harmóniát veszélyeztető momentum felmerül a házasság alatt, ha biztos alapon megvan ez a két faktor, mindig segít az egyik a másiknak, hogy helyre billenjen az egyensúly."

Dudits Andor - hírneves festőművész azt tartja: 

"A férfi legyen olyan, hogy a nő méltassa arra, hogy felesége legyen, a nő viszont, hogy férje élete párjául válassza. Hogy helyesen cselekedtek-e azt a jövő fogja eldönteni, amikor személyes tulajdonságaikon kívül külső körülmények is gyakorolhatnak döntő befolyást életük zavartalanságára."

Völgyesi Ferenc dr. - ideggyógyász szerint: 

"Ha a házasság ideális feltételei hiányoznak, akkor a két házastárs elemi kötelessége önfegyelmezés útján alkalmazkodni társa lelki kívánalmaihoz. Minél inkább érzelmi alapon indul el egy házasság, annál több kölcsönös és aktív igyekezet és alkalmazkodásra  való törekvés szükséges mindkét fél részéről az érzelmi harmónia megtartásához. Tíz év sem elegendő ahhoz, hogy az aktívabb lelkű házastárs a másik érzelmi igényeit megértse, de tíz élet is kevés ahhoz, hogy a passzívabb lelkű házastársat ész okokkal lehetne meggyőzni. Egy nagyon okos asszony egyszer erről így szólott: Nyugodtan hagyom a férjemet evezni az élet hullámain, nekem elég, ha én kormányozhatok.

Ne keressetek egymásban Rómeókat és Júliákat. A feleség ne tekintse férjét csupán anyagi jóléte biztosítójának, de a férj se tekintse feleségét csupán játékszernek. A házasság több, mint szerelem, a házasság kétoldalú kötelezettségek szakadtaln láncolata."

Miután a fentieket felolvastam a férjemnek, ő csak annyit tett hozzá: "Szerintem a boldog házasság titka, hogy a megfelelő nőt kell elvenni!" :-)

Nos, mit gondoltok, igazuk volt a 30-as évek sztárjainak? S igaza van a férjemnek? :-) 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5012782298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
mi_a_boldog_hazassag_titka_a_30-as_evek_magyar_sztarjai_szerint
süti beállítások módosítása