Élet sója

Olaszországban nyílik az első Food-szabadidőpark

2017. január 11. - Tünde Bagó

Az észak-olasz Emilia-Romagna régióban nyílik meg 2017-ben a FICO Eataly World elnevezésű szabadidőpark 80.000 négyzetméteren, ahol minden az evésről, az ételekről és azok alapanyagairól szól majd. Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy csupán pár tucatnyi élelmiszerüzletet és éttermet rakosgatnak egymás mellé ezen a területen, elárulom, hogy ennél sokkal többről van szó.

langhirano_1890726_640_600x399.jpg Emilia-Romagna régió

A régió, amelynek központja Bologna, prezentálta és prezentálja ma is a leghíresebb olasz élelmiszereket: pármai sonka, parmezán sajt, mortadella felvágott, bolognai szósz, balzsamecet, csak hogy a leghíresebbeket emeljük ki.

ham-709720_640

Ennek tükrében nem csoda, ha éppen ez a régió álmodta meg Európa első Food-parkját, a borairól és ételeiről oly híres Bologna közelében. A szabadidőparkban azonban nem a hasunkról szólnak majd csupán az attrakciók, hanem arról, ahogyan a sokszínű olasz konyha alapanyagai eljutnak a földekről a villánkra. A látogatók közvetlen közelről ismerhetik meg a népszerű ételek alapanyagainak előállítását, termesztését. A park jelentős része termőföldekből, legelőkből, parasztudvarokból áll majd, ahol olyan tipikus alapanyagokat termelnek, mint az olíva, a szarvasgomba, a szőlő, valamint olyan állatokat nevelnek, mint a híres piemonti szarvasmarha, vagy a szardíniai birka. Gabonát és gyümölcsöt termesztenek, teheneket fejnek, amelyek tejéből a híres mozzarella sajtot készítik el a parkban.

FICO_Eataly_World_solarstaaelle_kuehe_91380b9256ad64d8.jpg Fotó forrása: www.eatalyworld.it

 S természetesen minden alapanyagból főznek is valami finomat a látogatóknak a 25 étteremben, amely a parkban fellelhető lesz a Michelin-csillagos éttermek fiókéttermeitől a Fastfood konyhákig terjedően. 

Az étteremek mellett 40 üzlet gondoskodik majd arról, hogy miután az élelmiszerek gyártását vagy termesztését megnéztük, meg is kóstolhassuk azokat, majd meg is vásárolhassuk. Az üzletekben azonban nemcsak a helyi, hanem egész Olaszországból, a legjobb termelőktől is találunk finomságokat.   

FICO_Eataly_World_rondell_3e66e076555e5d93.jpg Fotó forrása: www.eatalyworld.it

 A park megálmodói nagy hangsúlyt szeretnének fordítani az iskolai osztályok látogatásaira, évente csaknem 5000 rendezvényt terveznek a diákok számára ajánlani, amelyhez még iskolai tantermeket is kialakítanak. 

Az egyik alapító, Tiziana Primori a következőképpen nyilatkozott a FICO Eataly World-ről: "A mi álmunk egy nagyszerű és boldog hely, ahol Olaszország örökségét lehet felfedezni. Célunk, hogy egy mezőgazdasági, kulináris, pedagógiai parkot hozzunk létre, amely az ételeken, azz evésen keresztül összekapcsolja az olasz régiókat a világgal."

A szabadidőpark megnyitását 2017 második felére tervezik. 

Aki Bologna környékén jár az év második felében, semmiképpen ne hagyja ki Európa első Food-szabadidőparkját. S iskoláknak is érdemes lenne elgondolkodni, hátha néhány jó akcióval előteremthető egy látogatás a parkba diákjaik számára. 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7612782312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
olaszorszagban_nyilik_az_elso_food-szabadidopark
süti beállítások módosítása