Élet sója

Világkörüli úton van 17 éve ez a család

2017. február 09. - Tünde Bagó

Képzeljétek el, hogy világkörüli útra indultok. Már 17 éve úton vagytok, közben született 4 gyermeketek és milliónyi helyen jártatok, milliónyi embert ismertetek meg. Bevállalnátok?

Az argentín Zapp család, 4 gyermekkel és egy sötétkék oldtimer autóval (Graham Paige) bevállalta és már 17 éve járja a világot.

Die_Abenteuer_der_Familie_Zapp_600x287.jpg Forrás: dpa/Herman Zapp

 Amikor Herman és Candelaria világjáró álma megszületett, akkor még csak ketten alkották a családot. Félévre tervezték a nagy utazást az ezredforduló alkalmából, de egyszerűen nem tudták abbahagyni. S közben megszülettek a gyermekeik: a 14 éves Pampa az Egyesült Államokban, a 11 éves Theue Argentínában, a 9 éves Paloma Kanadában, a hétéves Wallaby pedig Ausztráliában. Tanításukról útközben édesanyjuk folyamatosan gondoskodik.

A Zapp házaspár 2000-ben mondta fel az állását, megvették a sötétkék Graham Paige-t és útra keltek. Ma pedig már 73 országban szerzett élményt őriznek a zimbabwei állatparadicsomtól a szumátrai dzsungelig. Hamarosan azonban befejezik a nagy utazást, de előtte még átkelnek az Atlanti-óceánon. 

Die_Abenteuer_der_Familie_Zapp_1_600x287.jpg Forrás: dpa/Herman Zapp

 

"Az emberek folyamatosan arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a világ veszélyes, vigyázzunk, mert kirabolhatnak, megölhetnek bennünket. Mi azonban soha nem gondolunk erre, a világ szépségeire azonban nagyon is sokat. Mi nem csupán a világ hét csodáját, hanem 7 milliárdnyi csodát láttunk." - nyilatkozta egy lapnak a családfő. 

Die_Abenteuer_der_Familie_Zapp_3_600x287.jpg Forrás: dpa/Herman Zapp

 

Sokan tették fel a következő kérdéseket Zappéknak: Hol laknak? Hogyan finanszírozzák az utazást, s egyáltalán az életet? 

"Az emberek mindenhol tárt ajtókkal fogadtak bennünket!" - nyilatkozta sokszor Herman Zapp. Csak Spanyolországban 400 meghívásuk volt családokhoz, így kénytelenek voltak egy évet tölteni ott, s minden nap máshol aludni. Könyvet írnak, apró műalkotásokat készítenek és előadásokat tartanak, amelyből befolyik annyi pénz, amiből tankolni tudják az öreg autójukat. 

"Először Ecuadorban fogyott el a pénzünk, mert ott az ország éppen akkor került egy súlyos krízishelyzetbe. Ki kellett találnunk valamit, valami újat, amellyel pénzt kereshetünk. Ekkor kezdtünk mi akvarelleket festeni." - meséli Herman.

A legidősebb fiú, Pampa büszkén meséli, hogy mennyire izgalmasnak és normálisnak tartja az életüket. Fantasztikus, hogy mindig új emberekkel ismerkedhetnek meg, s hogy még alig 14 éves, de már lovagolt elefánton, utazott hőlégballonnal, siklóernyőzött és volt pilóta is egy kis repülőn. Pampa azt mondja, hogy furcsa lesz az új élet Argentínában, legfőképpen azért, mert eddig 3-4 nap után továbbmentek, új emberekkel találkoztak, de mostantól egy helyen laknak majd és hosszabb barátságokat, ismeretségeket is köthetnek. 

Die_Abenteuer_der_Familie_Zapp_2_600x287.jpg Forrás: dpa/Herman Zapp

 

Ennek az évnek a végén szeretnék az utazást befejezni Zappék. Felteszik az öreg Graham Paige-t egy hajóra és vele együtt az Atlanti-óceánon át hazatérnek Argentínában. Ott aztán egyből nekilátnak egy cég megalapításának, amely az "Álmok klubja" nevet kapja majd. A cég azoknak az embereknek szeretne segíteni, akiknek már régóta dédelgetett álmaik vannak, s talán azt hitték, hogy azok nem is valósíthatóak meg. Zappék segítenek megvalósítani!

"Ezekben az években mi láttunk hegyeket, városokat, strandokat és romokat. Az egyik strand úgy általában nem is nagyon különbözik a másiktól. Az emberek mindig, mindenhol különbözőek, de mégis egy cél vezeti őket, megélni az álmaikat." - mondja Herman.

Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én nagyon irigylem az ilyen embereket, pozitív hozzáállásukat, bátorságukat és élményeiket. Legfőképpen azonban a szabadságot, amelyet mindenkinél jobban élnek meg. Ez az igazi szabadság!

Nézzétek meg a család összefoglaló videóját az elmúlt 17 év utazásairól, amelynek végén jól látszik, hogy Budapesten is jártak!

A család facebook oldalán még sok érdekességet találtok itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4012782338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
vilagkoruli_uton_van_17_eve_ez_a_csalad
süti beállítások módosítása