Élet sója

Ingyen látogatható múzeumok március 15-én

2017. március 13. - Tünde Bagó

A nemzeti ünnepek (március 15., augusztus 20., október 23.) alkalmából bárki ingyen látogathatja a magyar múzeumokat, ajánlok párat, ha mégis rosszabbra fordulna az idő március idusán.

A múzeumok nevére kattintva elérhetőek a weboldalak, ahol részletes információ található a nyitvatartásról. 

 

Reptár - Szolnok

Nem csupán egy repüléstörténeti kiállítás, hanem egy igazi élménypark is számos interaktív eszközzel. Muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A kalandpályán nemcsak a gyermekek, de a felnőttek is jól szórakozhatnak. Találunk itt repülőgépszimulátort, 4D mozit, s egy kiváló kávézót is. 

repta__r_600x400.jpg Fotó forrása: múzeum weboldala

Kohászati múzeum - Miskolc

A fémek kedvelőinek igazi kincs ez a miskolci múzeum. A magyar és egyetemes vaskohászat fejlődéstörténetét ismerhetjük meg az ókortól napjainkig, ahogyan a technológiai sorrendet is (vasgyártás, acélgyártás, kovácsolás, hengerelés). Időszaki kiállítás keretében az Árpád-kor vaskohászatával ismerkedhetnek a látogatók. 

Banner_vassal_600x240.jpg Fotó forrása: múzeum weboldala

 

Vadászati múzeum - Hatvan

A Grassalkovich-kastélyban berendezett vadászati múzeumban nemcsak kiállítási tárgyak formájában ismerkedhetnek a látogatók a vadászattal, a horgászattal, halászattal, hanem az élménytérben ki is próbálható az íjjal való vadászat, a csapdázás és a lövészet is. A múzeum után érdemes a kastély parkjában is egy sétát tenni. 

hatvan_600x450.jpg Fotó forrása: múzeum weboldala

 

Tűtoltómúzeum - Budapest

Hány fiú van, aki ne akart volna tűzoltó lenni? A mai gyerekek is imádni fogják ezt a budapesti múzeumot. A tűzoltás fejlődésén kívül a tűzoltósisak kialakulásával, tűzoltózászlókkal, tűzoltózenével, valamint tűzoltóérmékkel is megismerkedhetünk. 

Játékmúzeum - Székesfehérvár

A játékmúzeum - A Hetedhét Játékmúzeum két gyűjteményből létrehozott állandó kiállítással a gyermeki lét varázslatos világába kalauzolja a látogatót. Az egyik gyűjtemény Moskovszky Éva és édesanyja, Auer Erzsébet Magyarországon egyedülálló és Európában is ismert játékgyűjteménye a 18-19. századi játékkultúra rendkívül míves tárgyi világát mutatja be, míg a másik a Réber – gyűjtemény részeként Réber László grafikus rajzai, híres meseillusztrációit tárja fel. S mindez egy olyan épületben, amely építészetileg is magával ragadó. A Hiemer-ház három középkori eredetű épület páratlan összeolvadásából jött létre. Az épület műemléki értékét a jelentős mértékben megmaradt középkori épületmaradványai, a barokk freskók és a külső-belső falakat díszítő stukkók adják. Az én kedvencem a sarokerkély volt, amely különös bájjal ugrik az utcára. 

 

Természettudományi kiállítás - Békéscsaba

A békéscsabai Munkácsy Múzeum ad helyet Békés megye élővilágát bemutató kiállításnak. A múzeum érdekessége, hogy az itteni természettudósok óriási herbáriumot, azaz növénygyűjteményt hoztak létre, a madárpreparátumok, madártojások, csigák és kagylók gyűjtmeménye mellett. A látogatók maguk is kipróbálhatják, hogyan zajlik egy csigagyűjtés talajmintából, s a beazonosítás. Itt tekinthető meg egyedül a Békés megyéről készült űrfotó is, s egy óriás akvárium őshonos, élő halakkal.

be__ke__scsaba.jpg Fotó forrása: múzeum weboldala

 

Skanzen - Szenna, Somogy megye

A somogyi kistelepülésen, Szennán található skanzenben a látogatók  Belső-Somogy és Zselic falvaiból, valamint a Dráva mentéről áttelepített lakó- és gazdasági épületeket ismerhetnek meg. A múzeumban található zselickisfaludi, alsósegesdi és szalacskai szőlőhegyi pincéi a vidék szőlő- és borkultúrájának hagyományait elevenítik fel.  A nemzeti ünnep napján a látogatók megismerhetik, hogyan készül a kossuth-kifli. A gyerekeket reformkori népi játszóházba várják, ki-ki elkészítheti a maga kokárdáját, vesszőparipáját, játszhatja a régi falu gyermekeinek szabadtéri játékait. Míg a Csökölyi pajtában minden korosztályt szívesen látnak az Etno-moziban.

szenna_600x300.jpg Fotó forrása: múzeum weboldala

 

Jósa András múzeum - Nyíregyháza

Krúdy Gyula emlékszoba, Benczúr Gyula munkái, vásárosok a Nyírségben, katonakiállítás, interaktív régészeti bemutató, családi gyűjtemények, ékszerek, trófeák - ilyen sokszínű múzeum illik a névadó, Jósa András, polihisztorhoz.

https://www.youtube.com/watch?v=IShdyzrHbHA

Balatoni múzeum - Keszthely

 A Balaton történetén, élővilágán túl, most Keszthelyen a zalai betyárok életével is megismerkedhetünk, valamint megtekinthetjük Kiss Ágnes Katinka Vízjel című képzőművészeti kiállítását. Az ünnep alkalmából pedig kokárda, huszárcsákó, párta, és zászló készítés is lesz. 

keszthely_600x363.jpg Fotó forrása: múzeum weboldala

 

Ha nagyobb kirándulásra vágytok, akkor ajánlom Székesfehérvárt, amelyről itt olvashattatok, vagy Békés megyét, amelynek látnivalóiról itt írtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr312782374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ingyen_latogathato_muzeumok_marcius_15-en
süti beállítások módosítása