Élet sója

Tíz titkos tipp Szolnok megyébe kirándulóknak

2017. április 20. - Tünde Bagó

Valóban csak a Tisza-tó, Abádszalók, s a termálvizek jutnak eszünkbe az egyik legszárazabb magyar megyéről? Miközben megtudhatjuk a szovjet repülőterek titkát, megismerhetünk egy szarvasgomba termesztőt, megnézhetjük hogyan él egy 1700 fős macihad, s úgy kerékpározhatunk, hogy közben operát hallgatunk, ha ellátogatunk Jász-Nagykun-Szolnok megyébe. S ez nem minden!

Őszintén szólva magam is jól elcsodálkoztam azon, hogy mennyi fantasztikus dologra akadtam a saját szülőföldem és Budapest között félúton elhelyezkedő megyében. Érdekes ellentmondás, hogy az egyik legszárazabb megyeként emlegetik, mert kevés a csapadék, ugyanakkor bőséges termálvízkészlete van, amelyet számos településen kihasználnak a növénytermesztők az üvegházakban, fóliasátrakban. S ott a Tisza-tó, amelynek egy része szintén a megyét gazdagítja, no meg maga a Tisza is.

Mi kell még ahhoz, hogy felkerekedjünk, s megnézzük Jász-Nagykun-Szolnok megyét?

Tippek! Olyan tippek, amelyekről még sokan nem hallottak, s olyan tippek, amelyek egy bakancslistára valók. Kalandra és Szolnokra fel!

 A szovjet repülőtér titkai kiállításon Berekfürdőn megtudhatjuk, hogy valóban voltak-e szovjet atomfegyverek Magyarországon, milyen repülőgép balesetek és katasztrófák történtek a szovjet repülőtereken, hogyan élt egymás mellett a többségi társadalom és a szovjet hadsereg, hogyan zajlott egy-egy nagyszabású hadgyakorlat például a nádudvari “bombatéren”, s milyen érdekes, mulatságos, vagy esetleg szomorú és szívszorító történetek estek meg a szovjet légierő közel 46 éves “ideiglenes” itt tartózkodás alatt. A kiállítási tárgyak között eddig nem publikált, egykor titkos fényképek, fékernyők, gyakorlóbombák, röplapbombák, világítóbombák (Sztálin-gyertya), repülőgép maradványok, s még egy szovjet felségjelzésű Mi-24D harci helikopter is látható. 

Ha már repülők, akkor a szolnoki RepTár a másik kihagyhatatlan program ebben a megyében.

Nem csupán egy repüléstörténeti kiállítás, hanem egy igazi élménypark is számos interaktív eszközzel. Muzeális értékű hadirepülőgépek, helikopterek, haditechnikai eszközök éppúgy megtalálhatók, mint a hajtóműmodellek, és a hazai repüléstörténet egyéb relikviái. A kalandpályán nemcsak a gyermekek, de a felnőttek is jól szórakozhatnak. Találunk itt repülőgépszimulátort, 4D mozit, s egy kiváló kávézót is. 

Békésebb vizekre evezhetünk a Macimúzeumban Rákóczifalván, ahol az 1700 darabos magángyűjtemény részét képező kiállított macihad a világ számos mackójáték gyárának a kollekciójából származik. Származásuk mellett öltözetük a történelmi korok öltözködési stílusát is feleleveníti. Emellett másfajta, szokásostól eltérő anyagból is készülnek jelmezek. A népi mesterségek, iparművészek, virágkötők ügyes kezei által, különleges ruházatban - a macik egyéniségéhez igazítva kelnek életre. A kiállított darabok között találunk majd híres emberek macijait is.

A kedvenc virágom a rózsa, így én biztosan nem hagynám ki Szolnokon a Rozáriumot, a magyar rózsák kertjét. A Tisza Szálló és a Tisza-híd között lévő hatalmas Verseghy park egyik szegletében, a Megyeháza mögött terül el, s hihetetlen, de Magyarország szinte összes őshonos nemesítésű rózsafajtája megtalálható benne. Különleges, dekoratív fajták, amelyek már jórészt csak nemesítő telepeken, gyűjteményekben fordulnak elő. Aki a kertben jár, vessen egy pillantást a kert közepén álló csepp alakú artézi kútra, amely Dr. Béres József, a híres Béres-csepp feltalálója emlékére készült.
Ha az illatukat nem is, de a kert hangulatát ezzel a kis videóval ide tudom varázsolni:

Sol látnivalóról és élményről írtam már, de ez a Tisza-tó körüli program az ász most nálam. Sport, kultúra, komolyzene, természet és kirándulás találkozik egyetlen hétvégén a Természet Operája program keretében a Tisza-tónál. Az én kiválasztottam a TOUR D'OPERA, amikor kerékpárral indulnak az érdeklődők Tiszafüredről a tavat körbetekerni és közben egyes településeken koncertek fogadják őket. Nem is akármilyen fellépők: Talamba együttes, Horgas Eszter, Virtuózok, Mozdulat Táncműhely, s sorolhatnám a 2017-es év neves résztvevőit. A bicajozás közben pedig ott a tó és annak természeti világa. Aki nem híve a tekerésnek, annak pedig ott a BOAT D'OPERA, amely hasonló neves művészek előadásait kapcsolja össze, csak éppen csónakkal a tavon. Azt hiszem ez a program már önmagában megéri a látogatást a megyébe.

Ittál már sört steampunk stílusú sörözőben, amely egyben egy interaktív sörmúzeum is? Szolnokon a városháza pincéjében, a Söráriumban megteheted. Sörözgetés közben azt is megtudhatjuk, hogyan fejlődött a sör, a sörkészítési technikák és eszközök az egyiptomiaktól és a vikingektől napjainkig. Táblagépeken multitouch asztalokon és kinect mozgásérzékelő eszköz segítségével szívhatod magadba a sörkultúrát. S elkészítheted a saját, névre szóló söralátéted is. A mintegy száz fős söröző egyúttal panoptikum is, ahol sörkedvelő hírességek életnagyságú másai mellett üldögélve kortyolgathatod az italod, s ha mindez még nem lenne elég, akkor a látványsörfőzdében egy sörfőző mester mutatja meg a sörfőzés titkait. 

Ha kerámia, akkor Mezőtúr, ezt már gyermekkoromban is tudtam. Az is lehet, hogy a padlásunkon találnék is még a híres mezőtúri kerámiákból egy-egy példányt. Most viszont azért mennék el Mezőtúrra, mert a múzeum 2005-ben az impozáns Bolváry-kúriában kapott otthont. Kevés helyen látni olyan épületet, mint ez. 1821-ben Kállay Péter földesúr építtette, klasszicizáló stílusban. Az "L" alakú lakóépület egyszerű, arányos elosztású homlokzata, az udvar felőli dór utánzatú oszlopsora igazi kuriózum, ahogyan a bent található kerámiatörténeti kiállítás és a jelenkor fazekasságának termékeit felvonultató kiállítás is. 

Tudtátok, hogy Szolnokon található Közép-Európa leghosszabb gyalogos hídja? A Tiszavirág gyalogos- és kerékpáros híd Szolnok emblematikus építménye lett, amit a fotói alapján nem is csodálok. A maga 444 méteres hosszúságával, kecses ívével óriási, repdeső szárnyú kérészre hasonlít. Összeköti a belvárost a Tiszaligettel, a város „tüdejével”, a sport és szabadidős intézményeknek helyet adó erdős-ligetes parkkal. A ligeti hídfőnél található a diákok híres lakatfala, míg a városi hídfőnél legkedveltebb rendezvénytér, a Tiszai hajósok tere.

Cserkeszőlőn vagy ezerszer hajtottam át már autóval és őszintén szólva, soha nem gondoltam, hogy ilyen jelentős termálfürdővel rendelkezik. Az ország legmelegebb és legnagyobb ásványi anyag tartalmú gyógyforrása található itt. A komplex, háromszintes fedett téli termál-élményfürdő mellett, a szabadtéri látványelemekkel ellátott termál- és gyógymedencék, egész évben kitűnő lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra. A fürdőben még krioszauna is üzemel, amely jeges szauna néven is ismert. Az eljárás pont a normál szauna ellenkezője, hiszen itt akár -170 Celsius fokra is lehűtik a szaunát. A krioszaunát kozmetológiai (bőr problémák,), sportorvosi (sportsérülések) és terápiás (sérülések utáni regeneráció, reumatikus, izületi problémák tüneteinek csökkentése) célok mellett a teljesítmény fokozására és a jobb közérzet elérésére is használják. Ezt ki kell probálnom! Mit szóltok?

Hihetetlen, de Magyarország egyik legjobb szarvasgomba lelőhelye a Jászságban lévő tölgyesek. Jásziványban találták meg az ország legnagyobb szarvasgombáját, 1,28 kg-os és a Mezőgazdasági Múzeumban őrzik. A legnagyobbat nem, de számos szarvasgombával kapcsolatos érdekességet tudhatunk meg egy magánmúzeumban, amelyet Stuchlik László létesített a saját tanyáján Jászszentandráson, ahol szarvasgombászattal foglalkozik. Az Első Magyari Triflász Emléktár (Szarvasgombászati Múzeum) csak telefonos egyeztetés után látogatható. (Telefon: 36 30 6272781, 36 30 9335691)

Ha hiszitek, ha nem, de még vagy további tíz érdekességet tudnék sorolni Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Nem ejtettem szót olyan helyekről, mint az ország legnagyobb ártéri kalandparkja Tiszafüreden, a Szolnoki Művésztelepről, amely szintén látogatható is, a Tisza-túrákról, a grófi kertből lett arborétumról Tiszakürtön, a híres szolnoki habos islerről, s a még annál is híresebb abádszalóki strandokról. 

Van viszont egy igazán személyes, s nagyon titkos tippem, mondjuk úgy extra, csak nektek, csak most!

Tudjátok mi az a GyurMa? Nem, ez nem játék, ez egy házi süteményeket és fagyikülönlegességeket készítő kézműves műhely Szolnokon. A városban szájhagyomány útján terjed a híre. A szerencsések, akik már kóstolták büszkén ajánlják tovább az üzlet címét, hisz tudják az ismerőseik szintén törzsvásárlók lesznek. A cuki kicsi, leülni sem tudunk, de cserébe nem futószalagon készült iparos munkát kapunk. Mert itt minden termékben érezhető a törődés, pont mint amilyet nagymamáinktól szoktunk meg. Annyira hisznek a portékában, hogy a tétovázó újoncoknak mernek kóstolót adni, és ezt még senki nem bánta meg. S hogy hol találjátok meg őket? Figyeljétek a szolnoki pletykát, na jó azért itt meg is nézhetitek az elérhetőségüket

Jó barangolást Jász-Nagykun-Szolnok megyében!

Az információkért köszönet illeti a szolnoki Tourinform iroda munkatársát Bárándiné Nikolényi Editet, aki az alábbi oldalakat is ajánlja a megyébe érkezőknek: 

Szolnoki Tourinform

Alföld Szíve turisztikai oldal

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6012782410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
tiz_titkos_tipp_szolnok_megyebe_kiranduloknak
süti beállítások módosítása