Élet sója

Barcelonában újabb Gaudí épület nyílik meg a turisták előtt

2017. május 18. - Tünde Bagó

Nincs az a turista, aki Barcelonában legalább egy Gaudí attrakciót ne nézett volna meg. Szobrok, parkok, templomok és lakóépületek az egész városban tanúsítják, hogy excentrikus építészük, művészük mennyire aktív volt. 

Egy kedves olvasóm hívta fel a figyelmemet arra, hogy Barcelonában újabb Gaudí "produkciót" nyitnak meg a turisták előtt. A Casa Vicens épületét eddig csak kívülről lehetett megcsodálni, de 2017 őszétől már a belső terek is láthatóvá válnak. 

Gaudi_casa_Artikelkopf_876x584_140e09b5fbf17c0a_600x400.jpg Fotó: Pol Viladoms - a Casa Vicens oldala

 

Az épület annak a fiatal művésznek az alkotása, akit nemcsak az elvesztett szerelem miatt hordott fekete ruha tett különössé, hanem az épületekre vonatkozó elképzelései is. Táskájában egy friss diplomával és mestere útrabocsájtó szavaival - "a diploma sem bolonddá, sem zsenivé nem tesz, az idő majd mindent megmutat" - kezdett bele a Casa Vicens építésbe.

A színes épület egy modern vágyakozás az exotikus Kelet felé - tartják. Gaudí kombinálta az épületben ezt a vágyakozást a szürrealizmussal, az akkoriban csúnyának talált formákkal és a rikítóan tarka kerámiákkal.

Három éve az épületet megvásárolta egy építőipari cég, s az UNESCO segítségével felújították. Sajnos vannak részek, amelyek már nem pompázhatnak régi fényükben: a vízesést, a szökőkutat, s a nyári pavilont nem állították helyre. A ház luxuskivitelezése azonban így is feltárul majd a látogatók előtt. Aki Barcelonában jár a Casa Vicens megnyitása után, az ne hagyja ki, megéri.

A munkálatok még folynak, de ahogy az épület instagram oldala is mutatja, már szépen alakul!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr712782432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
barcelonaban_ujabb_gaudi_epulet_nyilik_meg_a_turistak_elott
süti beállítások módosítása