Élet sója

Egy svájci falu betiltotta a fotózást

2017. június 01. - Tünde Bagó

Meglepő okra hivatkozott a svájci Bergün település vezetése, amikor betiltotta a falu területén a fotózást. A csaknem 1400 méter magasan elhelyezkedő hegyi falu igen attraktív fotótéma. Hegyek, völgyek, csinos svájci házikók kínálkoznak képeslapra Graubünden kanton szívében.

 

Pár napig azonban senki nem fotózhatott a faluban és annak környékén, mert 5 frankos büntetésre kellett számítania. Az ok pedig, amellyel a falu vezetése elfogadta a jogszabályt, az volt, hogy a közösségi médiában túl sok olyan fotó jelent meg a településről, amely azokat az embereket, akik nem juthatnak el a faluba, boldogtalanná teheti

Azaz túl szép, túl attraktív a falu, s túl sok ember vágyakozna a képek alapján, hogy ott éljen. Mivel azonban ez a kiváltság csak keveseknek adatott meg, így mások boldogtalanok lehetnek. 

Törődés, vagy félelem? Mi lehet a jogszabály mögött? Nem akarnak senkit boldogtalanná tenni, vagy félnek attól, hogy túl sokan szeretnének a faluba költözni? 

Elárulom, hogy igazából egyik sem, hanem egy zseniális marketing fogásról van szó. A település vezetői így szerették volna felhívni magukra a figyelmet. Néhány napra megpróbálták törölni a közösségi oldalakról a faluról készült fotókat, s azt hirdették, hogy aki szeretné látni a falut, az látogasson el hozzájuk, szívesen látják, élje át Bergünt valójában és ne csak a közösségi oldalakon közzétett fotók alapján ábrándozzon a helyről. A település szálláshelyein a foglalások száma pedig szép lassan elkezdett felfelé kúszni. 

A kampányt június 1-jével fejezték be, így a pünkösdi hétvégén már lehet fotózni Bergünben, senkinek nem kell az 5 frankos büntetésre számítania. 

A falu facebook oldalán azonban nem mindenki vette jól a reklámkampányt, s súlyosan bírálni kezdte a települést. Voltak akik megszervezett fotós workshopot mondtak le. Remélhetőleg azért többet nyert Bergün a kampánnyal, mint veszített. 

Ezek után azonban nekem is felkeltette az érdeklődésemet a falu, ígérem, hogy a nyáron sort kerítek a megtekintésére és fotózunk is majd, de ígérjétek meg, hogy nem lesztek boldogtalanok! :-) 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5412782440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
egy_svajci_falu_betiltotta_a_fotozast
süti beállítások módosítása