Élet sója

Az öt legszebb vasútvonal Európában, szerintem

2017. szeptember 13. - Tünde Bagó


Nem szeretek vonatozni, de ezekért a vasútvonalakért hajlandó vagyok elfelejteni a kis piros vonatot, amely hajnalban zötyögött velem Biharnagybajom, Szerep és hasonló településeken egykor. 

Imádok listákat gyártani arról, hogy mit is kellene még megnézném földi létem alatt. Na most a listáimból van már pár, s aligha lesz mindegyikre idő, de én azért csinálom. A mostani listára egyrészről az késztetett, hogy ezen a nyáron állandóan vonatos lehetőségek, prospektusok, videók jöttek velem szembe, másrészt, hogy elegem van az állandóan bedugult utaktól (erről írtam korábbi cikkemben itt), s egyre nagyobb jövőt jósolok a vonatoknak. Azt hiszem ezeken a vasútvonalakon megszeretem majd a vonatozást. 

Következzenek azok a vasúti pályák és vonatok, amelyek nekem a legszebbnek tűnnek Európában! Vigyázat szubjektív lista következik!

A Bernina Expressz prospektusával már akkor találkoztam, amikor Arosaban és Lenzerheideban jártunk télen. Mindkét település a svájci Chur városához fekszik közel és nehéz jelzőkkel illetni, hogy milyen csodás arrafelé az Alpok (mondjuk hol nem az?). 


Fotó: Dr. Szalai Krisztián - valahol az Alpokban Chur környékén

Szóval a Bernina különlegessége az, hogy Churból, a Rajna-völgyéből, azaz Svájcból indul, átpöfög az Alpokon és végül Olaszországban, Tirano városába érkezik meg. Közben hegyek, völgyek, tavak, gleccserek és pálmafák is kísérik útját. A vonat tervezői bizonyára tudták, hogy itt mindent lehet az utassal csinálni, kivéve egy dolgot, elvenni a kilátást előle. Hatalmas panorámaablakai vannak a vonatnak, s nyáron még nyitott kocsikkal is közlekedik egy szakaszon. Az útvonalat az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Képzelhetitek, hogy milyen csodáról van szó! 2253 méter magasan is jár a vonat az Alpokban, összesen 196 hídon és 55 alagúton megy át. A jegy ára abban az esetben, ha Churból indulunk és végig megyünk Tiranoig 78 CHF-től kezdődnek, az oda-vissza út árai pedig 142 CHF-től indulnak. Bővebb infót itt találtok!


Fotó: pixabay.com

A legutóbbi norvég utunk során, sajnos kicsit későn, de kezembe akadt a Flåm-vasút hirdetése. Nem sok dolgot sajnáltam jobban, mint azt, hogy ezt nem tudtam korábban. Mi is a Sognefjord mellett laktunk egy isteni kis házikóban, s a vasút pedig éppen ennek, a világ legmélyebb (1308 méter) és a második leghosszabb (204 km) fjordjának egyik mellékkarjánál található, Flåm település közelében.


Fotó: dr. Szalai Krisztián - A ház, ahol a fjord partján laktunk

A vonat édes kis falvakon, mély hasadékon, havas csúcsok között és dübörgő vízesések mellett fut a Myrdal vidékén. A jegyárak pedig elég elfogadhatónak mondhatóak norvég viszonylatban (oda-vissza út kb. 15-16 ezer forint egy felnőttnek). Bővebb információt itt találtok!


Fotó: https://www.visitflam.com/de/flamsbana/

Észak után menjünk kicsit délre, egyenesen az olasz Riviéráig. A Cinqueterre vonal 12 kilométer a tengerparton, festői falvakon (összesen 5 falun) át, olajfaligetek és borvidék mentén Levanto-tól La Spezia-ig fut. 12 kilométer, de mintha ebben a 12 kilométerben lenne benne a Riviéra esszenciája. Genovában akadt a kezembe az ajánlatuk, amelyről azt hittem, hogy csak egyszerűen el akar adni valamit, de nem. Nem valamit, hanem a Riviéra című filmet, amely egy vonat ablakában tekinthető meg élőben. Bővebb információt itt találtok!


Fotó: http://www.cinqueterre.eu.com/de/cinque-terre-fahrplan

Hol máshol lenne egy mesébe illő vasútvonal, mint a Grimm fivérek hazájában, Németországban. A Brockenbahn egy gőzős, amely tűlevelű erdőn pöfög át a német Harz hegységben. Az 542 méteres magas Drei Annen Hohne-tól indul s spirálban jut el az 1125 méter magasan fekvő Brockenbe. Az út összesen 18,9 km hosszú, s nyáron sem egy utolsó látvány, de a téli utazás igazi Grimm mesébe illő. További információk itt találhatóak!

Fotó: http://www.hsb-wr.de

Szépen lassan visszacsaltalak titeket északra. Nem, nem Skandináviába, hanem Skóciába. Ugye, hogy nektek is rajta van valamelyik listátokon a skót Felföld? S a Glenfinnan-Viadukt ? Nemcsak a Harry Potter rajongók ismerik és szeretnék meghódítani, ebben biztos vagyok. A Glasgow-tól Mallaig-ig futó vonal azonban nemcsak a jól ismert viadukt látványával bűvöli el az utasokat, hanem a közbe eső skót falvak, mohával benőtt völgyek, havas hegycsúcsok és különös sziklaképződmények is. Az út kb. 3 órás, de a legtöbben azt ajánlják, hogy érdemes leszállni és kicsit elidőzni egy-egy állomás környékén. Őszintén szólva magam is azt gondolom, hogy én biztosan köztes szállással/szállásokkal járnám végig a vidéket. S ha már megérkeztem Mallaigba, akkor ki nem hagynám a Sky sziget felfedezését. Bővebb információt itt találtok!

Fotó: https://www.visitbritain.com

Tudnám még folytatni, de a listák akkor jók, ha megvalósítható dolgokat tartalmaznak, nem? Nektek milyen vasútvonalak vanank a listájaitokon?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8712867988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
az_ot_legszebb_vasutvonal_europaban_szerintem
süti beállítások módosítása