Élet sója

Most kell menni Innsbruckba, ha a várost is látni akarjuk!

Tippek és látnivalók Tirol fővárosához.

2018. október 30. - Tünde Bagó

Ha nem csupán egy látványos karácsonyi showra, hanem egy élő, színes, nyugodt, minden érzékünkre ható városra is vágyunk, akkor van még egy hónapunk, hogy Innsbruckba utazzunk. Fogom a kezeket és adom a tippeket Tirol fővárosához.

Az Inn és a Sill folyók találkozása csak egy ok volt egy ilyen csodás város megalapítására Tirolban. A hegyek védelme, a völgy gazdagsága és a jelentős kereskedelmi útvonalak, no meg a só tovább erősítették Innsbruck pozícióját.

036_innsbruci_hangulat_small_kicsik.jpg

Nagy kíváncsisággal vezettem a város felé, s közben a hegyek szépségén és félelmetességén gondolkodtam. Ma már inkább számítanak meghódítottnak, mint ellenségnek.

003_lizum_panorama_small_kicsik.jpg

Innsbruckban már annyira nagy barátok a várossal, hogy főszerepet is kapnak, képeslapokon, turisták fotóin, sporteseményekben és családi összejöveteleken is. Mégis, itt mellettük csak két szó jut eszembe velük kapcsolatosan: szépség és tisztelet. Ugyanaz a két szó, amely az első innsbrucki látnivaló megpillantásakor fogalmazódik meg bennem.

TIPP 1.

Az ívek királynőjének alkotása, a Bergisel Sky annyira tökéletes, s annyira szép, hogy még a büntetést is kockáztatjuk az útszéli megállásért. Szeretem Zaha Hadid alkotásait, de azt hiszem ez az innsbrucki sísánc azért lesz a kedvencem, mert itt nem csupán Zaha tette hozzá önmagát az alkotáshoz, hanem a természet is. S tökéletesen megvalósítja azt, amit egyszer a sztárépítész mondott: „Az építészet feladata nem csupán az, hogy menedéket nyújtson vagy egy zárt teret alkosson. Képesnek kell lennie arra, hogy izgalomba hozzon, megnyugtasson, és gondolkodásra késztessen.”

021_sisanc_hdr_small_kicsik.jpg

Megközelítjük és megmásszuk, s ezzel rögtön át is látjuk a város és a környék viszonyát, s közben még időnk is marad Zaha szavain gondolkodni.

010_kilatas_a_sancrol_innsbruckban_small_kicsik.jpg

Az már egy másik kérdés, hogy vajon van-e veszélyesebb sport a síugrásnál? Lenézve a Bergisel Sky tetejéről megegyezhetünk, hogy nincs.

009_kilatas_a_sancrol_innsbruckban_small_kicsik.jpg

TIPP 2.

A Sporthotel Igls kevésbé tűnik veszélyesnek, s még (sí)ugrásra sincs szükség, hogy Innsbruckból elérjük. Pár perc autóval a várostól, cserébe azonban belepillanthatunk a tiroli vidéki életbe is kicsit. Kaphatunk egy igazi tiroli szobát és persze egy jó császármorzsát. A hotel környékén sétálni pedig egyszerre megnyugtató, s egyszerre izgalmas.  

TIPP 3.

Zaha Hadid, majd a természet műve – no meg az isteni császármorzsa – úgy elvarázsolt bennünket, hogy az első találkozónkra Innsbruck városával már sötétben került sor. A városból csak sejteni lehetett időnként a házak mögött bekukucskáló hegycsúcsokat. Az épületek pedig az esti fényekben úgy kétszáz évet repítettek vissza bennünket. Élveztük, de valami többre vágytunk így első este, valami izgalmasra. Fölvágtattunk autóval a híres állatkert mögé és fellibegtünk a Seegrubebahn-nal 1905 méteres magasságig. Bulizó fiatalok mellett gyönyörködtünk a város fényeiben.

030_innsbruck_ejjel_a_hegyrol_small_kicsik.jpg

Hasznos információ a TIPP 3-hoz:

Mi sajnos kihagytuk az este miatt azt a lehetőséget, hogy rögtön a városból indítsuk utunkat a hegyre. Így nem láthattuk Zaha másik csodás alkotását a Hungerburg fogaskerekű állomását. Mindenképpen keressétek meg a fogaskerekű Óvárosban található kiindulópontját, a Rennweg 3. alatt és innen induljatok fel. Megáll majd pár perc múlva a híres hegyi állatkertnél, s összesen 8 perc alatt már a Hungerburg-on is van az Óvárosból. Innen pedig egy kis tipikus tiroli épületből indul majd a felvonó, Seegrubebahn az 1905 méteren lévő állomáshoz. Innen is van még feljebb, a Hafelekarbahn-nal 2269 méterre juthatunk. Így lesz fél óra alatt a városi sétából hegyi túra Innsbruckban. Weboldal: https://www.nordkette.com/en/

TIPP 4.

Merre a városban? Bármerre.

Ha egyszerűen csak sétálgatunk az Óvárosban, akkor is belebotlunk majd középkori vagy császárkori épületekbe, éppen úgy, mint tiroli népviseletet árusító üzletekbe.

Biztosan nem kerüli majd el a figyelmünket a Goldene Dachl, az Aranytető nevű fedett erkély, amelyet I. Miksa építtetett a XV. században egy palota oldalára.

035_aranyteto_hdr1_small_kicsik.jpg

Mellette a Városi Torony (Stadtturm), ahonnan csodás a kilátás, a másik sarkon a Helblinghaus, amely Európa egyik legszebb polgári házaként vonult be a köztudatba.

039_innsbruck_tornya_small_kicsik.jpg

Innsbruck sokat köszönhet Zsigmond főhercegnek, aki elhatározta, hogy a várost rangjához méltó székhellyé teszi. Ennek a törekvésnek az egyik eredménye a Hofburg, egy gótikus vár, amely a későbbi uralkodók által még impozánsabb épületté vált.

043_burg_small_kicsik.jpg

Aki a rokokót szereti, annak egy kis paradicsom ez az épületbelső, amelyet a Riesenhalle (Óriásterem) koronáz meg. A turistacsoportoknak kötelező program a Hofkirche-ben (a Hofburghoz tartozó templom) I. Miksa síremlékének megtekintése, miközben maga a császár nem is itt, hanem Wiener Neustadtban nyugszik. Így a 28 fekete katona, akik a sír körül állnak sem Miksa álmát vigyázzák tulajdonképpen. Kevesen figyelnek fel arra, hogy a 28 férfi közül 8 hölgy. A szarkofág a reneszánsz művészet csodája, de a templom is a maga külső egyszer kinézetével egy különleges belsőt takar.

Számomra azonban mégis különlegesebb volt az innen nem messze található St. Jakob Dóm az éjszaka fényeivel. (Ne lepődjetek meg a tulipánokon a fotón, mi áprilisban jártunk Innsbruckban.)

072_dom_ejjel_tulipanokkal_small_kicsik.jpg

Ha jól bírjuk a múzeumokat, akkor érdemes ellátogatni a Tiroler Landesmuseum-ba, ahol I. Miksa egykori fegyvertára mellett II. Ferdinánd szenvedélyes műgyűjtésének köszönhetően gótikus táblaképeket, Cranach, Rembrandt és Brueghel műveket, valamint egy kis modern művészetet Klimt, Schiele és Kokoschka jóvoltából is magunkba szívhatunk.

A séta részeként pedig menjünk végig a színes palotákkal övezett Maria-Theresien-Strasse-n és a végén a császárnő által (fia, Leopold és Maria Ludovica eljegyzésének emlékére), a városfal köveiből építtetett diadalívet találjuk majd.

S mi az, amit biztosan hazaviszel majd a városi sétáról? Egy fotó, amelyen az Inn folyó partján álló színes, innsbrucki házak mögött ott magasodik a havas Alpok.

048_innsbruck_latkep_hdr_small_kicsik.jpg

TIPP 5.

Merjük elhagyni a várost kicsit kelet felé, s bolyongjunk a céltalanul. Egy-egy kistelepülés templománál üljünk le és csak nézzük a hegyeket és a környéket. Mérhetetlen a nyugalom, ami itt megüli az embert. Az egyik ilyen bolyongásunk alkalmával futottunk bele a Rablhaus Múzeumba, amely sajnos már zárva volt, de bekukucskálva az ablakon nagyon sajnáltuk, hogy nem juthatunk be.

tunde_a_kis_muzeumocskanal_a_templom_mellett_small_kicsik.jpg

Az egykori sekrestyében ma a népi gyógyászat és a népi hiedelmek múzeumja található. Ha a múzeumba nem is, de a közelében álló St. Peter templom udvarára bejuthattunk és innen is szépséges panoráma tárult elénk.

dodoka_a_fa_alatt_face_kicsik.jpg

TIPP 6.

Az Ambras kastélyban megéreztem a híres mondás súlyát: „Viseljenek csak mások háborút: te, boldog Ausztria, házasodj!” Itt ugyanis annyi portrét találni a Habsburg-család tagjairól, hogy kétségtelenné válik a család nagysága és Európát beszövő házassági kapcsolatai. A portrék helyett azonban maga a kastély és kertje az, ami a látogatót magával ragadja.

081_schloss_ambrass_kert_small_kicsik.jpg

A gazdagság jelképeként a Spanyol Terem szolgál, nos valóban lélegzetelállító látvány.

078_spanisher_saal_small_kicsik.jpgA kastély valójában építtetője, II. Ferdinánd főherceg által a világ első múzeumjaként is bevonult a köztudatba, hiszen az ő gyűjteményének (amelybe állítólag titokban elvett felesége is beletartozott, aki szintén itt lakott) adott helyett a kastély. Ha szerencsések vagyunk, akkor még egy ilyen reggeli köszöntőben is részünk lehet.  

TIPP 7.

Nem is lennénk az Élet sója, ha éppen Innsbruckban nem ajánlanánk valami finomat. Két hely is van, amely mindenképpen figyelmet érdemel. Az egyik a tiroli sonkák boltja, a Speckeria, amely már több, mint 100 éve működik és a legjobb tiroli sonkákat kínálja.

hipstamaticphoto-483704672_069772_kicsik.jpg

Természetesen kóstolhatunk helyben is és haza is vihetjük a kedvencünket. A másik hely a Café Munding, amely Tirol legrégebbi cukrászdájának számít. Jól ötvözik a hagyományos tiroli süteményeket a modern kihívásokkal. Ja és isteni a kávéjuk!

040_cafe_hdr_small_kicsik.jpg

TIPP 8.

Gondoljuk át a Swarovskit! 1995-ös megnyitása óta 14 millió látogatója volt a Swarovski Kristályvilágnak Innsbruck mellett. Évekre leosztva is majdnem 1 millió látogatót tesz ki. Éppen ezért csak annak ajánlom, aki igazán imádja a kristályt és a fantáziavilágot. No meg kicsit a modern művészetet. Valójában szó sincs arról, hogy magáról a kristály keletkezéséről, megmunkálásáról, vagy útjáról az ékszerekig tudjunk meg többet, hanem sokkal inkább egy elkápráztatásra hajló fantáziavilágról. A 17 csillogó terem mindegyikében más-más alkotás tárul elénk a kristályok, a multimédia és a művészetek segítségével. Nemzetközileg és országosan elismert művészek, tervezők és építészek a maguk módján értelmezik a kristályt, tér- és élménykoncepciókat hoznak létre a csillogó anyagból. Mindig sokan vannak, de számomra mégis megérte betérni és kivárni a sort (előre vásárolt jeggyel könnyebb a bejutás). Különösen élveztem a parkot, a víz fölött csillogó 800.000 Swarovski kristálytól csillogó felhőkkel.

Jó utat a hegyektől és történelemtől fényes, a házaktól színes és nyugalomtól ölelt tiroli városba!

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián, az Élet sója blog fotósa készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu     

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5914334139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orient 2018.10.31. 11:39:12

Tök vicces, hogy pont egy éve ilyenkor voltunk Innsbruckban és pont ebben a hotelben szálltunk meg. Jó volt minden és tényleg érdemes ebben az időszakban menni. Gyünyürű volt minden. Csak figyelmeztetés, hogy a Ausztriában a wellnessben mindenkinek pucéran kell lennie. Nem csak a szaunában, mindenhol. Kicsit perverz szerintem, hogy 4-8 éves kislányok, kisfiúk szaladgálnak pucéran 40-70 éves pucér bácsikák között. Engem zavart, bár biztos én vagyok régimódi.

Tünde Bagó 2018.10.31. 11:41:38

@orient: Ohh, ez tényleg szuper! :-)))) Ezt a wellnessben pucéran dolgot nem tudtam, éppen most készülünk Ausztriába wellness hotelba, vicces lesz! :-)))
most_kell_menni_innsbruckba_ha_a_varost_is_latni_akarjuk
süti beállítások módosítása