Élet sója

Miért éppen Korzikán nyaraljunk?

2015. január 18. - Tünde Bagó

Homokos partot mos a kékeszöld színű tenger fehér mészkősziklák szomszédságában, az Alpok csúcsai havasan merednek a bozótos, sziklás fennsíkok felett, levendula, rozmaring és frissen fogott tengeri sün illata kúszik a levegőben.

obol_Tundi_blogjara_small

Egyetlen kis sziget a Földközi-tengeren, ahol mindez jelen van. Korzika, a 26 francia régió egyike, de ezért a kijelentésért néhány éve még robbantottak volna a korzikai szeparatisták, a függetlenség hívei (készült egy imádnivaló vígjáték is erről Jean Renoval a főszerepben, Nagy zűr Korzikán címmel).

Korzika nemcsak területileg különül el az anyaországtól, hanem jogállása is különbözik a 25 másik francia régiótól. S miben más még? A nyelvük, a korzikai különös keveredése a francia és olasz nyelvnek, ahogyan a gasztrokultúrájuk is. Az emberekben pedig jelen van a francia könnyedség és az olaszos lazaság, a „nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk” életszemlélet.

Egy szó, mint száz, vegyük csak elő álmaink térképét, az útmutatót, amelyben azok a helyek szerepelnek, ahová el szeretnénk jutni az életünkben! Van rajta olyan sziget, ahol a homokos tengerparté és kékeszöld tengeré a főszerep? Túl messze van és drága? Ugyan, már! Miért utaznánk két napot, amikor itt van Korzika! Vagy olyan hely van álmaink térképén, ahol buja mediterrán növényzet, bozótok, füge, kaktuszok, citrusfélék találhatóak? Nos, akkor éppen Korzika a tökéletes célpont. Hegyekben, vadvizű folyók mellett, sziklás fennsíkokon élveznénk a túrázást, a nyári és a téli sportokat? Hol máshol, mint Korzikán, ahol az Alpok több, mint 40 csúcsa emelkedik 2000 méteres magasság fölé.

domboldal_falucska_blog

Imádjuk a művészeteket, így utazásunk célpontjai elsősorban a múzeumok? Akkor NE Korzikára látogassunk el, mert ebből igazából egyet sem találunk a szigeten. Pardon, Ajaccioban, Napóleon szülővárosában találunk egy múzeumot, de felejthető, legfőképpen ha nyitva sincs (sikerült kétszer is arra járni, s zárva találni).

A természet, a sportok és a tengerparti nyaralás kedvelői azonban rögvest pakolják bőröndjeiket, mert Korzika nekik való hely.

hegyvideki_Madonna_BLOG

A sziget két nagyobb magyar megye nagyságú, ezért egyetlen utazás alkalmával nem ajánlatos csak egy városban lehorgonyozni. Ajánlom az utazást északi és déli szállásfoglalásra osztani. Délen mindenképpen az aprócska, már-már falusias Bonifacio nyűgözi le a látogatókat mészkősziklás partjaival, amelyekbe a tenger lépten-nyomon öblöket vájt, hogy meghintse homokkal a napozni vágyók örömére.

obol1

Bonifacio, a legdélebbi francia város középkori hangulatával a sziklákon trónol (van olyan házsor, amely a szikla tetején beljebb nyúlik, mint az alatta hullámzó tenger.

sziklak_a_parton4

Tengerészek, katonák (sokáig légiósok), halászok és persze turisták világa ez. Számomra megkapó volt az egykori tengerészek városa, ahol földi életük után a munkaadójuk, a tenger morajlása mellett, kis házakban nyugszanak.

temeto_ver2_BLOG

Bonifacio közelében álomstrandok, lagúnák, búvárkodásra és vízi sportokra alkalmas helyek tömege található, de innen kirándulhatunk az egyik lenyűgöző kanyonba is, az Ospédale-hegységbe, amelyet Korzikai-kanyonnak is neveznek. Kicsi középkori falvak között kanyarog az út a kanyonig, vízesések, sebes folyók, váltakozó színű sziklák társaságában.

roman_templom_mögötte_harangtorony_BLOG

Ajaccio, a főváros helyett a másik célpontnak Calvi városát, vagy annak környékét érdemes megcélozni.

citadella_obol_blog

A város kielégíti a tengerpartra vágyók valamennyi igényét, de azon túl erről a pontról érdemes csillagtúraszerűen a sziget nyugati partjait, vagy a Monte Cinto, a sziget legmagasabb hegycsúcsának (2706 méter) környékét bebarangolni. A hazafelé úton találunk még egy helyet, a Cap Corse-t (Hüvelykujj alakú félsziget) Bastia városával, ahol időzhetünk egy-két napot. S ezzel feltehetjük a korzikai látogatásra a koronát. A félszigeten hegylánc, szőlőtőkékkel tűzdelt domboldalak, homokos partok nyűgözik le a látogatókat.

Korábban itt a blogon már két írás megjelent Korzikáról, amelyek személyes tapasztalataim alapján mutatják be Bonifacio és Calvi környékét. A hozzá kapcsolódó fotógalériát pedig itt találjátok.

 Végül nézzük az utazás hátterét biztosító területek paramétereit Korzikán:

Utazás: Korzikára érdemes autóval menni, amelynek kivitelezés nem is olyan bonyolult. Livornoból és Genovából indulnak kompok a szigetre, elfogadható áron. A szigeten van repülőtér, de a helyi tömegközlekedés nem túl fejlett. Amennyiben repülővel érkezünk, érdemes autót bérelnünk.

Időjárás – időpont az utazásra: Korzika mediterrán éghajlatával a nyarakat forróvá (30 Celsius), a teleket enyhévé (5-10 Celsius) varázsolja. Az esős időszak október végétől január végéig tart, de ekkor sem elviselhetetlen. Télen mindig van hó a hegyekben, amely gyakran április végéig megmarad. Csodálatos a sziget májusban és szeptemberben. A július és augusztus turistákkal zsúfolja tele Korzikát, ekkor van ugyanis az olasz és francia szünidő, illetve ekkor sok a német látogató is.

Szállás: Saját tapasztalataim alapján ajánlok két nagyon jó, kipróbált szállást, az egyiket Bonifacioban, a másikat Calviban. Míg az első egy hotel, amely jól mutatja, hogy a szigeten a hotelek árai nem olcsók (120-150 Euró/éjszaka/2 fő), a második egy B&B Hotel Calviban szinten hasonló árkategóriában van. Érdemes körülnézni azonban a többi B&B Hotel, vagy a bérelhető házak között (baráti társaságok számára ezek igen kedvezőek, akár 4-500 euró/hétre kaphatunk 4 személyre tengerparti házakat).  

Étkezés: Az éttermek fantasztikus gasztronómiai kínálattal rendelkeznek, de sajnos ezek sem olcsók. Nagyjából a francia árakat követik, azaz egy ebéd két főre könnyen eléri az 50 eurót. A szupermarketek és tengerparti gyorséttermek szintén jó minőségben kínálnak élelmiszert és készételeket.

Üzemanyag: Az üzemanyag árak általában 10-15 %-al többek, mint Magyarországon.

 

Irány Korzika! Garantáltan felejthetetlen élmény lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1112781876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi76 2015.02.08. 18:45:29

Nagyon jók ezek a beszámolók Korzikáról. Elmentettem magamnak, ha sorra kerül ez a sziget, akkor használni fogom az itt leírtakat. Csodásak a képek is, igazi kedvcsinálóak.

Bagó Tünde 2015.02.08. 19:03:33

Kedves Ildikó! Nagyon örülök, hogy tetszik a cikk és a fotók. Remélem a holnap megjelenő írás, egy hasonlóan érdekes országról, szintén felkelti majd az érdeklődését. Üdv Tünde

Ildi76 2015.02.08. 20:08:51

Kedves Tünde! Kíváncsian várom az újabb írást. :) Üdv, Ildikó

László Berényi (Bulis) 2015.11.12. 15:35:19

Szia! Nagyon tetszett a cikk. Májusban lehet már fürödni a tengerben? Felmelegszik addigra? Üdv, LAci

Bagó Tünde 2015.11.13. 14:13:23

SZia Laci! Köszönöm, hogy olvasol! Szerintem május második felében már lehet fürödni a tengerben Korzikán. Adgigra már állandósul a 25-30 fok napközben és az éjszakák is melegek.Jó utat! Élet sója
miert_eppen_korzikan_nyaraljunk
süti beállítások módosítása