Élet sója

Múzeumi bakancslista Németországban

2015. augusztus 16. - Tünde Bagó

Kétféle ember van, aki szereti a múzeumokat és aki nem. S kétféle múzeum van, a hagyományos és a szokatlan. Magam részéről kellő időben és hangulatban mindkettőre kíváncsi vagyok, de különösen izgatnak a szokatlan múzeumok. Ez lehet az oka, hogy felkaptam a fejem, amikor az egyik német, nyelvtanulást segítő magazin Németország szokatlan múzeumait gyűjtötte egy csokorba. A cikk végére - amely nyelvtanulásnak sem utolsó - már biztos voltam benne, hogy ez lesz az én német, múzeumi bakancslistám. A listára került különlegességek egytől-egyig megérik az időt, s mivel a legtöbb nagyvárosban található, fantasztikus rövid hétvégés program lehet. Kössük be a bakancsokat és megmutatom nektek a múzeumi bakancslistámat:

1., Hamburg - Miniatur Wunderland - Kicsike Csodaország

Hamburg egyik, hanyatlásnak indult városrészében gondolta azt egy testvérpár, hogy feldobná a környéket, ha itt építenének egy hatalmas terepasztalt. Több, mint 1300 négyzetméteren, csaknem ezer vonat több ezer vagonnal és lámpával, s 200 000 modellfigurával. Vannak itt svájci hegyek, taxiállomás, űrközpont, hotelek Las Vegasból, háború utáni újjáépítés, lovagi torna és német nevezetességek. Helyenként a teremnyi nagyságú makettekkel. 

hamburg_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


2., Drezda - Német higiéniai múzeum

Csodálkozz, tanulj, próbáld ki - ez a drezdai múzeum mottója. S valóban szükségünk lesz valamennyi érzékszervünkre, ha belépünk ebbe az épületbe. Születés, szex, halál, evés, ivás és higiénia témakörben nemcsak látunk és hallunk, hanem érinthetünk, szagolhatunk és ízlelhetünk is. Az emberei test szépsége áll a középpontban, körítve a létrejöttéhez szükséges dolgokkal, mint egy szerelmes levél vagy egy antik szülőszék. S megtudhatjuk azt is, milyen szerepet játszik a szaglás a partnerválasztásban. 

higienia_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


3., Essen - Soul of Africa

Európában, Amerikában, de még Afrikában sem található máshol ilyen átfogó, tartalmas és értékes kiállítás, mint ebben a múzeumban a nyugat-afrikai Voodoo kulturáról. Jellmezek, voodoo tárgyak, oltárok, szobrok, festmények vezetik be a látogatókat a Voodoo világába. A múzeum egyik legértékesebb darabja, Mami Wata, víz istennő oltára. 

afrika_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


4., Frankfurt - Dialógus a sötétben

Mindenki próbálta már elképzelni, hogy milyen is lehet vaknak lenni? Hogyan lehet a leghétköznapibb dolgokat vakon csinálni? S hogyan is lehetne együttérezni, segíteni egy vak emberrel/embernek, ha még csak nem is sejtjük, hogy milyen neki az élet. Ebben a frankfruti múzeumban a vezetők is vakok, s hat olyan termen vezetik át a látogatókat, ahol teljes sötétségben, mindennapi szituációkkal találkozhatnak össze. S ha ez még nem lenne elég tapasztalás, akkor a végén a Taste of Darkness étteremben teljes vakságban lehet elfogyasztani az ételt. 

vakok_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


5., Heidelberg - Német gyógyszertármúzeum

A heidelbergi kastélyban található múzeumban az elmúlt 2000 év gyógyszertár történelmével ismerkedhet meg a látogató. A gyógyszerkészítés kellékein túl hét, szinte műalkotásnak számító komplett gyógyszertári bútorzatot is őriznek. Időutazás ez a javából tudománnyal fűszerezve.

gy__gyszert__r_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


6., Berlin - Currywurstmúzeum

Kevés olyan hely van Németországban, ahol nem találkozunk currywurst árussal. Az európai kultúrán kívülről érkező különleges fűszerkeverék, a curry a második világháború után egy Herta Heuwer nevű szakácshölgynek köszönhetően kezdte el meghódítani a németek szívét. Herta Berlinben kezdte el árusítani kolbászait a currys szósszal, amely alapvetően ketchupból, paradicsomsűrítményből és curryből állt. Végül az egyik leghíresebb eledel lett Németországban Herta "főztje". A berlini múzeumban minden információt megtudhatunk a currywurstról és próbára tehetjük szaglószervünket a fűszerkamrában, s gyomrunkat ez étteremben.

curry_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


7., Brühl - Német adómúzeum

Kinek jutna eszébe egy olyan dologról múzeumot csinálni, amely keveseknek jelent örömet. Nos, Brühlben mégis úgy gondolták, hogy érdemes időt és pénzt szánni arra, hogy a látogatók megismerjék az adózás emlékeit, i.e. 3000 -től napjainkig. Dokumentumok, eszközök, képek segítenek elképzelni hogyan is adóztak elődeink az elmúlt ötezer évben és hogyan néztek ki az adóhivatalok. 

steuer_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


8., München - Burgonyamúzeum

Aki azt hinné, hogy ebben a múzeumban a legkülönfélébb burgonyaétkeket kóstolhatja majd meg, az téved. Itt ugyanis a burgony történetével ismerkedhet meg a látogató az Inkák korától napjainkig. Rajzok, olajfestmények és egyéb kiállítási tárgyak mutatják be az ember és a burgonya kapcsolatát.

krumpli_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


9., München - Sör és Oktoberfest múzeum

Ebben a mózeumban nem kell szomjaznia a turistának, ugyanis ellentétben a burgonya múzeummal, kóstolni is lehet. A München legöregebb polgári házában található múzeum (1340-ben épült) az egykori sörfőző eszközökön túl egy, a sörfőzéshez kézzel írt útmutatóval is megörvendezteti látogatóit.

s__r_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


10., Köln - Csokoládémúzeum 

A csokoládé követői és imádói paradicsoma ez a Rajna partján fekvő kölni múzeum. Nem könnyű itt visszafogottnak lenni, mert a csokoládé történetének és a modern csokoládégyártásnak a megismerése után, akkor, amikor már a nyál mindenki szájában összefut, ott áll majd előttünk a csokoládészökőkút, hogy becsábítson a bűnök és élvezetek birodalmába. 

csokim__zeum_600x338.jpg Forrás: www.dw.com


Forrás: http://www.dw.com/de/10-ungew%C3%B6hnliche-deutsche-museen/g-18256773?maca=dk-Facebook-dwde

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr612781990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
muzeumi_bakancslista_nemetorszagban
süti beállítások módosítása