Élet sója

Top 10 német kastély

2016. január 10. - Tünde Bagó

Kastélyok, várak, várromok, erődök, paloták, úrilakok - álljanak bárhol, bármilyen állapotban mindig vonzóak a ma embere számára. Mint építészeti remekművek, mint történetek őrzői, mint fényűző korok tanúi csábítják a látogatókat. Németországban különösen sok a jó állapotban lévő, látványos helyekre épített és ma is látogatható kastély, vár. 

Top 10-es listán mutatom most a legszebbeket, amelyeket még télen is érdemes meglátogatni. Haladjunk visszafelé, bár szerintem mindegyik egy csoda, nehéz rangsort felállítani, s ha meg akarod valamennyit nézni, akkor azzal bejárhatod az egész országot. 

10. Vischering vár - Észak-Rajna Vesztfália tartomány, Lüdinghausen

Vízzel töltött árok közepére építette Gerhard von der Mark 1271-ben ezt a homokkő várat, amely ma múzeum és étteremként is funkcionál. Elképesztő látvány nyújt ahogyan az árkot fák veszik körül, s a vár egy része az árok ívét veszi fel. Kis hídon juthatunk be a várba és az ott található kápolnához is. 

HB_Luedinghausen06101359_okay_600x399.jpg Fotó forrása: http://blog.lueg.de/wp-content/uploads/2012/09/HB-Luedinghausen06101359-okay.jpg

9. Heidelbergi vár és kastély - Baden-Württemberg tartomány, Heidelberg

Nem ez Németország legéppebben megmaradt vára és kastélya, sőt még csak nem is nagyon újították fel, s mégis olyan különös bája van, amelyet mindenkinek legalább egyszer látnia kell. Minden évszakban érdemes a várból a városra nyíló és a városból a várra nyíló panorámát megnézni. A vár és a kastély, amelyet különböző korok különböző igényeinek megfelelően rakosgattak egymás mellé művészettörténetileg nem egységes, de annál inkább izgalmasabb.

castle-365015_640

8. Sigmaringeni kastély - Baden-Württemberg tartomány, Sigmaringen

A Hohenzollern család Sigmaringen ágának székhelye az egyik legöregebb kastélyok közé tartozik, ugyanis már a XI. században említenek ezen a helyen várat, amelynek egyes részei beépültek a századok során a mai kastélyba. A mai települést, ahogyan egykor az egész környéket uralja az épület, s építészeti stílusával meghatározza a városképet. Múzeuma, belső terei betekintést nyújtanak több történelmi korszakba.

castle-838476_640

7. Lichtenstein kastély - Baden-Württemberg tartomány, Lichtenstein

A páratlan Sváb Alb vonulatai között emelkedik a magasba ez a kastély, amelynek gyökerei a XIII. századig nyúlnak vissza. A jelenlegi kastélyt azonban I. Frigyesnek, Württemberg hercegének vadászlakja (amely önmagában is egy kis kastély) teszi igazán izgalmassá. Mellette áll unokaöccse aprócska kastélya, amelyet Wilhelm Hauff “Lichtenstein” című regénye ihletett a XIX. században. A látogatható épületrészekben eredeti freskókkal, bútorzattal, fegyverekkel és díszes üvegablakokkal találkozhatunk.

burg-lichtenstein-286689_640

6. Eltz vára - Rheinland–Pfalz tartományWierschem

Döbbenetesen lenyűgöző környékre tekint le Eltz vára nem messze a Mosel völgyétől. Németország legszebb várkastélyaként tartják számon a 33 nemzedék óta ugyanannak a családnak a tulajdonában álló épületet. Szerencsés múltja van a kastélynak, nem fogott rajta háború, társadalmi változás és természeti katasztrófák sem a XII. század óta. Lenyűgöző gyűjteményeik vannak festményekből, porcelánokból és ékszerekből. S ha már erre járunk, akkor egy ellenvárat is megtekinthetünk a szemben lévő dombon. 

01_naturparadies

5. Wernigerode kastély - Szász-Anhalt tartomány, Wernigerode

A Harz hegység és a közeli Wernigerode város fölé magasodik ez a relatív fiatal kastély. A XIX. században fejezték be, így a romantikus stílus jegyei felfedezhetőek az architektúráján. A környék már a középkorban a német-római császárok kedvelt vadászterülete volt, erre az időszakra teszik a kastély alapjainak, korábbi épületeinek az építését, de végleges, jelenlegi formáját csak a XIX. században nyerte el. A belső várig számos kerten és parkon keresztül vezet az út felfelé.

castle-1119318_640

4. Sanssouci Palota - Brandenburg tartomány, Potsdam

A palota mellett a kert is lenyűgöző Nagy Frigyes porosz király nyári rezidenciájában. A rokkokó stílusban építettet monumentális palotában nemcsak az épület külső-belső stílusában gyönyörködhetünk, hanem a barokk kert növényeiben, a teraszos elrendezésben, római szobrokban, aranyozott épületelemekben és a kínai teaházban. A „porosz Versailles-ként" emlegetett rezidenciát és a hozzá tartozó kerteket az UNESCO 1990-ben a világ kulturális örökségének részévé nyilvánította.

closed-sanssouci-970764_640

 

potsdam-736106_640

3. Hohenzollern kastély - Baden-Wüttemberg tartomány, Burg Hohenzollern

A számos királyt és császárt adó Hohenzollern család ősi székhelye az egyik legmesebelibb kastély Németországban. A tengerszint felett 800 méteres magasságban egy önálló kis hegyen álldogál, s tornyaival tündérek birodalmát idézi már messziről. Külső váron, kerten át a látogatók egy viszonylag új kastély udvarára érkeznek. Nem csoda, hiszen a kora középkori várat számtalanszor lerombolják, amíg végül a XIX. században a romantikus Frigyes Vilmos porosz herceg újjáépítteti. Az eredmény pedig varázslatos lett. A várról egy különös mesét itt a blogon olvashattok és ott még több fotót is találtok.  

hohenzoller_burg_edited_600x352.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

2. Neuschwanstein kastély - Bajorország, Schwangau

Európa leghíresebb és talán ki is mondhatjuk, hogy a legcsodálatosabb kastélya ez az építmény. II. Lajos bajor király a XIX. században személyes vagyonából építette, belső tereihez Wagner operák témái és karakterei adták az inspirációt. Ez a neoromantikus épület olyan, mintha egy meséből pottyanna ki a bajor Alpok lábaihoz, a Hohenschwangau völgy mellett. Az európai kultúrát kedvelő turisták számára kihagyhatatlan célpont a kastély.

neuschwanstein-701732_640

  1. Schwerin palota - Mecklenburg-Elő-Pomeránia, Schwerin

A természet nyújtotta fantasztikus lehetőséget használták ki ennek a várkastélynak a megálmodói. A Schwerin-tó szigetén már a X. században említik a források egy vár létezését, de jelenlegi formáját a XIX. század közepén nyerte el. Romantikus historizáló stílusával lenyűgözi a távolról és a közvetlen közelről szemlélődő látogatót. Az épület egy részében ma kormányhivatal működik, de van múzeum és látogatható termek is, hogy a körülötte elhelyezkedő park nyújtotta sétalehetőségekről már ne is beszéljünk. A kastélynak saját szelleme is van, Petermännchen névre hallgat, akivel időnként a látogatók is találkozhatnak. 

schweriner_schloss_981ba129_5574_4a0a_8dd5_86ee7fbb940d_600x480.jpg Fotó forrása: http://www.fotocommunity.de/pc/pc/display/30869458

 

Vissza a történelembe, irány a német várak!

(cikk forrása: http://www.placestoseeinyourlifetime.com/)

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6712782098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
top_10_nemet_kastely
süti beállítások módosítása