Élet sója

Sonkás zellerrakottas

2012. október 25. - Tünde Bagó

Hosszú, családi hétvégék után, amikor gyomrom kővé meredve tüntet, keresek egy jó kis könnyű ételt. Így találtam rá a zellerrakottasra egy karcsúsító könyvben. A fogyókúrás ételek nem híresek arról, hogy jól lehet lakni velük, de ez a kis egyszerű előétel, főétel, vagy „csak úgy” étel igazán finom és laktató. S persze nem hanyagolhatóak el a zellerszár jótékony hatásai sem: jót tesz az emésztésnek, a gyomornak, a hasnyálmirigynek, tisztítja a vért és vízhajtó hatású. Szóval kész főnyeremény ez az eledel, s leginkább azért is, mert kb. 10 perc alatt össze lehet rakni, s másik 10 perc alatt megsül.

Mit is kell venni hozzá? (A hivatalos recept 4 személyre készült, de szerintem ez inkább 4 kínai, s 2,5 magyar gyomorra való, bár attól is függ, hogy előételnek, vagy főételnek szánjuk. Előételként 4 fő, de főételként pirított zsemlével vagy magvas kenyérrel 2,5 ember jóllakik.)

18 dkg fokhagymával, zöldfűszerekkel ízesített sovány krémsajt (ha nincs éppen ilyen sehol, akkor natúr, s nyugodtan ízesítsük mi magunk)

12 vékony szelet, sovány sonka (ne legyen hártyavékony, inkább kicsit vastagabb gépsonka, vagy bármilyen más, amit szeretünk)

4 szál szálzeller (vigyázzatok, hogy ne legyen öreg, nehéz megállapítani, de, ha nagyon sárgák a levelei, akkor már az bizony a korban van, szép zöld színűnek kell lennie)

6 evőkanál zsírszegény natúr joghurt

4 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt (tudom, nehéz reszelni, bár úgy finomabb, de mára már megkímélnek ettől bennünket az üzletek, van reszelt is)

1 csomó újhagyma (szerencsére ezt is lehet most már mindig kapni)

zellersó és bors (elárulom nektek, hogy én a zellersó helyett közönséges sót használok, de a borsot mindig frissen töröm)

Elkészítés:

A megtisztított szálzellert (nem igényel nagy tisztítást, én csak mosom, levágom az elszíneződött részeket) három egyenlő darabra vágom, így a négyből rögtön 12 lesz. Ki gondolná?!

Veszek egy sonkát és beletekerek egy darab szálzellert, majd a többivel is ezt teszem. Elhelyezem őket szépen sorba egy sütésálló tálba, vagy 4 kisebb tálba (előétel esetén, vendégeknek ez elegánsabb). A megtisztított újhagymát karikára vágom és rászórom a sonkatekercsekre. Megsózom és borsozom. Elkeverem a krémsajtot a joghurttal és szépen rásimítom a tekercsekre. Végül megszórom a parmezánnal és közepes hőfokra melegített (villanysütőben 180 fok) kb. 10 percig sütöm. Akkor jó, ha a parmezán kicsit megpirult a tetején, na azért ne túl gyorsan.

S a már említett szárított zsemlével vagy magvas kenyérrel tálalom és várom a jótékony hatásokat.

Jó étvágyat!

Elviszem a saját gépemre a receptet - letöltés pdf.-ben.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1112782848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
sonkas_zellerrakottas
süti beállítások módosítása