Élet sója

A tizennyolcadik adventi értékmorzsa - a Vonalemberke és az apja

2013. december 18. - Tünde Bagó

Mindig nagy tisztelettel viseltetek azon alkotók iránt, akik képesek tükröt mutatni elénk, emberek elé. Nem konkrétan egy ember, hanem az ember elé. Megmutatják, hogyan élünk, milyen butaságokat csinálunk nap, mint nap, kritizálnak bennünket, a világunkat, a környezetünket. Sokszor eleinte nem is fogjuk fel, hogy mennyire rólunk szól az adott alkotás, csak, ha többször látjuk, derül ki, hogy mennyire jól lát bennünket az alkotó.

Számomra ilyen kisember és társadalom kritika a 60-70-es években sorozatosan visszatérő Menő Manó, vagy, ahogy eredeti nevén hívják A Vonal (La Linea). Alkotója Osvaldo Cavandoli egy olasz képregényrajzoló, rajzfilmes, karikaturista, aki a Menő Manó előtt formatervezőként dolgozott az Alfa Romeo milánói autógyárában, rajzolt rajzfilmeket és karikatúrákat. Menő Manót egy reklám kedvéért készítette el. Az alábbi videóban együtt látható Menő Manó és alkotója, akit Fehér Ceruzának is becéztek, hiszen mindig fehér ceruzával rajzolta Menő Manót.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=2C1mZdoSoOQ&list=PLC9678F61D13597B9c[/tube]

Sok-sok társadalomkritika, politikai gúny, művészeti karikatúra, s még szexuális töltetű rész is készült belőle (La Sexilinea és La Eroslinea címmel, amelyek egyikében Menő Manó például egy guminővel is bepróbálkozik, de az szétpukkan alatta).

Az egyik kedvencem, amikor Mozartot alakítja a Vonal.

[tube]https://www.youtube.com/watch?v=k8gvO4_T4mE&list=PLC9678F61D13597B9[/tube]

Fantasztikus a viszony a Menő Manó és alkotója között. Sokszor pöröl rajzolójával, halandzsázik és kérdőn viselkedik. De mindig érezhető bensőséges viszonyuk, ami nem is meglepő, hiszen Vonal Cavandoli egy része önmagából. Igazán tehetség kell ahhoz, hogy valaki csupán néhány vonal segítségével tudjon így szórakoztatni és valljuk be kicsit gúnyt űzni belőlünk emberekből és a körülöttünk lévő világból.

Ajándékötleteim: Mindenek előtt ajánlom a Menő Manó sorozatot DVD-én megvásárolni, itt megtaláljátok valamennyit. De talán ennél sokkal eredetibb az az ötlet, amelyhez talán még nincs késő. Vannak weboldalak, ahol egy rokon, barát, kolléga fotójának elküldésével készítenek az illetőről egy karikatúrát. Nagyon kedvező áron és gyorsan dolgoznak, s az eredmény garantáltan sikeres ajándék lesz. Ilyen oldal például a Győrfi Grafika oldala. Látogassatok el és rendeljetek gyorsan egy karikatúrát.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1612781758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_tizennyolcadik_adventi_ertekmorzsa_a_vonalemberke_es_az_apja
süti beállítások módosítása