Élet sója

Mit tehetünk gyermekünk jövőbeni egészséges szexuális életéért?

2014. november 15. - Tünde Bagó

A serdülők megfelelő szexuális felvilágosítása akár életmentő is lehet számukra, de mindenképpen alapvetően meghatározhatja felnőtt koruk szexuális életét. Talán túlzó lehet ez a megállapítás, de ha belegondolunk abba, hogy a szexualitás is egyfajta tanult (azaz: tanulható és tanulandó!!!) viselkedés, nem téves. Az, hogy felnőttként hogyan élvezzük a szexuális élet örömeit, hogyan küzdünk meg esetleges bajaival, már serdülőkorban eldől. Azaz, a megfelelő oktatás, segítségnyújtás a serdülők és szüleik számára nagyon fontos.

S abban egyet érthetünk mindannyian, hogy a szex is az Élet sója!

Férjem, gyakorló orvosként, amolyan „karitatív jócselekedetként” évek óta tart szexuális felvilágosítást általános iskolákban 12-14 éves fiataloknak és szüleiknek. Tapasztalatai alapján készítette szülőknek segítségül az alábbi cikket.

Az nem kérdés (kifejezetten veszélyes struccpolitika az ellenkezőjét állítani), hogy a mai tizenévesek ezer forrásból szerezhetnek információkat a szexszel kapcsolatban, az internet, s a többi média ontja magából a nemiséggel kapcsolatos filmeket, klipeket, műsorokat. Tehát a téma az utcán, mondhatni testközelben hever. S ne legyen egyik anyukának, vagy apukának sem kétsége: tizenéves szeme fényük SOKKAL többet tud, hallott már a témáról, mintsem legmerészebb álmukban gondolnák...

 szex1

Mi lehet a szülő feladata ebben az információtengerben? A legfontosabb, hogy megtanítsa a gyermekének, mi a fontos, mi az igaz, azaz megtanítsa a gyermeket szelektálni. Sajnos ez a feladat nagyon nehéz, mert sok szülőnek is pontatlan ismeretei vannak a témában. Ezért lenne kulcsfontosságú az iskolákban a szexuális felvilágosítás. Bizonyára sok Olvasó gondolja úgy, hogy e következőkben leírtak triviálisak, de úgy gondolom, nem árt a tényleg fontos dolgokat sokszor ismételni.

Lányok szüleinek:

- Mindenképpen fel kell őket készíteni, hogy majd megjön a menstruációjuk. Itt nem csak az a feladat, hogy elmondjuk nekik, mi ennek a biológiája (azaz „most már nagylány vagy, lehet kisbabád”), mert ez egy 12-13 éves lánynak nem effektív. A száraz magyarázat (a petefészkek működéséről és a méh felépítéséről) egyrészt unalmas, másrészt nem is biztos, hogy a szülők ezt jól mondanák el.

Amit fontosnak tartok hangsúlyozni, hogy a menzesz NEM betegség, hanem természetes állapot, ami kellemetlenséggel is jár, de az egészséges működés része. Nagyon rossznak tartom, hogy sok anyuka úgy magyarázza a menstruációs napokat gyermekének, hogy „havonta beteg leszel”. Ezzel akaratlanul is „beleveri” a lányába, hogy ez rossz, ez szenvedést okoz. Ugyanilyen fontos a megfelelő higiénia megtanítása. Klasszikus kérdés: tampon, vagy betét? Orvosként szigorúan a higiéniára tekintve, a betétet tartom sokkal egészségesebbnek, de a megfelelően sűrűn cserélt tampon is elfogadható, ha a kényelmi szempontok nagyon fontosak az illető számára.

- Meg kell ismertetni velük az egészséges testséma fogalmát. Sajnos a mai „csakacsontsoványmodellalkatajó” világban túl sok hangsúlyt kap a külalak, persze nem az ápoltsággal vannak fenntartásaim, hanem a testalak misztifikálásával. Jelesül, a mellmérettel, mely állandó feszültségforrás, már serdülőkorban is. Túl kicsi, túl lógós, túl szétáll, túl nagy, a variációk végtelenek. Pedig, mindegyik mell tökéletesen tudja a feladatát: elsődleges erogén zóna és alaktól/mérettől függetlenül képes a szoptatásra. Azaz, már ebben a korban jó tudatosítani a lányokkal, hogy a hosszú távú párkapcsolatukban nem a melltartó kosármérete lesz a döntő faktor.

- „Ismerd meg önmagad”, azaz az önkielégítés óriási fontossága. Az egyik legfontosabb témának kell lennie egy felvilágosító beszélgetés során. Miért? Mert a nők felnőttkori szexuális életében döntő jelentőségű, hogy mennyire ismerik meg magukat, a saját testüket, reakcióikat.

Számtalan helyen leírták, de mégsem árt ismét képernyőre vetni: a nők orgazmus-készség szempontjából két csoportra oszthatók, a csikló-típusúakra és a hüvelyi típusúakra, illetve néhány nő képes mindkét ingerlési móddal orgazmusig eljutni. S az „áttanulás” nagyon kevéssé lehetséges. Innen már nyilvánvaló: ha egy lány csikló-típusú, de soha nem maszturbált, azaz nem tudja a fiújának/barátjának/élettársának/férjének ezt elmondani (a társ pedig olyan mamlasz és tudatlan, hogy fel sem merül benne, hogy érdeklődjön), akkor pusztán a hüvelyi izgatástól nem lesz orgazmusa, ami egyik félnek sem lesz jó.

A másik, rendkívül fontos tény, hogy teljesen természetes az, hogy egy serdülő lánynak VANNAK nemi vágyai! Ezen nem szabad megbotránkozni és a tiltás sem a megfelelő hozzáállás. A maszturbálás kitűnő mód arra, hogy veszélytelenül (terhesség, nemi betegségek) kiélje a nemi vágyait és emellett felkészítse magát a majdani páros nemi életre! Nagyon sok felnőtt nőtől kaptam levelet, melyben segítséget kérnek az orgazmus-zavaraikkal kapcsolatban, melyek jelentős része arra vezethető vissza, hogy nem ismerték meg serdülőkorban önmagukat.

Felmerül ezzel kapcsolatban egy nem is annyira ritka szituáció, ami mindkét fél számára eléggé kellemetlen lehet:

Hogyan viselkedjen a szülő, ha véletlenül rányit az éppen maszturbáló lányára? Már csak azért is fontos ez a kérdés, mert sajnos sok felnőtt nő, illetve férfi nem tudja a helyén kezelni az önkielégítést. A legfontosabb tanács: ne lepődjünk meg! Teljesen egészséges dologról van szó, mi több, nemcsak, hogy egészséges, még fontos is, lásd a fentebb részletezetteket. Ha a lány nem vette észre, hogy meglátták, akkor meg kell tenni mindent, hogy ez így is maradjon, mert a maszturbálás igen intim tevékenység, nem tartozik másik félre, csupán „könyveljük el”, hogy a lányunk bizony felnőtt. Ha ő is észreveszi, azaz megzavartuk, akkor nagyon fontos tapintatosan visszavonulni, és elnézést kérni tőle. Kicsit később (másnap?) jó megbeszélni a dolgot, mert nyilvánvalóan nagyon zavarba jött, s el kell neki mondani, hogy nem csinál semmi rosszat, el kell neki magyarázni, hogy a rendszeres önkielégítéssel nem csak a jövőbeli harmonikus szexuális életét alapozza meg, hanem biztonságosan ki tudja elégíteni a vágyait. Persze, ehhez a szülő-lánya beszélgetéshez az is szükséges, hogy a szülő tisztába legyen a maszturbálás fontosságával.

- Nemi betegségek, terhesség veszélye: Itt a kulcs a védekezés (óvszer!!!) megtanítása. A fogamzásgátló tablettákkal legalább 17-18 éves korig mindenképpen várni kell (e tekintetben sokkal konzervatívabb vagyok, mint a nőgyógyászok), s alapos kivizsgálás (máj- és vesefunkció, esetleges örökletes véralvadási zavarok kizárása) után tartom elfogadhatónak, azonban tudatosítani a lányokkal, hogy a nemi betegségektől NEM védenek.

 szex2

- Méhnyakrák elleni oltás: gyakorló orvosként nagyon örülök, hogy végre elérhető egy ilyen vakcina, mert méhnyakrákban meghalni nagyon-nagy luxus. Persze, tökéletes védelmet nem lehet adni egy olyan bonyolult és minden részletében nem ismert betegség ellen, mint a méhnyakrák, de az oltás, kiegészítve a megfelelő szexuális viselkedéssel (a megfelelő oktatás tehát direkt életmentő lehet) és a rendszeres szűrővizsgálatokkal nagy eséllyel megvéd ettől a gyilkos kórtól. Ezért nemcsak az oltás fontosságát kell a szülőnek hangsúlyozni, hanem a nőgyógyászati vizsgálat jelentőségét is. Senki sem szeret nőgyógyászhoz járni, kiszolgáltatott helyzet, megalázó vizsgálat (mondjuk az urológiai vizsgálat sem jobb), de szükséges. Megfelelő oktatással el lehet érni, hogy a fiatal lányok ne rettegve menjenek vizsgálatra.

A méhnyakrák, sok egyéb rosszindulatú daganathoz hasonlóan, részben vírus okozta betegség. A humán papillómavírus (HPV) több, mint 100 „fajtából” álló víruscsalád, melynek egyes tagjai csupán ártalmatlan jóindulatú daganatot („szemölcs”) okoznak, mások viszont olyan károsodást okoznak a méhnyak sejtjeiben, ami rákhoz vezethet. Nagyon jó a kérdés, hogy ha nemi úton átadható a vírus, miért nincs olyan sok (statisztikailag nagyságrendben ugyanannyi) pénisz-rákos beteg?! Pontos válasz nincs a kérdésre, ismert ugyan a pénisz finom bőrének rákja, de messze nem annyira gyakori, mint a méhnyakrák. S azért a HPV mást is „tud”: orális szex révén a férfiak száj- és garatnyálkahártyájára kerülhet a vírus, s ott okozhat rákot.

Fiúk esetén:

- Már kisgyermekkorban van merevedés, ami persze megijesztheti a gyermeket, mert nem tudja, mi is történik vele. A szülőnek el kell magyaráznia, mi ez a furcsa jelenség. Ezzel szorosan összefügg, hogy már kisgyermek korban megtanítsuk a gyermeknek a helyes tisztálkodást: fürdetéskor a fitymát hátra kell húzni, s alaposan megmosni a makkot. A fityma a születést követően hosszabb-rövidebb ideig (max. 3 éves korig) hozzá van tapadva a makk felszínéhez, ez teljesen normális jelenség, de idővel ez a hozzátapadás megszűnik, ha két és fél-három éves korban sincs ennek jele, akkor meg kell mutatni orvosnak. Ugyancsak nagyon fontos a gyermek heréit ellenőrizni, minden szülőnek tisztában kell lennie néhány ténnyel: a heréknek a születésre már a herezacskóban kell lenniük, viszont nagyon gyakori – akár tizenéves korig is -, hogy a herék felcsúszhatnak a hasüregbe (ingaherének nevezzük ezt). Kisfiúknál ez nem feltétlenül kóros, de kiskamaszoknál már veszélyes lehet, mert a fejlődő, növekvő here megszorulhat a lágyékcsatornában, ami a here elhalását okozza. A másik fontos tény, hogy a heredaganatok meglehetősen gyakori daganatok, akár kisfiúkban is előfordulhatnak, ezért fürdetéskor óvatosan át kell tapintani a herezacskót. Amikor már egyedül fürdik a gyermek, meg kell tanítani neki az önvizsgálatot, de nem árt azért félévente leellenőrizni a herék helyzetét. Nyilván nagyon zaklatónak élheti ezt meg egy kiskamasz, de el kell neki magyarázni, hogy ez az ő érdeke!

- Az első magömlés általában 11-13 éves kor között bekövetkezik (lehet korábban is, de ha 15-16 éves korig nincs magömlés – maszturbálással sem – akkor az hormonális problémára utal, kivizsgálást igényel. Ha a serdülő fiú nem tudja, hogy mi ez, komolyan megijedhet (azt hiheti, hogy bepisilt álmában), ezért meg kell előzni ezt a sokk-élményt, el kell mondani, hogy ez a felnőtté válásának egyik mérföldköve, s nem csinált semmi rosszat. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a fiúk jelentős része már azelőtt maszturbál, hogy a heréiben megindulna a spermiumtermelés, s ezért komoly ijedséget okozhat, hogy egyszer csak az örömérzet mellett valami kifolyik a fütyijéből (komoly szorongásforrás lehet, mert arra gondolhat, hogy elrontott valamit magában, illetve hogy ez rossz dolog).

- Az előbbiekhez szervesen kapcsolódik a maszturbálás témája. A fiúk ebben a kérdésben előnyben vannak a lányokkal szemben azért, mert – hogy egy kitűnő felvilágosító könyvet idézzem – a pénisz szinte „könyörög azért”, hogy huzigálják, játsszanak vele. A lányokhoz hasonlóan, a kisfiúk is felfedezik a testüket, az én-képük és testtudatuk kialakulása közben felfedezik azt, hogy jó érzés a fütyijükkel játszani, természetesen mindennemű erotikus fantáziálás nélkül. Kamaszkorban természetesen a maszturbálás célja és késztetése megváltozik, erotikus fantáziálással kísért szexuális tevékenységgé alakul. Ami mindenképpen megtanítandó, az hogy meg kell tanulniuk a magömlés késleltetését. Nagyon sok párkapcsolatban komoly felszültség forrása a korai magömlés. (Csupán a formai logika kedvéért teszem hozzá, hogy ez egy nagyon pontatlan fogalom, mert a férfi szempontjából nem korai – ő tényleg elélvez, természetesen a nő számára korai.) A magömlés kontrollálását pedig serdülőkorban, önkielégítéssel összekötve lehet a legegyszerűbben megtanulni. Számos módszer van rá, a legjobb a PC-izmok megerősítése (erről bővebben weboldalamon lehet olvasni itt). Szintén fontos elmagyarázni a gyermekünknek, – ahogyan a lányoknak szóló részben írtam – hogy teljesen egészséges tevékenységről van szó. Sajnos az elmúlt évszázadok romboló babonái, ostoba „magyarázatai” a férfierő elpocsékolásáról, mely „hátgerincsorvadáshoz”, „vaksághoz”, „tébolyhoz” vezet, rengeteg fiatal férfi életét tették pokollá, s sajnos még a 20. században is uralkodott ez a rémálom. (Ajánlom megnézni a Fehér szalag című kitűnő filmet, mely bemutatja egy huszadik század eleji kis falu romboló gondolkodását – nemcsak ebben a témában.)

- A felelősségteljes magatartás kérdésköre: elsősorban arra gondolok itt, hogy már serdülőkorban el kell magyarázni, miért is olyan jó dolog az óvszer: nemcsak etikus és mellékhatásmentes fogamzásgátló (az óvszer-allergia nagyon ritka, sőt, készülnek latexmentes óvszerek is), hanem egyedüli módszer, ami véd a nemi betegségek ellen. Ez pedig minden normálisan gondolkodó ember elemi érdeke.

szex3

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1912781806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
mit_tehetunk_gyermekunk_jovobeni_egeszseges_szexualis_eleteert
süti beállítások módosítása