Élet sója

Csillaglesen Somogyban

2014. november 22. - Tünde Bagó

Kérdés: Mi épül a somogyi erdőben? A válasz: Csillagvizsgáló!

Hideg téli estéken, kellemesen hűvös nyári éjszakákon órákat toporogtam férjem és távcsöve mellett a somogyi erdő szélén. Nem vadásztunk, illetve kicsit mégis. Vadásztuk az égbolton a szebbnél szebb csillagképeket, ködöket, galaxisokat, hullócsillagokat. Élveztük, hogy pár kilométerre Kaposvártól, a zselici dombok között olyan gyönyörű az égbolt, annyira kevés a fényszennyezés, hogy még a villamosítás előtti csillagnézők is megirigyelnék. Szerencsére ezzel a felfedezéssel nem voltunk egyedül. Nagy örömmel fogadtuk 2009-ben, amikor létrehozták a Csillagoségbolt-parkot. Kezdete volt ez valaminek, amelyről nem is tudjuk, hogy hiányzik, amíg nem megyünk ki a somogyi erdő szélére, kiszállunk az autóból és meglátjuk a Tejutat, percek alatt milliónyi csillag hullik ránk, s tucatnyi csillagképet ismerünk fel. Tapasztalt csillagászok döbbentek meg a látványon, amit ez a vidék nyújt.

Nemrég a SEFAG Zrt. és az Európai Unió jóvoltából elindult „A határ a csillagos ég!” projekt, amelynek keretében 2015 tavaszára megépül egy bemutató csillagvizsgáló, egy 25 méter magas kilátó és öt pihenőpont a csillagvizsgálóhoz vezető erdei út mentén.

A kilátó maga egy csoda lesz, hiszen ilyen magasságból tiszta időben a Balatonig és a horvát Papuk hegységig is ellátni.

A pihenőhelyek a környező táj jellegzetességeit, természeti értékeit, a csillagok világát mutatják majd be.

A csillagvizsgáló épületének kupolájában pedig távcsöves bemutatókat tartanak hamarosan csillagász szakember vezetésével.

A planetáriumban saját készítésű filmeket és előadásokat is láthatunk majd a csillagászat, a természet, a környezetvédelem és a Zselici Csillagoségbolt-park témakörében.

A projekt gazdái azokra is gondolnak, akik saját távcsöveikkel szeretnék továbbra is vizsgálni az égboltot, mert a csillagvizsgáló épületét – amely hamarosan elkészül – körbefogja egy többlépcsős terasz, amely kistávcsöves észlelő-teraszként is használható. Számomra ez megnyugtatóbb hely lesz, mint az erdő szélén álldogálni és minden neszre megrebbeni.

Csendes, nyugodt, természetközeli térség ez, ahol több éjszakát is vendégeskedhetünk, akár már most is, az erdő közepén megbújó kardosfai hotelban.

A téli égbolt a legszebb – állítják a szakemberek, s tanúsíthatom, hogy igazuk is van. Fogjátok meg a barátaitokat és menjetek el egy csillagtúrára a Zselicbe. Bár ne feledjétek a csillagvizsgáló csak 2015 tavaszán nyílik meg (a www.zselicicsillagpark.hu weboldalon pontos információ lesz majd a megnyitásról), de addig is gyakorolhatjátok a csillagképek felfedezését.

Decemberben biztosan ott van az égen az Orion – a Kaszás, az övéről lelógó csodás gyémántkarddal,

orion_ov_a_karddal

a Bika, amelynek  szarvánál pedig ott kapirgál a Fiastyúk. Az Androméda a szomszéd csillagvárossal, a Kassziopeia (a „W” alakzat), a Hattyú, s természetesen a Göncölszekerek.

Ha a biztosra akartok menni a csillagképek felfedezésében, akkor a kirándulás előtt töltsétek le a www.stellarium.org weboldalról a magyar Stelláriumot, amely ingyenes és jól használható csillagatlasz.

Ha megvannak a csillagok, akkor jöhetnek a melengető italok, forralt bor, tea és társai.

S, ha az alkoholos változatból kellően sokat iszunk, akkor magunk is láthatjuk, amit az alábbi képen a fényképező látott:

„S mégis mozog a Föld…”

egpolt_20perc_polaris_lorul_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4012781812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
csillaglesen_somogyban
süti beállítások módosítása