Élet sója

Hogyan válasszuk ki a tökéletes utazási célpontot?

2015. január 09. - Tünde Bagó

Néhány napja arról elmélkedtem hangosan itt a blogon, hogyan gondoljuk végig, mit is akarunk csinálni a nyaralás alatt? Miután kiderítettük, hogy aktív, passzív, vagy netalán mindkét nyaralásra vágyunk, akkor jön a megfelelő helyszín megválasztása. Mindenkinek vannak álomhelyek, ahová szeretne eljutni, legtöbben bakancslistát is írunk. Nagyrészt ezek olyan országok, szigetek, amelyek ritkán elérhetőek a számunkra, vagy lehet, hogy csak egyszer az életünk során. Kötjük majd valamely nagyobb eseményhez, mérföldkőhöz. Olyanokhoz, mint házasság, kerek évfordulók, nyugdíjba vonulás. Az éves szabadságok ezeknek az álmoknak a kistestvérei kell, hogy legyenek. Egy kicsit meg kell valósítanunk belőlük évente, amíg el nem érjük majd az igazi nagy álmot.

Hogyan döntjük el a helyszínt általában? Legtöbbször hallunk róla egy baráttól, egy ismerőstől. Látunk egy cikket, egy blogbejegyzést az interneten. Kapunk egy ajánlatot a postaládánkba, vagy kezünkbe akad egy utazási magazin.

Ebben az évben tegyünk másképp! Fogjunk egy térképet és nézegessük néhány napig! Karikázzuk be pirossal az álomhelyeket, majd kékkel azokat, amelyek hasonlítanak az álomhelyhez valamiben: éghajlatban, lehetőségekben, látnivalóban. Vegyünk egy zöld filcet és keressünk olyan helyeket, amelyekre még soha nem gondoltunk utazási lehetőségként, de legalább egy dologban közel állnak az álmainkhoz és legalább egy dologban elérhetőek (pl.: a távolság). S akkor szánjunk egy órát a kék helyekre, majd egy órát a zöldekre. Írjuk be a keresőbe, nézzük meg az elsőként feldobott fotókat legyen az akár kék, vagy zöld hely, olvassunk el egy-két cikket. S az egészet zárjuk be néhány napra. Az agyunkban úgyis ott fog motoszkálni néhány hely, éppen azok a helyek, amelyek felkeltették az érdeklődésünket. S ekkor jöhet annak a néhány helynek a feltérképezése valamennyi, számunkra fontos szempont alapján.

utazás térkép

Saját életemből mesélek egy példát, hogy ne csak elméletről írjak itt.

Álmaim között szerepel Ausztrália, az ország, amely a bakancslistámon is fent van. A szigetország, amely „piros” jelzést kapott a térképen. Az ország, amelynek különleges a történelme, érdekes a társadalma, fantasztikus hegyei, nagyvárosai és tengerpartjai vannak. Egyelőre elérhetetlen, távolság, idő, pénz és férjem pókfóbiája miatt! De dolgozunk az ügyön. Addig is kerestem „kék” helyeket, azaz a hasonlókat. Sziget, meleg éghajlati öv, tengerpart, egzotikum, hegyek.

Új-Zéland, Madagaszkár, Mauritius, Bali, Kuba, Srí Lanka.

Izgalmasak, de van velük egy-két nagy probléma. Ausztráliához hasonlóan messze vannak, egyesek már-már túlságosan is trópusiak nekem. Van, ahol nem szimpatizálok a politikai berendezkedéssel, vagy túl sok betegséget lehet elkapni. S akkor még nem is beszéltem arról, hogy nem szánnék most rá ennyi pénzt és időt. Jöjjenek a zöldek! A zöldek, amelyek közelebb vannak, olcsóbbak, de a piros álom és a kék tesók adottságaiból legalább egyet-kettőt magukban hordoznak. Nézzünk csak szét Európa háza táján?

Sziget, mint keresési szempont? Kanári, Madeira, Szicília, Ibiza, Tenerife, Szardínia, Mallorca, Korzika.

A verseny először a fejemben indult. Ibiza, Mallorca, Tenerife népszerű helyek, sok a turista, s leginkább csak a tengerpart a vonzó. Jobb lenne egy kevésbé látogatott hely, amelynek kicsit több látnivalója is van. Szardínia és Korzika maradt versenyben. Mivel szeretem a francia kultúrát, először Korzikára kerestem rá. (Korábban soha nem is gondoltam Korzikára, mint lehetséges nyaralási célpontra.) Tengerpart, hegyek (Alpok), fenséges gasztrokultúra, keverednek a francia és olasz hatások és a korzikai nép, a még napjainkig köztük élő „függetlenségi” törekvéseivel izgalmasnak tűnt. S akkor még nem vettem számításba Napóleont sem – mint utólag kiderült, nem is nagyon kell.

Szóval elértem a tökéletesnek tűnő célpontot nyaralási kalandnak. Második helyre azért Szardíniát, a harmadikra pedig a nagyon is vonzó Madeirát soroltam. Innen pedig jöhetett a kivitelezés feltérképezése és a megvalósítás.

S ezzel a módszerrel értem el, hogy legtöbb barátom, ismerősöm kérdezte meg, hogyan jutott eszedbe éppen Korzikára utazni? Egyszerűen csak kergetek egy álmot, s amíg nem érem el, addig pótolom valami hasonlóval. S, hogy mennyire döntöttem jól, amikor Korzikára vittem a páromat? Nos, arról itt a blogon már olvashattatok.

Rengeteg olyan helyre, országra, tájra tapintottam már így rá, amelyeket sokan számításba sem vesznek, holott megérnek egy utazást, talán még többet is.

Engedjétek meg, hogy ajánljak néhány ilyen utazási célpontot, előnyeiket és hátrányaikat kifejtve, érdeklődéseteket felkeltve.

Hamarosan jövök az első ajánlattal!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr412781868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
hogyan_valasszuk_ki_a_tokeletes_utazasi_celpontot
süti beállítások módosítása