Élet sója

Magyarország vendégeskedik a német Gourmet-fesztiválon

2015. január 13. - Tünde Bagó

Árgus szemekkel vizsgálom a külföldi újságok rólunk, magyarokról szóló híreit, s amikor ilyen címet látok egy külföldi lapban, akkor nagyon büszke vagyok: "Magyarország, egy új ország az élvezeti horizonton".

Gasztronómia és borkultúra Magyarországon - ez az, ami felkeltette egy német Gourmet-fesztivál szervezőinek a figyelmét. Éppen itt volt az ideje. No persze Magyarországon ez nem hír, holott éppen ez az a terület (vélemény szerint még két másik terület, a fürdők és az előadóművészet mellett), amellyel fel kellene hívni magunkra a figyelmet.

Van egy sziget Észak-Németország és Dánia tengerpartja közelében, a Sylt-sziget, amelyet az Északi-tenger királynőjének is neveznek.

Sylt0

Már a XX. század kezdetén is a turizmus volt a sziget fő bevételi forrása, s talán ennek is köszönheti, hogy Németországban itt a legdrágábbak az  ingatlanok (no persze a sziget-jelleg is hozzátesz ehhez). Homokos tengerpart, dűnék és iszappadok teszik egyedülállóvá a természet által ma is folyamatosan formált partokat. S ezen a szigeten, az évek óta rendezett Gourmet-fesztivál szervezőjének az az ötlet fordult meg a fejében, hogy ebben az évben Magyarországot hívja meg a rendezvényre.

S, hogy miért?

Azt a legjobban Johannes King, a Sylt-szigeten "praktizáló" két Michelin-csillaggal rendelkező séf fogalmazta meg: "A magyar konyha fűszereivel kiemelkedően illik a téli időszakhoz, s kevésbé ismert. Ezenkívül Magyarországnak hihetetlen borkultúrája van. A magyar konyha új horizontot nyit. "

 A fesztivál honlapján, az elnök szavai még inkább legyezgették lelkemet: "Nincs másik olyan ország Európában, amely az elmúlt években ennyit fejlődött volna kulináris szempontból, miközben az emberek többsége még mindig a pörkölttel és a paprikával azonosítja a magyar konyhát. Hagyományok, tehetség és új trendek ötvöződnek most új konyhaművészetté ott."

Ezek hát az okok, amelyek odáig vezettek, hogy 2015. január 14-18. között a Sylt-szigeten Magyarország lesz a vendég a Gourmet-fesztiválon. S, hogy kik is képviselik majd a magyar konyha- és borkultúrát, azt a legjobban a programból szemezgetve tudhatjuk meg. 

A dűnék éttermeiben egyik este "Magyar élmény, magyar élet" címmel Ruprecht László séf a Baricska csárdából és a Gere pincészet kezdi meghódítani a kifinomult közönséget egy ötfogásos vacsorával és a hozzá illő borokkal. Majd "Pokolian jó" elnevezéssel konferálják fel a Gusteau éttermet és főszakácsát, Horváth Gábort Tokajból, Heimann Zoltán és Szepsy István borászok társaságában.

tokaj_gusteau_600x222.jpg Kép forrása Gusteau étterem


A Lacipecsenye étterem, Takács Lajossal és a Légli pincészettel adja elő egy másik helyszínen a "Magyar rapszódia öt aktusban" kulináris élményelőadást. S ugyanekkor lesz a dűne másik oldalán vendég Budapest és Eger két nagy borásza Forrai Miklós és dr. Lőrincz György. A fesztivál péntek esti kiemelt programja a "Megismerni a Tokajit" címet kapta. Itt nem az étel mellé kerül a bor, hanem a bor mellé az étel. Azaz a bor, a Tokaji kapja a főszerepet és hozzá igazítja a Hotel Corinthia séfje, Bolyki Péter a menüt. Erre az alkalomra Szepsy István igazi ritkaságokkal is készül, többek között a '60-as évekből származó nedűt is elvisz a csomagjában.

tokaji_600x398.jpg Kép forrása www.royal-tokaji.com


Véleményem szerint a vendégek - akik között bizonyára elég sok a gourmet - nem fognak csalódni sem a magyar séfekben, sem a magyar borászokban. S talán ezzel kaphatunk egy kis elismerést azért, amit tényleg jól csinálunk Magyarországon.

Nem késő még elindulni a Sylt-szigetre, bár a szállásfoglalással akadhatnak gondjaink, de egy ilyen élmény megéri a kiruccanást.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7312781872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
magyarorszag_vendegeskedik_a_nemet_gourmet-fesztivalon
süti beállítások módosítása