Élet sója

Mennyire vagy környezetbarát az utazás során?

2015. március 13. - Tünde Bagó

Az évek óta szelektíven gyűjtött hulladék, az otthoni nyomtatások visszaszorítása, a környezetbarát tisztítószerek használata és sorolhatnám, már rutinból megy. Vigyázni a környezetre a kirándulások során, nem dobni el a szemetet, nem tépni le a szép virágot, vagy letörni egy faágat szintén nem kérdés az életemben. Az utazások során azonban sokszor kaptam magam azon, hogy ajjaj de fölöslegesen terheltük ismét a környezetünket. Nem magamat akarom mentegetni, de ebben sokszor a hotelek, az utak menti büfék, wc-k, a repülők, s még a múzeumok is hibásak voltak.

Legutóbb éppen egy svéd hotelban kaptam azon magamat és a hotelt, hogy nem normális, amit a törölközőkkel csinálnak. Igen, én is azt hittem, hogy a svédeknél ez nem fordulhat elő. Egy jó helyen fekvő, magas szolgáltatást nyújtó hotel volt. Hiába próbáltam minél látványosabban magasra tenni a törölközőket (jó messze a padlótól), minden nap kicserélték. Három nap után elkaptam a nem éppen svéd-szőke szobatakarító fiút, hogy ugyan ne tegyen már minden nap másikat, mert otthon sem mossuk ki naponta a törölközőt. Szépen mosolygott és behozta az újabb adag törölközőt. Persze, hiszen ő az állásával játszik! Szóltam hát a portán, de ez is hatástalan volt. Én akartam, de nem ment!

Mostanában már egyre többször hallok azonban más tendenciákat. Az utazási magazinok sokat foglalkoznak a környezetbarát utazásokkal. Svájcban rendszeresen olvasok olyan hirdetéseket, amelyek arra ösztönzik az utazót, hogy válasszon közelebbi célpontot úti célnak, mert az oda való eljutás kevésbé terheli meg a környezetet. Ez is egy lehetőség! Kicsit gondolkodtam, olvasgattam és összeszedtem pár jó tanácsot, amellyel te is jobban figyelhetsz a környezetedre, amikor utazást tervezel vagy utazol.

earth-405096_640

Teszteld magad, vagy egyszerűen csak alkalmazd!

1.,Autó, repülő vagy egyéb utazási eszköz? Mindenképpen a vonat, a kerékpár és a hibrid autók a legkörnyezetbarátabb utazási eszközök.

2., Feltétlenül repülővel kell menned? Akkor válassz nappali járatot, a kutatások szerint az éjszakai járatok jobban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

3., Ne nyomtasd ki a jegyet, ha már úgyis van okostelefonod, akkor 2 perc alatt lehet olyan alkalmazásod is, amely kezelni tudja a jegyedet.

4.,Minél kevesebb csomaggal utazz! Kevesebb súllyal kevesebbet fogyaszt a repülőd. S most ne gondold azt, hogy majd biztosan az én két kilogrammos cuccom váltja meg a világot. Mert minél többen nem gondoljuk így, annál nagyobb esélyünk van a környezetünk megvédésére.

5., Ne szemetelj! Az utak melletti megállók sem arra valók. Ott is van szemetes, vagy ha nincs, akkor vidd magaddal a hulladékot a legközelebbi szeméttárolóig!

6., Hoppá! Bekapcsolva hagytad otthon az ágyad melletti elektronikus órát? Kár volt, telefonálj az anyukádnak, hogy húzza ki, s máskor indulás előtt tégy mindennel hasonlóképpen! A televízió kis piros pöttye is rengeteg fölösleges energiát fogyaszt el egy-két hét alatt.

7., Hotel! Rengeteg zöld hotel van ma már a világon, s ha teheted, akkor ezeket válaszd. Ha nem, akkor tiltakozz a portán hasonlóan hozzám a napi törölközőcsere miatt, s ne használd el a kis samponokat, mert a kis kiszerelés sokkal gazdaságtalanabb, mint az általad vitt nagyobb. Kapcsold le a lámpát és a klímát, ha nincs szükséged rá, s ne szedj magadnak fölöslegesen a svédasztalos ételekből, nem szégyen többször odamenni, ez a lényege ugyanis ennek az étkeztetési szokásnak.

Az öko hotelek környezetbarát módon üzemelnek. Energiatakarékos villanykörtéket és megújuló energiát használnak, természetes alapanyagú tisztítószerekkel takarítanak, a környékbeli termelőktől vásárolt élelmiszerekből illetve bio élelmiszerekből főznek, és előnyben részesítik a környezetbarát, újrahasznosítható anyagokból készült termékeket.

8., Utazás előtt érdemes tájékozódni az adott ország környezetvédelmi előírásairól, a hulladékgyűjtésről. S persze ott be is tartani ezeket.

9., Vásárolj helyi, környezetbarát termékeket! Sokkal élvezetesebb egy helyi piac terméke, amellyel még a termelőket is támogatod. 

10., Az utazás során összeszedett katalógusokat, szórólapokat ne dobd ki a hazautazás során, egyszerűen csak hagyd ott a szállásodon, persze a porta, vagy tulajdonos engedélyével. Így, akik utánad érkeznek, hasznosíthatják. S sokkal jobb, ha eleve az okostelefont használod ismét, mert akkor nincs szükséged nyomtatott térképre, információs adatlapokra. Manapság már sok turisztikai irodában térképet is le lehet tölteni a telefonra.

11., Minél kevesebb műanyag szatyrot, poharat, flakont használj! Legyen mindig kéznél egy vászontáska, egy környezetbarát pohár és egy kulacs jobb, mint az állandó műanyagos víz vásárlása.

Legyél mindig környezettudatos, ha kell mások helyett is!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5012781914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
mennyire_vagy_kornyezetbarat_az_utazas_soran
süti beállítások módosítása