Élet sója

TOP 10 kerékpárbarát város Európában

2015. április 09. - Tünde Bagó

Kamaszkorom fiúnézős kerékpározásai után jó időre felhagytam a közlekedés ezen kétkerekű formájával. Majd húsz évnek kellett eltelnie, amíg ismét nyeregbe pattantam. Részben a kényszer (régi autó el, új még gyártósoron), részben a fogyáshoz szükséges kardió edzés ugrasztott fel egy jófajta kerékpárra. Hetekig mindenhova elvitt, megvárt. Nem volt igényes, nem kellett tankolni és mindenek előtt lelassította az életem. Olyan dolgokat láttam meg, amelyek mellett addig csak úgy elrohantam autóval, kinyílt a természet és az épületek számomra. Élveztem, s már nemcsak egy közlekedési eszköz volt, hanem szórakozás is. Tekertünk hétvégén is, egyik faluból a másikba, tekertünk nyaraláskor Stockholmban és tekertünk barátokkal poénból is. Ma már keresem a helyeket, ahol jókat lehet kerékpározni, s alig várom, hogy megvalósíthassuk nagy álmunkat, lakóautóval menni nyaralni, feldobni két jó kerékpárt és azzal bejárni utazási célpontunkat. Felkaptam hát a fejem, amikor a GEO magazinban szert tettem az alábbi tízes listára, amely városok közül már néhányban jártam, de sajnos nem kerékpároztam. Holott mennyivel több dolgot vehettem volna úgy észre és még a környezetet is óvtam volna. Nyeregbe kedves Olvasóim és nézzük melyek is Európa legjei kerékpárbarátságban.

1. Koppenhága

A város, amely a tervek szerint 2050-ig teljesen CO2 mentes város lesz. Ebben vállal egy óriási részt a kerékpáros közlekedéspolitika és ehhez járulnak hozzá a dán főváros lakói, akik naponta 1,2 millió kilométert tesznek meg kerékpárral. Koppenhága városképe már elképzelhetetlen a kerékpárutak és a kerékpáros dugók nélkül.

 kopenhagen-fahrrad-gross-01

2. Párizs

A francia főváros 1700 kerékpárkölcsönző állomásával a világ legnagyobb kerékpárkölcsönző rendszerét hozta létre. Több, mint 250.000 párizsi regisztrálta magát a városi kerékpárkölcsönző rendszerhez és naponta több, mint 140.000 utat tesznek meg a városi, ahogyan Párizsban nevezik "Vélib" kerékpárral. Az utak nem mindig a legjobbak és biztonságosak, de Párizs a kerékpárkölcsönzésben akkor is éllovas.

paris-fahrrad-gross-02

3. Amszterdam

A holland fővárosban kétmillió kilométert kerékpároznak naponta, amelyhez 400 kilométernyi kerékpárút hálózat biztosítja az alapot. Az utak 90 %-a teljesen biztonságos a kerékpározók számára. Amszterdamban a kerékpár a legbiztonságosabb és leggyorsabb módja a közlekedésnek. A város 750.000 lakójára 600.000 kerékpáros jut.

amsterdam-fahrrad-gross-03

4. Malmö

A svéd nagyváros 28 útkereszteződésében van elsőbbsége a kerékpárosoknak. Malmö nemcsak kerékpárosbarát, hanem első osztályú kerékpárút hálózattal rendelkezik. 500 kilométernyi kerékpárút hálózat áll rendelkezésre pumpáló és gyors szervizelő állomásokkal. A megtett utak 30 %-a kerékpárral valósul meg a harmadik legnagyobb svéd városban, ami a fővároshoz képest igen jelentős. Stockholmban ugyanis 2018-ig kell elérnie ennek a számnak a 12%-ot.

malmoe-gross-04

5. Barcelona

2002 óta tartozik a kerékpárkölcsönzős rendszerhez a spanyol város a maga 158 km hosszú kerékpárút rendszerével. Szerencsére az utak jelentős része jól elkülönül az autóutaktól a katalán fővárosban. S ehhez még hozzájön 30 olyan zóna, amelyet különösen biztonságossá tett a város vezetése a kerékpárosok számára. Aki turistaként érkezik ide, olyan érdekes kerékpáros programok közül választhat, mint például Gaudí építészetének nyomában kerékpárral.

barcelona-fahrrad-gross-05

6. Berlin

A német fővárosban a kerékpárhálózat még nem slágergyanús. Fejlesztésre szorul a biztonság és az úthálózat is, de ennek ellenére naponta 500.000 ember pattan a drótszamárra és kerekezik Berlinben. Ez csupán a közlekedés 13 %-a, de a városvezetés a következő években szeretné 20 %-ra növelni az arányt. A turisták azonban már felfedezték a több, mint 900 km-nyi úthálózatot a centrumtól a külső kerületekig. A városnéző túrák legnépszerűbbike az egykori berlini fal mentén vezető kerékpártúra.

berlin-fahrrad-gross-06

7. Basel

Svájc harmadik legnagyobb városában minden ötödik utat kerékpárral, a "Velo"-val tesznek meg. Basel viszonylag sík terepen fekszik, így kiváló lehetőséget biztosít a kerékpározásra a csaknem 140 km hosszúságú kerékpárút hálózatán. Aki vonattal érkezik, rögtön az állomás mellett találja a "Velo-parkolót", azaz a kerékpárkölcsönzőt, ahol kerékpárszerviz, pumpáló állomás és csomagmegőrző is működik.

basel-fahrrad-gross-07

8. Münster

A legkerékpárbarátabb település Németországban. A közlekedés 35-40 %-a zajlik kerékpárral a kis vesztfáliai egyetemi városban. 1999 óta a kerékpárparkolók fővárosa és kis kiterjedése ellenére csaknem 300 kilométernyi kerékpárút hálózattal rendelkezik. Nem csoda, hogy évek óta elviszi Németországban a legkerékpárbarátabb település címet.

muenster-fahrrad-gross-08

9. Trondheim

Kerékpáros paradicsom Norvégiában. Az elmúlt húsz évben a norvég egyetemi város több, mint 2,5 millió eurót invesztált a kerékpáros közlekedés technikai és építészeti hátterének fejlesztésére. A városban van a világ egyetlen kerékpáros liftje, amely a síliftek mintájára működik. A kerékpáros feláll egy lemezre és az kb. 2 kilométer/óra sebességgel elindul vele a hegyre. Már 1993 óta így a kerékpárosok kényelmesen és gyorsan juthatnak fel a Kristiansund erődhöz, ahonnan csodás panoráma nyílik a fjordra és a városra. 

trondheim-fahrrad-gross-09

10. Oulu

A jég és a hó a finn városban nem rettenti el a közlekedőket a kerékpározástól. A leghidegebb napokon is télen a kerékpáros közlekedés a teljes közlekedés csaknem 22 %-át teszi ki. Nem véletlen, hogy a téli kerékpár kongresszust 2013-ban Ouluban rendezték. A városban 613 km hosszúságú kerékpárút hálózat van és minden második évben a város polgárai ingyenes és frissített kerékpárút térképet kapnak.

oulu-fahrrad-gross-10

Azt hiszem érdemes felpakolni a kerékpárokat és bejárni Európa fenti városait, amelyekhez talán hamarosan Budapest is felzárkózhat. A CO2 kibocsájtásnak, a dugóknak és az egészségünknek mindenesetre jót tenne.

Fotók forrása: www.geo.de

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5712781928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
top_10_kerekparbarat_varos_europaban
süti beállítások módosítása