Élet sója

Szeretsz nosztalgiázni? Bécs a te városod.

2015. április 29. - Tünde Bagó

Nekünk magyaroknak ambivalens érzéseink támadnak Bécs neve hallatán. A város, amely hosszú évszázadokon át megkeserítette az ország életét, ahol sorsok százai, ezrei dőltek el, s amely nem mindig népszerű uralkodói döntések helye volt. A múltat azonban meg kell bocsájtani, s történészként hangsúlyozom, hogy nem elfelejteni, hanem megbocsájtani. Történészként mondom továbbá, hogy a sok keserűség mellett lássuk meg azt is, amit Bécs adott nekünk magyaroknak. Kinyitotta szalonjait a magyar nemesség előtt is, s ezzel kitárta a fejlődés kapuját. Az udvarban és annak ellátására szolgáló negyedekben szívesen fogadta a magyar szakembereket, iskolái, egyeteme, lovas iskolái és kaszárnyái sok-sok magyar ifjúnak adtak életre szóló lehetőséget. Manapság pedig kávézói, múzeumai, kastélyai, kertjei és különleges épületei nyújtanak élményt minden oda látogatónak.

Az olyan hosszú hétvégék, mint a mostani vagy majd a Pünkösd környéke, kiváló alkalmat nyújtanak arra, hogy megismerjük az osztrák fővárost közelebbről. Ja, hogy már láttátok Schönbrunn-t, voltatok már a Mariahilferstrasse-n? Bevettétek már a várat is, amelyet a töröknek nem sikerült?

Akkor itt az ideje, hogy megismerjétek Bécs másik arcát, a nosztalgikus Bécset. Ehhez az egyik legjobb helyszín a Spittelberg negyed, amely az elegáns VII. kerület legrégebbi és legszínesebb része. Ez volt Bécs első bevándorló negyede, ahol a 17. században sok magyar kézműves is lakott. A kézműiparos múlt manapság utcai kirakodóvásárokban él tovább, amelyek közül a legnagyobb a karácsonyi, de ebben az időszakban is elcsíphetünk egyet-egyet. A vásárokon túl a negyed kerthelyiséggel rendelkező vendéglői kerítik a nosztalgiázni vágyókat múltszázadi hangulatba. Szinte hihetetlen, hogy a városrész 138 ház közül 58-ban működik étterem. Ha mindegyikbe nem is tudunk betérni, legalább a kerthelyiséget kukkantsuk meg. Garantáltan romantikusnak találjuk majd valamennyit.

kerthelyis__g_j___600x400.jpg Fotó: http://www.wien.info/de/einkaufen-essen-trinken/maerkte/spittelberg


Ha Bécs, akkor kávé, vagy bécsi csoki. S ha már nosztalgiázunk, akkor a Café Demel. A Hofburg mellett, a Kohlmarkt 14. alatt található kávézó gyökerei egészen 1786-ig nyúlnak vissza. Hangulatában ma is a boldog békeidőket idézi, már-már ódivatúnak mondott formaruhában szolgálnak fel a kisasszonyok, s neorokokó belső tereibe ma is sikk kávézni. Büszkék arra, hogy ma is készítik Sissi kedvenc édességét, az ibolyafagyit, s a ház specialitására, az Anna tortára, amely egy párizsi krémmel töltött, nugáttal bevont torta. Bécs előkelő polgárai között ma is fontos szempont a Demel-ből rendelni az esküvői és a születésnapi tortát.

Tavasz lévén mégis a legjobban a séták esnek. Bécs egyik legszebb kertje egyben Európa második legnagyobb temetője is. Furcsa ajánlat, tudom, de mégis azt mondom, hogy nem szabad kihagyni. Az 1874-ben megnyitott temetőben számos híresség sírkövét csodálhatjuk meg, Beethoventől Schubertig, a teljes Strauss családig, sőt a nemrég elhunyt Falcoig.

Zentralfriedhof in Wien

A bécsiek mindennek megadják a módját, így a temetésnek és a sírköveknek is. A Zentralfriedhof központi részén sétálva igazi érdekességekre bukkanhatunk. A temető több, mint 100 kilométernyi gyalogos útja mellett 330ezer sírkő áll, amelyek mellett akár hintóval is elkocsikázhatunk. A város multikulturális jellege jól tükröződik a temetőn, sok nemzet és vallás kapott külön negyedet. A katolikus, evangélikus, zsidó, lutheránus rész mellett a buddhista, muzulmán, szíriai ortodox, egyiptomi kopt keresztény, illetve szerb, bolgár, görög, román és orosz-ortodox rész is megtalálható.

Ha már nosztalgiázunk, akkor nem maradhat ki a Dirndli sem a sorból, még akkor is, ha az inkább bajor és tiroli. Bécs sem állt ellent a dizájn térhódításának, amely most egy kis üzlet keretében a Dirndlit vette célba. Lena Hoschek dizájner ötvözi a hagyományos Dirndlit az '50-es évek Petticoat stílusával. Az eredményre Bécsben a Gutenberggasse 17. szám alatt vethetünk egy pillantást.

Lena_Hoschek_400x600.jpg Fotó: http://shop.lenahoschek.com/tradition.html


Nosztalgiázzatok kicsit Bécsben, akár már ezen a hétvégén, hiszen Budapestről alig 3 óra alatt az osztrák fővárosban lehetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1012781936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
szeretsz_nosztalgiazni_becs_a_te_varosod
süti beállítások módosítása