Élet sója

Színjáték vagy tradíció zajlik az Alpokban?

2015. szeptember 10. - Tünde Bagó

Néhány napja a híradásokban már megjelent, hogy a bajor Alpok legmagasabb csúcsán havazott. Nem kell azért még a nagy télre gondolnunk, de a saját bőrünkön is érezzük, hogy hűvösebbek a reggelek, hamarabb bukik a nap a horizont alá, s már árnyékban bizony elkel egy pulóver. Fontos jelzések ezek azoknak a gazdáknak, akik nyáron alpesi legelőkön tartják állataikat. Ha véget ér a nyár a hegyekben, akkor jöhet a színes eseménynek számító Almabtrieb, Alpabzüge vagy Viescheid (régiónként változik az elnevezés), azaz a jószágok ünnepélyes lehajtása az alpesi legelőről a völgybe, az istállóba.

teh__n1_600x399.jpg Fotó forrása: www.spiegel.de (TMN)


A jószágtartó gazdák számára ez az év legnagyobb ünnepe, amikor az állatok színes virágokat és hangos kolompokat kapnak a nyakukba, gazdáik magukra öltik népviseletüket és útnak indulnak a magaslatról a völgybe.

k__p_ment__se_2_600x399.jpg Fotó forrása: www.spiegel.de (TMN)


S, hogy mire ez a nagy felhajtás? Ennek az ünnepnek a hagyományai 400-500 évre nyúlnak vissza az Alpok vidékein, Bajorországban, Ausztriában és Svájcban. 

A nyári időszakot az alpesi legelőkön töltő jószágok bizony komoly veszélyeknek voltak kitéve, hiszen lezuhanhattak egy szakadékban, lábuk törhetett, élettelen utódot hozhattak a világra. S ha ilyen szerencsétlenség történt, akkor az az állat nagy valószínűséggel még a nyár vége előtt kényszerből visszatért az istállóba, vagy elpusztult. Azok a jószágok viszont, akik egész nyáron élvezhették az alpesi legelők dús növényzetét, ünnepi díszbe öltöztek és vidáman sétáltak le a hegyről a völgybe. 

A gazdák pedig velük örültek a szerencsés nyárnak, s talán kicsit annak is, hogy egy nehéz időszak véget ér. A hegyen ugyanis egyedül voltak minden munkára, s társuk is csak a jószágok voltak, no meg a fantasztikus panoráma.

Még a hegyen elkészítették a Fuikl-t, azaz a tehénkoronát fenyőből, színes alpesi virágokból, kolompot akasztottak jószágaik nyakába, hogy a hazafelé vezető úton elűzzék a rossz szellemeket és szeptember közepe tájékán megkezdték a levonulást. 

allgau-446607_640

Ma már a tradíció mellett turistalátványosság is lett az Almabtrieb, vagy nevezzük jószág fel-, akarom mondani levonulásnak, ugyanis színes, zenés ünnep és termelői, kézműves piac is várja az érdeklődőket és a hazatérő jószágokat. A bajor alpokban, Bad Hindelang környékén például 700 állatot hajtanak le a környék négy legelőjéről a falu völgyébe, ahol a jószágok terén tulajdonosaik átvehetik őket. A gyógyüdülő környéken ekkor "rendkívüli" állapotot hirdetnek. Óriási a lárma és a közlekedés is megbénul. Cserébe viszont hatalmas ünnep és kiváló étkek várnak mindenkit. 

Svájcban is tanúi lehetünk a jószág "levonulásnak" (Alpabfahrten) a Genfi-tó vidékétől a Titlis gleccseren át, az Appenzeller lankájáig sok helyen. Itt az sem baj, ha lemaradunk a lehajtásról most szeptemberben, mert tavasszal a "felhajtás" (Alpauffahrt) hasonló nagy csinadrattával történik.

dreamstime_xs_27269371

Tirolban színesíti az eseményt hogy a gazdák egyike tehenek hátsó felét fában örökíti meg, majd a jószágok gazdái istállóajtajaikat díszítik az alkotásokkal.  Ebben az időszakban igen nagy a kereslet a tiroli gazda munkájára. :-) 

Manapság már a jószágok nagy részét szállítóeszközökkel hozzák le, de a hagyományok életben tartása érdekében a gazdák szívesen részt vesznek a megszervezett színjátékban, a tradícionális jószáglehajtásban.

Mindegyik alpesi turisztikai régió honlapján ilyentájt, szeptember közepén megjelennek az egyes jószáglehajtások időpontjai, így könnyen tájékozódhatunk, hol szeretnék mi is fogadóvendégeivé válni az Alpok jószágainak. 

Ausztria - Svájc - Bajorország programjait országok nevére kattintva érhetitek el. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr712782006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
szinjatek_vagy_tradicio_zajlik_az_alpokban
süti beállítások módosítása