Élet sója

Gesztenyék a múzeumok őszi fesztiválja programjaiból

2015. szeptember 22. - Tünde Bagó

Van egy gesztenyefa a házunkhoz tartozó kertben. Minden reggel a kávém mellett őt csodálom, télen, tavasszal, nyáron és ősszel. Ma reggel már színes levelei mellett láttam, ahogyan egy-egy gesztenye kupacsa kihasad, a földre hullik, s előbukkan a barna számomra legcsodálatosabb árnyalatát tükröző gesztenye. Hamarosan egyre többen lesznek, s új felfedezésekre indulnak. Valahogy úgy, ahogyan én is sorjában térképezem fel az őszi programokat. Van Gogh és élő amszterdami napraforgói után fogékony lettem a különleges múzeumi ötletek iránt, s rábukkantam a www.itthon.hu oldalon a Múzeumok Őszi Fesztiváljára, amely néhány napon belül, szeptember 28-án indul. 

A hat hétig tartó programsorozat kilenc témájának ötleteitől teljesen múzeumi lázba jöttem, s most hoztam nektek néhány gesztenyét a kínálatból, amely kihagyhatatlan őszi programot ajánl Magyarország múzeumaiban.

chestnut-455968_640

A lámpás én vagyok címmel a tanárok éjszakázhatnak a múzeumokban. :-) A tucatnyi lehetőség közül (amelyről itt tájékozódhattok) nekem a kecskeméti múzeum Tanárok ezeregyedik éjszakája program tetszik a legjobban. A múzeum kurátorai felelevenítik Kecskemét életét a török korban, bemutatót tartanak a gyermekeknek szánt kézműves tevékenységekből, amelyeket a tanárok később diákjaikkal is megismertethetnek. A kor hangulatát török-kávé és törökcsemegék kóstolójával, valamint egy hastáncos művész előadásával fűszerezik meg. 

„Csak itt, csak most- Pincétől a padlásig" elnevezésű tematikának a célja az igazán izgalmas. Szeretnék a múzeumok megmutatni azt, ami egy-egy kiállítás mögött van. S itt nemcsak a kutató munkára, hanem a múzeumok kiállítóterei mögött rejlő helyiségekre is gondolnak. Alig tudtam választani az izgalmas éjszakai séták, a megelevenedő kulisszák mögötti terek kínálatából, de az Őszi éjszaka a kúriában békéscsabai program a Munkácsy emlékházban lett a nyertes. 

munkácsy

A látogatók korhű jelmezeket öltenek és így járják körbe az épületet kis lámpásokkal a kezükben, valóban a pincétől, a kiállítótermeken át a padlásig - ígéri a múzeum. Megismerik a 19. századi épület praktikus használatát, a bútorok, tárgyak alapján a régen itt lakott emberek életét, köztük Munkácsy Mihály e házhoz kötődését, festményei alapján pedig a művészetét. A Vörös Szalonban a teázás szokását eleveníthetik fel. Egy este a kedvenc korszakomban - ezt az időutazást nem szabad kihagyni.

Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk és fedezd fel! - Kulturális tereink másként programok elsősorban az Építészet Világnapja (október 6.) köré szerveződnek. Kazinczy lábnyomában járni, a váci kávézókkal ismerkedni és Győr barokk épületeit felfedezni, mind-mind kihagyhatatlannak hangzik. Ami viszont újdonság volt számomra, az a Magyar Elektrotechnikai Gyűjtemény által Erzsébetvárosban szervezett Séta az áram nyomában lehetőség.

elektrotechnikai_muzeum-504x296

Rejtély a múzeumban kategória lesz szerintem a legnépszerűbb a látogatók körében. Nem elég, hogy titkokat tárhatunk fel, időnként szabadulásunk a múzeumból is leleményességünkön, s detektív képességeinken múlik. S ha éjszakára bent ragadunk, akkor a hírés Éjszaka a múzeumban című filmből már tudjuk, hogy milyen galibákkal járhat. A Magyar Nemzeti Múzeum Kincskereső szabadulós játéka próbára teszi majd a látogatókat, az biztos. Az ifjú szerelmeseknek azonban Szécsénybe érdemes elmenni, ahol a kastély és a Nyugati Bástya romantikus terein kutakodva ismerhetik meg az egykor itt élt arisztokrácia szerelmi életét és a környék lakóinak légyottjait. 

bastya

A Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik legnépszerűbb eleme már évek óta az Angliából induló „The Big Draw”, azaz „A Nagy Rajzolás” nemzetközi akcióhoz történő csatlakozás, melynek szándéka minél szélesebb tömegeket bevonni a közös vizuális alkotás folyamatába. Ebben az évben a Big Draw nemzetközi kampányának mottója: Every Drawing Tells a Story, azaz Történetmesélő rajzok. Az alkossunk együtt téma keretében a személyes kedvencem az ópusztaszeri skanzen programja az Ifjú panorámafestők alkotóműhelye. A gyerekek betekintést nyerhetnek a Feszty-szalon festőinek alkotómunkájába. Megalapíthatják saját körképtársaságukat, s a panoráma műfaj hagyományait ápolva megalkothatják saját pannójukat; melyet aztán elsőként vihetnek kiállításra a Látogatóközpont kiállítótermében. Ez ám a mulatság, nem gondoljátok?

A Múzeum a bőröndben téma keretében házhoz megy a múzeum,

suitcase-807857_640

azaz oktatási intézmények, egyesületek, kulturális intézmények kérhetik, hogy programjaikkal, kiállításaikkal látogassanak el hozzájuk a múzeum munkatársai. Számomra a legrejtélyesebb a budapesti Ludwig Múzeum utazása, hiszen mindig monumentális alkotásokat, bemutatókat láthatunk nálunk. Azt ígérik, hogy három témát pakolnak be a bőröndjeikbe: 1. Street Art (Az utca művészete) 2. Pop Art (A mindennapi élet művei) 3. Fotórealizmus (Az optikán túli valóság a festészetben. Izgalmas, nem? 

A fentieken túl az Őszbúcsúztató témakör keretében számos Márton-napi vigasságra kerül sor, míg az Óvodapedagógusok napján a legkisebbeknek szánt múzeumi találkákat ismerhetik meg az óvónők, hogy később csoportjaikkal is visszatérhessenek. 

S teljesen új ajánlat a Múzeumok Őszi Fesztiválja palettáján a Mesterségek nyomában programok, ahol egy-egy már elfeledett, kihalt mesterséget elevenítenek fel. A Magyar Zsidó Múzeumban megtudhatjuk, hogy mit csinál a szófer, míg Tápiószelén a lószőrékszer-készítés rejtelmeibe tekinthetünk be. Esztergomban egy középkori méregkeverővel is találkozhatunk, Sátoraljaújhelyen pedig megismerkedhetünk a régi tolltechnikákkal az írónádtól a mártogatós tollon át a töltőtollig, valamint kipróbálhatjuk a betűszedést és a gépírást.  

Azt hiszem bőven akad választék őszre, de érdemes előre gondolkodni, mert a legtöbb programra előzetes regisztráció szükséges. Kalandra, akarom mondani múzeumra fel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7212782008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
gesztenyek_a_muzeumok_oszi_fesztivalja_programjaibol
süti beállítások módosítása