Élet sója

Tíz ok, amiért Észtországba utaznék

2015. december 17. - Tünde Bagó

Észtországban nagyszerűen keveredik a középkori örökség, az egykori szovjet háttér, a skandináv befolyás és a világszerte ismert informatikai eredményeik. De pontosan mi is az, ami ebbe az országba egy magamfajta turistát vonzhat? Tíz pontban szedtem össze, nem titkolva a szándékot, hogy útitársakra is szert teszek vele. 

1. A tengerpart

Észtország szárazföldi tengerpartja több, mint 1200 km hosszú, s akkor még ott vannak a szigetek. A tengerpartok néptelenek akár több száz kilométeren át is, ugyanakkor időnként felbukkan egy-egy attraktív halászfalu, ismeretlen, s éppen ezért nyugodt strand, valamint yachtkikötő. Narva-Jõesuu, Toila keleten vagy Haapsalu és a nyári főváros Pärnu a vidék legszebbjei. 

sea-105903_640

 

2. Európa közékori gyöngyszeme - Tallin

Tallin, mint vezető város a Hanza-szövetségben a kelet és a nyugat közötti kapu szerepét töltötte és tölti be ma is. Középkori városközpontja báját a jó állapotban megmaradt XIII. és XVI. század között épült házak, valamint az őket őrző városfal és tornyai adják. 

estonia-912311_640

3. A szigetek

Észtországban több, mint 1500 sziget van, a legtöbb természetesen nagyon kicsi, de vannak nagyobbak is, mint a Naissaar, amely a Finn-öbölben fekszik és elképesztő, homokos strandjai, fantasztikus túraútvonalai vannak, igaz egy egykori orosz tengerészbázis romjai mellett. A legnagyobb sziget Saaremaa egy wellness paradicsom, s itt található a Kaali meteor kráter, amely a tíz legnagyobb kráter közé tartozik a világon. Kihnu szigetén amíg a férfiak halásznak, a nők a kulturális hagyományokat őrzik. A sziget tradícionális esküvői szertartását az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

4. Fehér éjszakák

A rövid nyári időszakban a hosszú nappalok és rövid éjszakák nagy jelentőséggel bírnak Észtországban. Amikor a nap este 11 körül kezd el lemenni és hajnal 4-kor már felkel, akkor igazából nincs is sötétség. Ekkor az emberek tele vannak energiával, s az egyébként semleges északi arcokon állandóan mosoly van. Mindenkinek ki kell egyszer próbálnia a Szent Iván éjszakát júniusban északon, óriási buli. Az észtek Jaanipäev-nek nevezik. 

5. Kulinária: északi, de mégis kicsit más

Az észt élelmiszeralapanyag gyártók és a termelők egyetértenek abban, hogy az észt konyha jövőjét az egyszerű ételekben is az egészségességnek kell jellemeznie. S ennek érdekében mindent meg is tesznek. Itt, Észtországban az nemzetközi gourmet konyhát elérhető áron lehet élvezni. Sok esetben egy ötfogásos menü feleannyiba kerül, mint más európai nagyvárosban és a minőségen ez nem látszik meg, sőt. 

6. Atmoszféra az e-Észtországban

A kis nemzetnek az is az előnye, hogy minden könnyebben fejleszthető. Talán ez lehet az, amiért az észtek a digitális technikában, az internetes, hálózatos világban olyan fejlettek. A hivatalokban szinte minden elektronikusan intézhető, s még külföldiként is könnyen kaphatunk elektronikusan személyi igazolványt. Az észtek eleinte barátságtalannak tűnhetnek, de amikor kapcsolatba kerül velük az idegen, akkor kiderül, hogy nagyon is kedvesek, segítőkészek és általuk az egész országba könnyen bele lehet szeretni. 

7. Lapos vidék és a természet

Észtországban a legmagasabb pont 318 méter magas, igazából egy óriási Alföld az egész ország láppal, vándormadarakkal, akiknek az ország egy fontos köztes állomás, ragadozó állatokkal, s mészkőfalakkal. 

8. Kastélyok és uradalmak

Szeretnéd, hogy királyi luxus vegyen körül? Szeretnéd átérezni a középkori történeteket az eredeti épületeken és a falaikból áradó történeteken keresztül? Szeretnél középkori kísértetekkel találkozni? Észtországban rengeteg várat lehet látogatni és felfedezni, úgyhogy minden esély megvan a fentiekre. S ebben az országban több, mint 1000 uradalom található, amelyeket a XIII. századtól kezdve építettek a középkorban. A skandináv uralkodók, az orosz birodalom, s a német lovagrendek gondoskodtak arról, hogy az egész észt vidék egy különös hangulatot kapjon.

rakvere-967420_640

9. Növekvő szubkultúra

A középkori hangulatú helyek mellett Tallinban egyre több alternatív hely jön létre. A Kalamaja negyed a maga faházaival a fiatalok kedvelt célpontja. Itt kifinomult kávézókkal, érdekes emberekkel és modern kiállításokkal találkozhatunk. Tallinban sok a fesztivál és a sportos esemény, mint a kerékpáros hét, amikor éjszaka kerékpároznak át a városon. 

10. A szovjet idők nyomai

Habár Észtország 1991-ben elnyerte a függetlenségét, de az egykori szovjet "uralom" nyomai mai napig felfedezhetőek - az építészetben, a szokásokban, s néha-néha még az emberek viselkedésében is. Tallinban látogatható az egykori börtön, a KGB múzeum. Nem messze a fővárostól tenegerész bázisra, vagy a már régóta bezárt ipari városba, Sillamäe-be kirándulhatunk.

Az észtek országimázs videója nem sikerült ilyen hosszúra, mint az én pontjaim, de arra mindenképpen jó, hogy felkeltse az érdeklődésünket az északi ország iránt.

Ne feledkezzetek meg az adventi játékunkról, ahol egy értékes svájci csokoládécsomagot nyerhettek és amelynek leírását itt az első adventi bejegyzésben találjátok.

 A tesztkérdéshez kattintás ide.

 

Ajándéknak Észtország kapcsán nem ajánlhatnék jobbat, mint egy gyorsabb internetelőfizetést, egy jobb számítógépet, laptopot, tablettet, vagy bármilyen masinát, amellyel szeretteinket is bekapcsolhatjuk a világhálóba. 

Az eredeti észt konyha receptjeit elsősorban szilveszter környékére ajánlom: kocsonya, sörleves, sörsült. Vajon jobb az észt kocsonya, mint a magyar? Próbáljátok ki! Itt találtok kiváló, eredeti recepteket.

Játszatok velem és kezdjétek el kitölteni a tesztet, mert ez a fantasztikus csomag vár titeket.

csokik_a_nyertesnek_small

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7212782080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
tiz_ok_amiert_esztorszagba_utaznek
süti beállítások módosítása