Élet sója

Öt felejthetetlen adrenalinrobbantó élmény 2016-ra

2016. január 18. - Tünde Bagó

Újabbnál-újabb őrületek jönnek divatba, hogy minél nagyobb adrenalin fröccsöt képezzenek a bevállalós ember szervezetében: úszkálás medúzákkal, vagy lesiklás a sípályán légpárnával. S vannak országok, ahol pedig a fantáziának és a merészségnek nem szab határt a pénz, így akár a sivatag közepén is lehet raftingolni. A kihívásokat kedvelők számára jöjjön most itt 5 olyan sportélmény, amelyet 2016-ban ki kell próbálni.

Rafting a világ leghosszabb, mesterséges vadvízi pályáján - Egyesült Arab Emirátusok

Perzselő melegben, olyan száraz levegőben, mint a por, egy sivatagi állam közepén kajakban evezni egy áradó folyóban igencsak hihetetlennek tűnik. De ez nem vicc, ez a valóság, s hol máshol válhatna valóra, mint Dubaiban?! A milliomos sejkek metropoliszában, ahol a felfoghatatlan épületek nyúlnak az ég felé, ahol zöldelő golfpályák virítanak, ahol mesterséges szigeteket építettek, ahol sípálya is van, már csak egy olyan folyó hiányzott, amelyen még raftingolni is lehet. A Wadi-Adventure Park 2012-ben nyitotta meg kapuit és nemcsak a haladó raftingosokat, hanem a kezdőket is várják. S a környezetvédelem pártján állóknak sincs oka aggodalomra, ugyanis a víz a szomszédos Emirátus, Ras Al Khaimah vízierőművéből származik, szűrik, tisztítják és többször használják fel.  

rafting-695318_640

Nem próbáltad még a raftingot? Akkor 2016-ban ezt pótolnod kell. Nem kell az Arab Emirátusig utaznod, hiszen Európában is több száz hely van, ahol kipróbálhatod ezt a kirobbanó élményt: Ausztria, Szlovénia, Szlovákia, Németország.

Merülés medúzákkal - Palau szigetek

Képzeld el, ahogyan egy meleg fürdővízzel teli kádba csúszol, ahol olyan mozgó állatocskák vesznek körül, amelyek úgy remegnek, mint egy jól elkészített angol pudding! S mindez valóság lehet az Ausztráliától északra elhelyezkedő szigetcsoport, Palau trópusi világában. A „Jellyfish Lake“, a medúzák tava Eil Malk szigetén, ahol az úgynevezett hold medúzákból több ezer található. Nagyjából akkorák, mint egy átlagos sárgadinnye, s aki csak az egyszerű búvárpipával hajlandó a vízfelszín alá bukni, az is megtalálja a számítását, ugyanis a világ második legnagyobb medúza raja ott fog ficánkolni, "szaladgálni" a közvetlen közelében. A merülésre a legjobb időszak errefelé a novembertől májusig terjedő időszak. 

jellyfish-739240_640

Nem próbáltad még a búvárkodást? Akkor 2016-ban ezt is pótolnod kell. S ha Palaut túl távolinak és drágának találod, akkor irány az Adria, vagy a Földközi-tenger, ahol úton-útfélen búváriskolákba botlik a turista. 

Száguldás levegőpárnával - Németország, Ausztria

Hókristályok pattanak a levegővel töltött párnáról az arcunkra, ahogy a sípályán siklunk lefelé a legújabb téli sporőrületnek hódolva. Talán magyar neve még nincs is ennek az adrenalint igencsak fokozó, s szerintem nem éppen veszélytelen téli sportnak, az Airboarding-nak. Bátorság mindenesetre kell hozzá, ugyanis a levegővel töltött párnán akár 100 km/órával is száguldozhatunk. Vigyázat, mert ennek a modern szánkónak nincs fékje, irányítani is csak a súlyáthelyezéssel lehet. Ezért bukósisak, mellvéd, s egy jó hegyi cipő elengedhetetlen, mondhatni kötelező. A legnagyobb sírégiókban már biztosan találunk olyan helyeket, ahol van lehetőség a kipróbálására. Bajorországban külön cég is alakult akik képzéssel is foglalkoznak.

airboarding_600x338.jpg Fotó forrása: http://www.valdinet.com/events/calendar/airboarding-on-the-savonette-piste

 

Nem próbáltad még az Airboarding-ot? Akkor 2016-ban ezt is pótolnod kell. S ha túl veszélyesnek találod, akkor kapj magadra egy hótalpat és túrázz a csöndes, havas erdőkben Ausztriában, Szlovéniában, Németországban vagy Szlovákiában.

Kerékpárral a halálúton át -Bolívia

A "Death Road", azaz halálút éppen olyan szélesen kanyarog a bolíviai Yungas hegyvidéken, hogy egy autó elférjen rajta. S, hogy miért kapta ezt a nevet az út? Nos közlekedjünk bármelyik oldalon is kerékpárral, ha nem akarunk egy száguldó autós áldozatául esni, akkor az út széléhez kell közelítenünk, ahol viszont már szakadék fölé kerül a kezünk, ha kinyújtjuk vízszintesen, vagy éppen egy sziklafalra kell simítani a másik oldalon. S mindenképpen szükséges a kiváló egyensúlyérzék, hiszen ha elszáguld egy autó mellettünk, akkor nem inoghatunk meg, mert könnyen a szakadékban találhatjuk magunkat. Az úton egyébként vezetett túrákat szerveznek, amely során lehetőség van fotózásra is. 

winding-road-926512_640

Nem próbáltad még a bolíviai halálutat? Akkor 2016-ban ezt is pótolnod kell. Európa hegyeiben is számos olyan út található, amely vetekszik a bolíviai adrenalinrobbantóval. S a legtöbb esetében nemcsak a keskenység lesz a kihívás, hanem a meredek kapaszkodók is. 

Hegymászás a Garda-tó fölött - Olaszország

A Garda-tó környékén nemcsak nyugodt sétákat lehet tenni, hanem az aktív sportoknak is hódolhatunk. A tó északi kikötőjének közelében számos olyan sziklaformáció található, amely kihívást jelenthet a mászás szerelmeseinek. Mindegy, hogy kezdő, vagy haladó valaki, megtalálja a saját a szikláját az olasz tó partján. Különösen ajánlott a Monto Colodri, amely kb. 4 méter magas és a kezdők számára ideális mászási lehetőséget kínál. A Garda-tó körül számos cég kínál sziklamászó tanfolyamot is, elérhető áron. 

garda-lake-471176_640

Nem próbáltad még a sziklamászást? Akkor 2016-ban ezt is pótolnod kell. Eleinte meserséges sziklafalakkal is próbálkozhatsz, amelyekben nincs hiány Magyarországon.

Hajrá az adrenalinért!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7312782104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ot_felejthetetlen_adrenalinrobbanto_elmeny_2016-ra
süti beállítások módosítása