Pár éve indultak útjukra a gasztronómiai utazások. Főzőtanfolyamok autentikus környezetben, utazás a helyi termékek nyomában, bor-, whisky- és sörtúrák. A német Geo magazin által kiosztott Arany Pálma díj keretében rövid-, városi és ínyenc utazások körében három, a korábbi gasztronómiai túrákból kinövő, s azokon jóval túl is fejlődő utazást díjazott. Lássuk, hogyan tanulhatjuk meg egy utazás során azt az ünnepi menüt, amellyel a családot és barátokat kápráztathatjuk el a következő ünnep során.
I. hely: Emilia - Házi henteskurzus utazással egybekötve
Reggeli után kezdődik a munka: kések élezése, a víz forralása, fazekak, vödrök előkészítése. Itt vágás készül, disznóvágás, méghozzá a nemesített Nera Parmigiana fajtából. Ennek az utazásnak a résztvevői, Massimo Spigaroli hentes és szakács vendégszeretetét élvezhetik az olasz Emilia-Romagna régióban, ahol a Culatello di Zibello, az Olaszországban található sonkák legfinomjabbikát készítik. Mielőtt azonban eljutnak a sonkáig, 5 napig ismerkedhetnek az állatvágás hagyományaival és a kézműves mesterség fortélyaival. A résztvevők részesei lehetnek, hogyan szedi szakszerűen szét a hentes az állatot, sózza, hogyan darabolja. Megtudhatják, hogy az állat melyik része mire alkalmas, melyikből lesz jó szalámi, melykből a kolbász, hogyan kell fűszerezni ahoz, hogy a grillen a legjobb ízek jöjjenek elő a kolbászkákból és az oldalasokból. A vágás elmaradhatatlan része persze a nagy ünnepi étkezés, amely egy egész délután és este tart. Kiadós utazás, ahol az utazók megismerhetik Olaszország kulinárisan legérdekesebb régiójának titkait.
Egy kis kommentár: Hasonló élményekért nem kell messze utazni, hiszen Magyarországon is nagy hagyománya van a falusi disznótoroknak. S mostanában számos lehetőséget is találni, ahol résztvevői lehetünk egy ilyen "mulatságnak".
Itt találjátok a konkrét utazást: www.sapio.de
II. hely: Adventi varázslat Dél-Tirolban - Ünnepi menü és bor nyomában
Nincs már használható, különleges ötleted a következő ünnepi asztalra? Ez az utazás nemcsak inspirációt ad, hanem a szükséges know how-t, ismeretet is ahhoz, hogy elkápráztathasd a vendégeidet. A csillagos szakácsnál, Peter Girtler-nél lehet megtanulni egy négyfogásos karácsonyi menüt. Élvezni stílusban, amely éppen innen, Olaszországból származik, s egyesíti a magas minőségű alapanyagokat a "mindennek adjuk meg a módját" elvvel. ( A Slow Food-ról itt olvashattok többet.) Az utazás mottója: Vendégségben egy tenyésztőnél, amely a Slow Food nélkül semmit sem adna. A résztvevők természetesen ellátogatnak sajtkészítőhöz is és megismerhetik a régió legjobb borait is.
Egy kis kommentár: Nemcsak egy új menüért érdemes ezen, vagy hasonló gasztro-túrákon részt venni, hanem azért is, hogy formáljuk ízlésünket, szélesítsük az ismereteinket a gasztronómia terén, s ne elégedjünk meg a másodrangú minőséggel. Vigyázat, mert veszélyes fejlődésen mehetünk keresztül, ahonnan nincs visszaút, s az addig legkiválóbbnak hit alapanyagtól is könnyen elfordulhatunk.
Itt találjátok a konkrét utazást: www.weinspuren.de
III. hely: Yörüken öröksége - párját ritkító utazás
A szőlőből szirupot készítenek, a gránátalmából ecetet, az olajbogyót és a paprikát pedig konzerválják. Ők tudják, hogy az embernek a zöldségekből és a fűszerekből szárított port kell gyártania és néhány hónappal később forró vízzel levest főzni belőle. A Yörükön népcsoportnak szüksége van a félnomád életvitele miatt a félkész termékekre, amelyeket régi receptjeik alapján állítanak elő. Nyaranta ők kecskéikkel és juhaikkal felköltöznek a lykia-i hegyekbe, amely a dél-török tengerpart mögött fekszik, télen pedig visszahozzák őket a tengerhez. Az utazás résztvevői ennél a népcsoportnál tesznek látogatást, vándorolnak velük a régi, nomád ösvényeken, segítenek a falvakban a munkában és az olajbogyók betakarításánál. Antalya és Fetiye között elterülő erdőben és hegyekben gazdag félszigeten ápolják hagyományaikat és kultúrájukat, s próbálnak a jövőjüknek új perspektívákat keresni, például a pisztrángtenyésztés és a házi paradicsom termesztése. Az utazás találkozás egy vendégszerető, büszke népcsoporttal, akiktől házi konzerválást is tanulhat az utazó.
Egy kis kommentár: Számomra ez volt a legérdekesebb, s a zsüri helyében őket választottam volna elsőnek. Az, hogy ez a népcsoport nemcsak azzal tágítja a jövője perspektíváit, hogy új növényeket, vagy állatokat tenyészt, hanem hogy étkezési szokásaikat is hajlandó megmutatni turistáknak, mindenképpen megérdemel egy díjat.
Itt találjátok a konkrét utazást: www.lupereisen.com