Élet sója

Vár állott, most újra vár áll

2016. március 28. - Tünde Bagó

Itt a tavasz és itt a lehetőség, hogy végigjárjuk az elmúlt évben felújított középkori magyar várakat. Magyarországon is elkezdődött egy jelentős vármegóvási program, amely talán már több is, mint állagmegóvás. Új látogatóközpontok, kiállítások kaptak és kapnak helyet sok olyan középkori épületben, amely évtizedekig csak sínylődött. Milliárdos projektekről van szó, amelyek eredményeiről Magyarország csodálatos vidékeinek magaslataira felkapaszkodva szerezhetünk tanúbizonyságot. 

Összegyűjtöttem néhány olyan várat, amelynek a felújítása az elmúlt évben, az elmúlt hónapokban fejeződött be. Töltsétek meg a hátizsákot, s ránduljatok ki a középkorba. 

Csókakő vára

Ellátni innen jó időben a székes fővárosig, a Balatonig, a Tátráig is akár. Nem csoda, hiszen a Vértes hegység szélén, 479 méter feletti tengerszint feletti magasságban áll a megye egyetlen, a török időkben is lakott vára, a csókakői vár. Kinek ne lenne ismerős a híres mondat a tihanyi apátság alapító leveléből: „Fehérvárra menő hadi útra" ? Ha a mondat ismerős, akkor Csókakő vára melett az említett utat is megtekinthetjük. A vár éppen ezt a fontos közlekedési útvonalat hivatott ellenőrizni. Az elmúlt években megújult a várfal, a várkápolna, a kapitányi híd, az ágyúállás, a pénztárfülke, és a felüljáró. A kilátás a várból egészen csodálatos a Móri-árok völgyteknőjére és a Keleti-Bakonyra. A romvárak szerelmeseinek mindenképp érdemes ellátogatni ide.

csokako-301029_640

Hollókő vára

Egy kiugró sziklán a Cserhát hegyei között áll a híres palóc falu közelében a hollókői vár. Az elmúlt évben befejezett felújítás során éppen a legrégebbi - valószínűleg még a tatárjárás előtt épült - Öregtornyot sikerült felújítani, amely évtizedekig nem is volt látogatható. 

hollókői-vár-fotó

A rekonstrukció során födém került a 13. század végén épített ebédlőre és a várkapitányi lakrészre, konyhát, kovácsműhelyt, valamint két gazdasági épületet alakítottak ki a várban, ahol multimédiás eszközök segítségével látható a hollókői vár építéstörténete című 3D-s animációs film is. A cél az volt, hogy egy autentikus, 14-15. századi várképet és váréletet mutathassanak be.

A legérdekesebb dolgot azonban csak az láthatja, aki gépen száll fölébe, mert fentről a vár csigaházat formáz. 

Füzéri vár

A napokban adták át a látogatóknak újra a felújított, csaknem 800 éves füzéri várat. Felépült az úgynevezett Alsóvár, megújult a Felsővár várkápolnája, palotaszárnya és alsóbástyája. A falu központjában megépült a Váruradalmi Kézművesház és az 1940-es és 1950-es éveket idéző Tájház is. A felső vár rekonstrukciója tovább zajlik a következő években, de aki veszi a bátorságát és az erejét, s felmászik a nehezen megközelíthető várba, annak most is fantasztikus élményben lesz része.

Okt_16_600x450.jpg Kép forrása: By Horvabe - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2217565

 

A hely érdekessége a Zemplénre nyíló kilátás mellett még, hogy a Füzér község fölött 170 méter magasan, meredek hegy tetején épített várba, 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette.

Nagyváradi vár

Közép-Európa legjobban megőrzött, reneszánsz stílusban épített vára áll Nagyváradon, ahol az elmúlt év decemberében jelentős felújítási munkálatokat fejeztek be. A vár nyolc épületében összesen 25 ezer 380 négyzetméteres hasznos területen  468 termet alakítottak ki és felújították a vár összesen 26 ezer 400 négyzetmétert kitevő tereit is. A munkálatok során több mint 4000 méter víz és szennyvízvezetéket, több mint 2800 méter villanyvezetéket és több mint 2000 méter fűtéscsövet fektettek le. A felújított termekben kap helyet a vár múzeuma, a városi múzeum, a kenyérmúzeum, a kőtár, egy gasztronómiai kiállítás, valamint a céhek utcája és egy többfunkciós kulturális tér. Itt rendezkedhet be ugyanakkor több kulturális intézmény és a pazar környezetben egy házasságkötő termet is berendeztek. A kommunizmus alatt a hadsereg által használt ötszögletű épület megérdemelte a rekonstrukciót.

nagyvárad

A vár egyik érdekessége, hogy a történelmi krónikák tanúsága szerint itt nyugszik Szent László, Luxemburgi Zsigmond, és felesége, Mária királyné, valamint Károly Róbert felesége, Beatrix királyné, de a négy királyi méltóság közül egyelőre egyiküknek sem bukkantak a nyomára. A feltárások azonban folytatódnak. 

Regéc vára

II. Rákóczi Ferenc gyermekkori lakhelyéül szolgáló vár felújításainak utolsó simításai még a napokban is tartanak, de már nagyrészt látogatható. Teljes helyreállításon esett át az erődítmény északi részén elhelyezkedő négyszintes öregtorony, ahol ezt követően szintenkénti tematikus kiállítások nyílnak. Szabadtéri kiállítótér lesz belső udvarral, nyitott helyiségekkel. A vár bejáratánál tágas és korszerű látogatófogadó épület épült, amelyben helyet kap egy vendéglátóegység és ajándékbolt is. Az erődítmény keleti oldalán található várárokban rendezvénytér lesz, itt tartják a jövőben a kulturális és hagyományőrző programokat. A vár felújításához kapcsolódik egy, a községben megnyíló látogatóközpont, ahol Gyermek a várfalak között címmel, II. Rákóczi Ferenc fejedelem gyermekkorát bemutató kiállítás nyílik. 

regéc

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9612782144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
var_allott_most_ujra_var_all
süti beállítások módosítása