Élet sója

Párizsi látnivalók, amelyek mindig kimaradnak a TOP10-ből

2016. május 22. - Tünde Bagó

A francia fővárosról sokféle TOP10-es lista készült már, de vannak helyek, amelyek általában kimaradnak. Lecsúsznak, mert aki csak egy rövid időre érkezik Párizsba, az a sokat emlegetett látnivalókat sem tudja maradék nélkül végignézni. Én azt tartom, hogy Párizs NEM egy misét ér meg. A hangulatot, a kulturális, művészeti, gasztronómiai élményeket megélni nem lehet néhány nap alatt. Lehet kapni belőle egy ízelítőt, kaphatunk egy átfogó képet, s egy késztetést, hogy vissza kell mennünk. S ha már visszamegyünk, akkor keressük tudatosan azokat a helyeket, amelyek lehet, hogy kimaradtak a TOP10-ből, de mégis nagyon franciák, nagyon párizsiak, s nagyon különlegesek. Ezekből mutatok egy csokorravalót.

Sainte-Chapelle

Az Ile de la Cité városnegyedben egészen véletlenül találtunk rá a Palais de Justice (Igazságügyi Palota) udvarán erre a XIII. századi gótikus templomra, imahelyre. Külsejében nem emelkedett ki az addig látott párizsi épületek közül. Amikor az alsó szintre beléptünk, ott is csak egy egyszerű megállapításban - szép - merült ki a jellemzésem. Talán még csalódott is voltam kicsit, egészen a felső szint felfedezéséig. Már ez, hogy egy templomnak, imahelynek két szintje van, önmagában nem egy megszokott látvány, de a karcsú oszlopokkal szegélyezett óriási, színes üvegablakok által tartott kék színben úszó hálós boltozat pillanatok alatt elröpített a legnyugodtabb, legszebb, idilli világba.

Sainte_Chapelle2_ujabb_small_600x440.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Sok templomot, s sok épületet láttam, de ehhez foghatót addig sem és azóta sem. A Saint-Chapelle weboldalát itt találod. 

Sainte_Chapelle1_ujabb_small_382x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Canal Saint-Martin

Sok turista száll hajóra a Szajnán, hogy egy másik szemszögből is megnézze a leghíresebb épületeket. De kevesen tudják, hogy micsoda párizsi hangulatot, a francia mindennapi élet szösszeneteit csíphetik el, ha a tömegektől mentes Canal Saint-Martin-t választják hajózásra. A Bassin de la Villette-től a Bastille-ig nemcsak a látvány, hanem a zsilipelés izgalma és egy földalatti hajózási élmény is kijár. Ezen a weboldalon még számos hasonló túrát találhatunk. 

paris-832323_640

Giverny

A festői jelző erre a Párizshoz közeli településre többszörösen igaz. A Szajna partján, Párizstól néhány kilométerre fekvő falu szépsége páratlan, s erről nem más, mint a híres impresszionista festő, Claude Monet képei is tanúskodnak. A Monet ház és annak kertje lépten-nyomon villantja fel a sokat látott, vászonra vitt érzéki benyomásokat. Disneyland és Versailles is fantasztikus egynapos kiruccanás Párizs belvárosából, de Givernyben egészen más impressziókat kaphatunk. A szükséges információkat ezen a weboldalon lehet megtalálni.

giverny_6_600x401.jpg Fotó forrása: www.giverny.org

 

Rodin múzeum

Ki ne ismerné a híres Gondolkodó vagy Csók című szobrokat. Rodin művészete az egész világon ismert, lakóházában berendezett múzeuma a turisták körében is népszerű, de mégis sokszor kimarad a TOP10-es listákból. Saját tapasztalatom, hogy a Louvre milliónyi turistától zsibongó, kiismerhetetlen labirintusaiban való bolyongása - amit még a fantasztikus Mona Lisa mosolya sem kompenzált - adott olyan élményt, mint Rodin kertjében a Gondolkodó előtt állni, s csodálni azt, amit emberi kéz a kőből képes alkotni. Kis múzeum a nagy párizsi múzeumokhoz képest, de nagy élmény annak, aki élvezi, ahogyan emberi érzések bújnak ki egy kődarabból.  A múzeum weboldala itt található.

Rodin1_ujabb_small_402x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 

Parc Floral de Paris

Párizs virágoskertje, mondják róla. A város nyugati részén, a Bois de Vincennes-ben terül el, s nemcsak a virágok szerelmeseinek, a sétára vágyóknak, hanem a gyermekeknek is egy fantasztikus hely. Kevésbé ismert a turisták körében, ezért sokkal közelebb kerülhetünk a párizsiak életében elmaradhatatlan parkban töltött pihenéshez. Nyáron a tavi rózsák százai bűvölik el a látogatókat, de az óriási zöldfelület is ellenállhatatlanná teszi. A park weboldalát itt találod!

water-lily-175962_640

Quai Branly múzeum

Ha úgy érezzük, hogy életünkből kimarad az Európán kívüli világ megismerése, mert ki tudná bejárni egész Ázsiát, Óceániát, Észak- és Dél-Amerikát, vagy Afrikát, akkor ez a múzeum csillapíthatja a bennünk tátongó űrt. Az Eiffel-torony és a Musée de'Orsay között található múzeumban nemcsak a szoborgyűjteményben találunk majd elgondolkodtató alkotásokat az egymástól távolinak tűnő kultúrák kapcsán, hanem a kertjében 169 féle fafajtát és több, mint 30 különböző fűfélét is megismerhetünk. A múzeum weblapja itt található.

musee-du-quai-branly-4-1024x768

 

Jó barangolást Párizsban a TOP10 látnivalókon kívül is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6012782168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diamia8 2016.05.23. 09:47:43

:D De jó lenne most itt lenni :D :D

Bagó Tünde 2016.05.23. 20:29:41

Ohh, nagyon! Imádom!
parizsi_latnivalok_amelyek_mindig_kimaradnak_a_top10-bol
süti beállítások módosítása