Élet sója

14 kép, ami megmutatja, miért kell Iránt bejárni

2016. július 14. - Tünde Bagó

Volt egy csoporttársam az egyik nyelvtanfolyamon Iránból, pontosabban ő mindig azt mondta: "Én perzsa vagyok!" Gönyörű fiatal nő volt, olyan igazi szépség, hosszú és dús hullámos hajjal, arányos testalkattal, vastag szájjal, s olyan szemekkel, amelyekben a férfiak pillanatok alatt vesznek el. De ugyanakkor olyan volt, mint Perzsia, titokzatos, művelt, színes egyéniség, s persze gazdag. Imádta a hazaját, de mindig múltidőben emlegette: .... volt, s még az is .... volt. Ő nem szerette a mai Iránt annyira, de annál inkább rajongott a korábbi Perzsiáért. Hiába csak a nyugati kultúra ragasztotta rá az irániakra a perzsa jelzőt, ő azt mondta az volt az igazi Irán, amikor még Perzsiának hívták. 

Néhány napja a német Geo magazin leközölte a 25 éves iráni fotós, Mohammad Reza Domiri Ganji fotóit, amellyel saját hazája történelmét szeretné bemutatni úgy, hogy azok kedvet csináljanak mindenkinek egy iráni utazáshoz. A fotók láttán egykori iráni, azaz perzsa csoporttársam jutott eszembe: színes, elkápráztató, egykori nagyságától (legyen az műveltség vagy hódítás) megszépült, s a mai tradícionális kultúrától még titokzatosabbá váló. Nézzétek meg velem Mohammad Reza Domiri Ganji fotóit, aki 6 évig készítette azokat. Nekem kedvem támadt Iránba menni, de nem tudom, hogy lesz-e elég bátorságom hozzá.

Szőnyegüzlet Shirazban, ahol a legdrágább perzsa szőnyegeket javítják

12_teppichladen_shiraz_iran_gross_600x368.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Badab Soort Springs Irán északi részén fekvő természetes kénes-sós forrásokkal tűzdelt táj, ahol ilyen egy éjszakai égbolt.

13_badab_e_surt_iran_gross_600x340.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Maranjab sivatag - amely távolról havas tájnak tűnik.

14_maranjab_wueste_iran_gross_600x327.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Nasir Al-Mulk mecset - ez a különlegesen szép ablakairól híres mecset Shirazban található, s leginkább a téli és őszi nap sugarai varázsolják csodássá.

15_nasir_al_mulk_moschee_shiraz_iran_gross_600x399.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Takht-e-Jamshid - egykori nevén Perszepolisz, amely a Perzsa Birodalom egyik legnagyobb városa volt, s Nagy Sándor alatt égett le.

16_persepolis_iran_gross_600x338.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Eram kertje Shirazban - Aki a pozitív energiák után kutat, annak el kell látogatnia ebbe a kertbe, amely már a XIII. század óta fennáll.

17_eram_garten_shiraz_iran_gross_600x306.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Shah mecset - Naghsh-e- Jahan téren áll Isfahanban. Kupolája 57 méter magas, s a mennyezetének díszítése egyedülálló csoda a világon.

18_shah_moschee_iran_gross_600x296.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

A költemények háza Shirazban, ahol minden látogatót megkérnek egy vers leírása, amely lehet akár egy saját, vagy egy híres költemény is. Ezután kifüggesztik azt a falra. Az íráshoz persze szék és asztal, no meg egy tea és vízipipa is jár.

19_house_of_poems_shiraz_iran_gross_600x338.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Borj-e-Azadi - egy szabadságtorony Teherán központjában, a város jelképeként áll. 1971-ben a Perzsa Birodalom fennállásának 2500. évfordulója alkalmából emelték.

20_freiheitsturm_azadi_iran_gross_600x381.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Emarat-e-Badgir - A teheráni palota volt az iráni köztársaság kikiáltásáig a perzsa uralkodók székhelye. 2013 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel. 

21_golestanpalast_teheran_iran_gross_600x400.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Nagy Kurus perzsa király magánpalotájának romjai, amely a Pagros hegységben 1900 méter magasan áll.

22_privatpalast_kyros_des_grossen_iran_gross_600x400.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

A tűz temploma Yazdban - a tűz nagy szerepet játszik az iráni vallásban, ezért országszerte számos Tűztemplomot találni. A tűz, mint tisztító erő jelenik meg a kultúrában és vallásban, s ez jól tükröződik ezen a yazdi templomon is. 

23_feuertempel_yazd_iran_gross_600x400.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Karim Khan citadella - Shiraz városában található, s egykor a névadójának, Karim Khan-nak szolgált lakhelyéül, majd börtön lett és ma pedig múzeum. A fotón egy fürdőhelyiséget lehet látni.

24_zitadelle_karim_khan_iran_gross_600x339.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Emamzadeh Hasan - egy kis falu a dél-nyugati Fars tartományban, ahol egyszerűen csak az égre kell tekinteni, hogy csodát lássunk.

25_emamzadeh_hasan_iran_gross_600x364.jpg © Mohammad Reza Domiri Gan

 

Mit szóltok? Érdemes lenne elutazni Iránba? Azt hiszem Mohammad Reza Domiri Gan megmutatta, hogy igen!

A cikk és a fotók forrása: www.geo.de

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9612782192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gránátalmakisasszony 2016.07.15. 12:41:45

Szia, köszönet ezért a varázslatos bejegyzésért! Egy kivételével az összes többi Csodálatos helyen jártam .Üdvözlettel: a Gránátalma és Borbolya blog szerzője.

Gránátalmakisasszony 2016.07.15. 12:43:14

Ja, és ne gondolkozz, bátran vágj neki!!!

Bagó Tünde 2016.07.15. 13:07:50

Szia! Nagyon köszönöm! Amikor beléptél a VIP-ba érdeklődéssel nézegettem a blogodat. Olyan szívesen olvasnék az ottani élményeidről is, nem mintha az ételek nem lennének elég izgalmasak! :-) Kicsit félek odautazni, pedig nagyon vonz az a világ!
14_kep_ami_megmutatja_miert_kell_irant_bejarni
süti beállítások módosítása