Élet sója

Mit másoltak le most a kínaiak?

2016. október 19. - Tünde Bagó

Kezdem azt hinni, hogy nem véletlenül építenek fel bizonyos európai városokat részben vagy egészben Kínában! Párizs, Hallstatt, London, Moszkva, Washington, Velence, s most a német Hannover.

Az, hogy tetszik nekik, szegényes indok. Az már meggyőzőbb, hogy nincs idejük (köztudottan munkamánia miatt építkeztek Huaxi falu lakói hasonlóan) vagy pénzük (az egyszerű munkásokra gondolok) utazni és ezért inkább a nevezetességeket hozzák el Kínába. Ha paranoiás lennék, akkor arra gondolnék, hogy ők tudnak valamit a világvége kapcsán és így próbálják menteni, ami még menthető az utókornak. :-) 

De most miért éppen Hannover? Németországban alábecsülik, Kínában pedig magasztalják annyira, hogy fel is építették?

6952db51e7b34c08d79a2efd476dc272

Igaz, ami igaz, Hannovernek van egy építészetileg különleges vöröstéglás negyede, amely igazán elragadó, s valószínűleg ez ragadta meg a kínai Changde város vezetését is. A napokban már át is adták Hannover mását. A német negyedbe érkező látogató azonban nemcsak a vöröstéglás épületekben gyönyörködhet, hanem betérhet egy német étterembe, vagy egy kávé-manufaktúrába. 

(A Galériában a képre kattintva nagyban is megtekinthetőek a fotók!)

A hannoveri polgármester el is utazott a negyed megnyitójára Kínába. Hannover és a régió ugyanis az egyik kínai hannoveri épületben saját magát is reklámozza. Aki kedvet kapna a környékhez, az utazzon el Hannoverbe céllal. A turizmus mellett némi gazdasági kapcsolatra is számítanak, nyilatkozta a látogatásról a polgármester. 

Hannover valóban kívül esik a turisták látókörén, holott az egykori Hanza-városban (amelynek történelme 1163-ig nyúlik vissza) éltek a Calenberg-hercegek a XVII. század közepétől és így ebben az időszakban Hannovert és Nagy-Britanniát ugyanaz az uralkodó igazgatta. Egy ilyen jelenlét nem múlhatott el az építészetben és a kultúrában hagyott nyomok nélkül. Persze a II. világháborúban sok épület elpusztult, néhány kivétel szerencsére akad. 

(A Galériában a képre kattintva nagyban is megtekinthetőek a fotók!)

Ma is sétálhatunk az egykori uralkodói palota barokk kertjében (Herrenhäuser) és Alsó-Szászországban még számos szépségre akadhatunk mi is, nemcsak a kínaiak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3212782246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
mit_masoltak_le_most_a_kinaiak
süti beállítások módosítása