Élet sója

Öt tanulmány szerint kávézz, ha élni akarsz!

2016. november 06. - Tünde Bagó

Kávézol? Én kávézom! Egészségtelen! - mondod? Szerintem nem! Csak, mint minden, nagy mennyiségben.

Az anyukám is kávézott, sőt a nagymamám is. Velük kávéztam én is már gyermekként. Na persze nem adtak valójában a fekete nedűből, de imádtam a közös kávézásokat. Ebéd után az egész család ült az asztalnál, mama a kotyogós kávéfőzővel főzte a két adag kávét. Kavarták, beszélgettek!  Nyugalomban, semmi rohanás. Egy kávéra mindig volt idő! 

Észrevétlenül bevonult az én életembe is. Nem a koffein miatt, hanem ezekért a nyugodt pillanatokért. A családi, baráti beszélgetésekért. S akkor jött a férjem, aki, mint mindenben, amit megeszünk, vagy megiszunk, ebben is a magas minőséget szereti. Élvezi a jobbnál jobb kávékat. Időnként túlzásba is esik! Kiborítja a német kávézós pincéreket, mert dupla eszpresszót kér, akkor is, ha az nincs az itallapon. S azok örömmel akarják rásózni a Tasse Kaffee-t, ami szerinte nem más, mint egy jó nagy adag pirított víz. Nem, nem - mondja, két eszpresszó egy csészében! Néznek bután, de azután megcsinálják. 

S vele már én is nemcsak a rituálé, a nyugodt percek, a beszélgetések miatt kávézom, hanem az ízéért is. A kávé fenséges ízéért. S néha jönnek emberek, akik azt mondják ez egészségtelen, ne kávézz! Befolyásolható vagyok, s ekkor lecsökkentem a napi kávéadagomat, majd észrevétlenül újra visszakúszik. Elképzelhetitek, hogy mennyire megörültem, amikor ezeket a tanulmányokat olvastam a kávéról. Legszívesebben kitűzném a falra! Ha a kávézáson múlik, akkor én bizony mindent megteszek a hosszú és egészséges életért!

i-love-coffee-1063232_640

A következő állítások nem olyan kísérleteken alapszanak, mint amelyeket a gyógyszerek esetében alkalmaznak (ok-okozati összefüggések), hanem statisztikai megfigyeléseken. S szó sincs arról, hogy mostantól mértéktelen kávéfogyasztásba kellene mindenkinek bocsájtkoznia. 

A kávé fittebbé teszi az agyat

A tanulás utáni kávéfogyasztás erősíti a hosszútávú memóriát - állapította meg Michael Yassa, a baltimore-i egyetem kutatója, akkor, amikor 160 olyan embert vont be a kutatásba, akik úgyszólván nem kevés kávét fogyasztottak. A kísérletben résztvevőknek több témában mutatott fotókat, amelyeket kategóriákba kellett rendezniük. Majd a csoport fele megkapott egy 200 milligrammos koffeintabletta felét, a másik fele pedig csak azt hitte, hogy megkapta (placebo hatásra hagyatkozott a kutató). 24 órával később újra fotókat kaptak, ugyanazokat és hasonlóakat. A koffeines csoport sokkal nagyobb százalékban ismerte fel az egy nappal korábbi képeket. Egy csésze kávé kb. 80-120 milligramm koffeint tartalmaz. Aki, most azt gondolja, hogy majd jól felpörgeti az agyát a megfelelő időben és helyen, annak azonban a tanulmány csalódást okoz. A hatás tetszőlegesen nem fokozható, s nincsenek gyakorlati ötletek sem. Az azonban lehetséges, hogy a rendszeres kávéfogyasztók nem felejtenek majd olyan könnyen! 

brain-1295128_640

Kávéval a kilók ellen

Egy 2016-os másik tanulmány szerint a kávéfogyasztóknak könnyebb leadni a kilókat, sőt a kívánt testsúly megtartásában is segíthet a koffein. Professzor de Zwann, a hannoveri egyetemen 500 olyan férfit és nőt választott ki a német testsúlyregiszterből, akik több kávét fogyasztottak, mint a másik, a népességből szúrópróbaszerűen kiválasztott csoport 2000 tagja. A regiszter adatai alapján az 500 személynek 1 év alatt sikerült a testsúlyuk 10 %-át leadniuk, s azt további egy évig meg is tudták tartani. Jobb volt a BMI-jük és könnyebben tartották meg a súlyt, mint a kontrollcsoport. A kávé valószínűleg fokozza az anyagcserét és elősegíti a hatékonyabb zsírégetést. A kávé azonban önmagában kevés a fogyáshoz, diéta és mozgás nélkül nem várhatunk csodát. 

 

belly-2354_640

Kávé csökkenti a bőrrák rizikóját

Naptej, napernyő és kávé! Így, ebben a kontextusban ritkán fordulnak elő, pedig mindhárom a bőrrák ellen véd. Hosszas laborvizsgálatok bizonyították, hogy a kávé az UV-sugárzás által okozott sejtkárosodást csökkenti. A Yale School of Public Health egyik kutatócsoportja közel félmillió ember étkezési szokásait és UV-sugárzásnak való kitettségét vizsgálta 10 éven keresztül, s arra az eredményre jutottak, hogy azok körében, akik négy vagy több csésze kávét fogyasztanak naponta 20 %-al alacsonyabb volt a bőrrákosok aránya. 

table-1283081_640

A kávéfogyasztók tovább élnek

A kávé fogyasztásával nemcsak a stresszes munkaidőt tudjuk meghosszabbítani, hanem az életünket is. A Harvard School of Public Health egyik kutatócsapata több, mint 200ezer személyt vizsgált 30 éven keresztül. Az eredményeik azt mutatták, hogy azok éltek tovább, akik fogyasztottak kávét rendszeresen. Napi öt kávéig még mi is csökkenthetjük a szív-érrendszeri betegségek rizikóját. A tanulmány szerint érdekesség, hogy valószínűleg nem a kávé koffeintartalma miatt történik, mert ugyanis a koffeinmentes kávét fogyasztók körében is igaznak bizonyultak a feltevések a vizsgálatok során. Természetesen sosem szabad figyelmen kívül hagyni az egyén életmódját sem.

cafe-1618628_640

A kávé is hozzátartozik a folyadékháztartáshoz

A kávénak vízhajtó hatása van - sokan úgy tartják. Holott nem választ ki a szervezet több folyadékot a kávé hatására. Lehet, hogy annak, aki nem iszik rendszeresen kávét, a fekete ital elfogyasztása után sűrűbben kell wc-re mennie, de összességében, egy napot figyelembe véve, nem fognak több folyadéktól megszabadulni. A szervezet a kávét is folyadékként kezeli és beépíti a folyadékháztartásba. Ezt bizonyította egy angol tudós, Sophie Killer, aki 50 személlyel 3 napig naponta 4 csésze kávét itatott meg, majd 10 napig szüneteltette, s azután újabb 3 napig napi négy csésze vizet, amelyet hidrogénizotóppal jelöltek meg. Így tudták vizsgálni, hogy azt, hogy a koffein vízhajtóként működik-e, vagy ugyanúgy viselkedik, mint a víz.

Így valójában a kávé mellé felszolgált pohár víz kedves gesztus, de nem szükséges.

coffee-1284267_640

Száz szónak is egy a vége, a kávé mértékletes fogyasztása nem lehet egészségtelen. Ez mindenképpen öröm a kávét fogyasztóknak, s aki pedig eddig sem itta, az valószínűleg semmilyen kutatás miatt nem változtatja meg ezt a szokását. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9912782264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ot_tanulmany_szerint_kavezz_ha_elni_akarsz
süti beállítások módosítása