Élet sója

Elcsépelt ajándék a csokoládé?

2016. december 01. - Tünde Bagó

Egy doboz bonbon, néhány tábla csokoládé, egy tucat praliné ajándékba azoknak, akiket szeretünk. Unalmas, elcsépelt, sablonos - mondják sokan. Nem értek egyet velük!

Ha csokoládét adunk, akkor boldogságot adunk ajándékba, hiszen mindenki tudja - ha máshonnan nem, a Csokoládé című filmből - hogy a kakaó endorfint szabadít fel, s ezáltal boldogságérzetet kelt. Olyan összetevői vannak, amelyek egyszere hatnak nagyszerűen a testre, a lélekre, s a szellemre. Olyan kémiai összetevők, amelyek a központi idegrendszert stimulálják, s munkára késztetik a természetes opiátokat a testünkben. Az eredmény pedig, jókedv, nyugalom és eufória. 

5339702562_9fb2d9ea47_z

Lehet ennél szebb ajándékot adni valakinek egy ünnepre? 

Ugyanakkor nem mindegy, hogy milyen csokoládét választunk! Nagy csokoládékedvelőként van néhány tippem, elsőként arra, hogyan vásároljunk ajándékba csokoládét, azután pedig arra, hogy melyek szerintem a legjobb csokoládék most a piacon.  

  • Mindenképpen törekedjünk olyat vásárolni, amelyet előtte magunk is kipróbáltunk! Ajándékozni másoknak, miközben magunkat is meglepjük!
  • Tudjuk meg, hogy akinek szánjuk, melyik fajtát szereti: étcsokoládé, tejcsokoládé, fehércsokoládé! Ha kizárólag csak egyfajtát, akkor is csempésszünk bele a másik kettőből, lehetőséget adva ezzel az ízlésének fejlesztésére.
  • Keressünk egy csokoládéboltot, s ne a nagyáruházak polcairól vegyünk ajándékba csokoládét!
  • A csokoládé megérdemli az elegáns, ízléses csomagolást. S egy fontos instrukciót a fogyasztónak (akár egy kis kártyára írva): a csokoládé fogyasztása ünnep legyen számodra. Foglalj helyet a legkényelmesebb foteledben, engedd el a napi gondokat, halk zene mellett élvezd a csokoládét. Semmiképpen se pattanj fel, miután megetted, hagyd, hogy átjárja a testet, felszabaduljon az endorfin, elöntsön a boldogság. 
  • Nem sok alkohol illik a csokoládéhoz, de egy pohár whisky, vagy bor még nagyobb élménnyé varázsolja a csokoládé ízét.
  • S eszünkbe ne jusson most a fogyókúrára gondolni! :-)

Szerencsére ma már széles választék van a jóminőségű csokoládékból. Tucat számra születnek az olyan cikkek, amelyek a világ legjobb csokoládéit rangsorolják. Az én listám erősen szubjektív lesz, de a barátaink a megmondhatói, hogy nincs rossz ízlésünk a férjemmel ezen a téren. Bemutatom nektek a mi kedvenceinket, amelyeket bátran ajánlok ajándékba magatoknak vagy szeretteiteknek, igyekszem a magyarországi fellelhetőségeiket is megadni.

Läderach - Svájc

Viszonylag fiatal vállalkozás a nagy csokoládégyártó országból, Svájcból. Fél évszázados családi vállalkozás keretei között készítik a csokoládékat. Számomra az egyik különlegességük a táblás csokijaik. Na nem a kis, 10 dkg-os táblákra kell gondolni. Az üzleteikben minimum 30 x 40 centiméteres táblákban árulják a csokoládét, amelyekből ott előttünk törik le a kívánt mennyiséget. A Frischschoggi elnevezésű táblák nevében van egyediségük, azaz, hogy ezek a táblák egyedileg, frissen készülnek a Läderach műhelyében a legjobb alapanyagokból. A másik kiválóságuk a pralinéik világa. Itt a sokszínűség szó is kevés kifejezni, hogy mennyi fajta ízkombináció közül válogathatunk. Nekem a trüffelkrém és a mogyoró házasságából születettek a kedvenceim. 

svajci

A Läderach termékeket szerencsére már Magyarországon is lehet kapni, a Swiss Selection Csokoládé üzleteiben, pl. itt. 

Godiva - Belgium

A Godiva csokoládé Joseph Draps 1926-ban alapított műhelyéből származik, aki úgy gondolta, hogy csakis a legmagasabb minőségű alapanyagokból, kiváló technikával készít exkluzív csokoládét. Lágyság, érzékiség, szépség lehettek Draps legfőbb elvárásai saját műremekeivel szemben. S ugyanezzel az elvárással választotta ki csokoládéja nevét az alábbi festmény ifjú hölgye után. 

lady-godiva-john-collier-1897-festmenye_vlbzinbf

Ő Lady Godiva, aki férje, Mercia grófja újabb adókivetése ellen úgy tiltakozott, hogy meztelenül lovagolt végig Coventry városán, arra kérve a városlakókat, minden ajtót és ablakot zárjanak be, s ne leskelődjenek. Egy férfinak azonban az jutott eszébe, hogy lyukat fúr a spalettán és azon keresztül megleste a lovagló hölgyet. A legenda szerint a férfi később megvakult. A férj látva felesége bátorságát úgy döntött, hogy visszavonja az adókat. Azt hiszem Draps az érzékiség, a szépség mellett Lady Godivával üzente meg azt is, hogy csokoládéja receptje örökre titok marad, senki ne fúrjon lyukat a műhely ajtajára. :-)

godiva

A Godiva csokoládét Magyarországon nem könnyű beszerezni, de van egy Godiva butik a Marriott Hotelben Budapesten az Apáczai Csere János utcában, s több csokoládéüzlet is vállalja a beszerzését. A legjobb budapesti csokoládéboltokról itt találtok egy írást.

Anthon Berg - Dánia

A csokoládé mögött álló történet nagyban mutat hasonlóságot azzal a már említett filmmel, a Csokoládéval. Anthon Berg ugyanis abban a korban (XIX. század) kezdett el csokoládét gyártani - eleinte titokban - a zöldséges üzlete hátsó részében, amikor Dániában a csokoládé még csak gyógyszertárakban volt kapható, mint különleges hatású gyógykészítmény (!!!). Később már a koppenhágai elit hosszú sorokban kígyózott üzlete előtt. Az akkori kornak mindenképpen megvolt az az előnye, hogy nem voltak még adalékanyagok, s Anthon meghagyta fiának, Gustavnak, hogy soha ne változtasson a recepten. Szerencsére ezt ma is betartják a cégnél, s csak ellenőrzőtt alapanyagokból, mindenféle adalékanyag nélkül készítik a csokoládéikat. Nevük és termékeik fogalommá minősültek és 1957-ben a cég megkapta a híres dán királyi okiratot, a „Dán Királyi Udvar Beszállítója” címet. A minőség mellett a fantázia is óriási szerepet játszott a Berg családnál a csokoládé készítésekor. Erről tanúskodnak azok a csokijaik, amelyek gyümölcsös alkoholba mártott marcipántallérok: cseresznye rummal, eper pezsgővel, kivi konyakkkal, sárgabarack brandyvel, szilva madeirával, és persze szőlő muskotállyal. Számomra ez a csokoládé magasan veri a híres, de kicsit unalmas Mozart csokoládé családot. 

anthon-berg-cherry-in-rum_2

Magyarországon nagyobb bevásárlóközpontokban kapható, de interneten is megrendelhető például itt.

ChocoMe - Magyarország

Nem hagyhatom ki azt a csokoládét, amelyet már születésekor felfedeztem. Abban az évben, amikor a munkanélküliből lett chocolatier (csokoládémester) Mészáros Gábor elindította üzletét, első csokoládéiból a mi karácsonyfánk alá is került. Izgalmasnak találtam a különleges összetevőket, a liofilizált gyümölcsöket, s azt, hogy már a kezdetektől fogva saját magam is összeállíthattam a csokoládét úgy, ahogy én szeretem. Ezzel az ars poeticaval indult útjára az a vállalkozás, amely alig 5 év után számos nemzetközi díjat söpört be magának a nemzetközi csokoládé versenyeken. Tavaly az International Chocolate Awards-on a világ legjobb magvas, csokoládés drazséja címet nyerte el. Sajnos ma már nem teszik lehetővé a saját összeállítást, legalábbis én a weboldalukon nem találtam ezt a lehetőséget. Találkoztam viszont külföldön több helyen már a termékeikkel, amelynek nagyon megörültem. Személyes kedvencem a szicíliai mandula Arabica kávéval ízesített étcsokoládéval bevonva, kardamommal. Őrületes ízorgia! 

chocome2

 

Csokoládéik majdnem mindegyik magyar csokiboltban megtalálhatóak, de a weboldaluk internetes áruházában is rendelhetőek itt

Vásároljatok csokoládét ajándékba, mert azzal csöppnyi boldogságot vesztek szeretteiteknek!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1612782286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
elcsepelt_ajandek_a_csokolade
süti beállítások módosítása