Élet sója

Könyves ajándéktippek utazóknak

2016. december 08. - Tünde Bagó

Könyvet ajándékba egy utazónak? Miért ne? Aki szeret utazni, annak egy utazásról, egy városról, egy országról szóló könyv is óriási élményt tud nyújtani, arról már nem is beszélve, hogy utazást ritkán tudunk ajándékba adni a karácsonyi költségkeretünk szűkössége miatt. 

book-863418_640

Valaki egyszer azt mondta, hogy manapság már senki nem vesz könyvet, nem kell egy lakásba könyvespolc, hiszen ott vannak az elektronikus és hangos könyvek, amelyeket akár már online is kölcsönözhetünk. Bizonyára vannak, akik egyetértenek ezzel, na szerintem nekik sikerült teljesen a mai világhoz alkalmazkodniuk. Nekem nem, én még a múltszázad gyermeke vagyok, legalábbis ami a könyveket illeti. Sokan vannak ezzel így, mert az általam látogatott könyvesboltok soha sem üresek, nemcsak vevőkből van mindig sok, hanem újabbnál újabb könyvek kerülnek ki a polcokra. S ha nem lenne kereslet, akkor nyilván a kínálat is csökkene.

Nálunk nem múlik el egy ünnep úgy, hogy ne adnánk, vagy kapnánk könyvet ajándékba. Persze a legjobb az, ha magam találok rá egy-egy érdekességre, de számtalan lehetőség van arra, hogy megmutassam mit is olvasnék szívesen azoknak, akikről tudom, ajándékot szeretnének nekem  venni.

Összegyűjtöttem nektek most néhány könyvet, amelyet 2016-ban fedeztem fel, olvastam, vagy olvasni fogom, s ha valamelyik megtetszik nektek, akkor nincs más dolgotok, mint átküldeni ezt a cikket valakinek a családban azzal, hogy nézd milyen érdekes könyveket ajánl az Élet sója blog, nekem különösen a ...... című tetszik. :-) (S a címére kattintva már előjön a megrendelési lehetőség is!)

Elsőként egy régebbi megjelenésű, de általam most olvasott regény, Edward Rutherfurd Párizs című művét ajánlom. Rendkívül komplex regény, leginkább azért, mert az író úgy tartja, hogy minden városnak, akárcsak az embereknek megvan a saját élettörténete. S ez az élettörténet a benne lakók sorsának kusza szövedékéből áll össze, és nem ismer időbeli határokat. Fokozottan igaz ez egy olyan városra, amely alapítása óta az európai kultúra és civilizáció középpontjában áll.

parizs

Edward Rutherfurd eposzi igényű nagyregényében Párizs életét meséli el, mégpedig néhány család évszázadokon átívelő történetének megrajzolásával. Találkozunk itt konzervatív, arisztokrata dinasztiával és kétkezi, forradalmi eszméket valló munkáscsaláddal csakúgy, mint a város gazdasági vérkeringését biztosító polgári és üldözött zsidó famíliával. A generációk sorsa úgy fonódik össze, mintha az egymást váltó nemzedékek az előző feladatot folytatnák, vagy éppen az ősök átkát szenvednék el. Egyvalami mégis összetartja ezt a sokféle sorsot, a világ úgy hívja: PÁRIZS. 

Miközben élettörténetek között barangolunk, ott lehetünk az Eiffel-torony építésének minden részleténél, bejárhatjuk Versaillest, bepillanthatunk egy galériába és Monet kertjébe Givernybe. Párizst kedvelőknek kihagyhatatlan olvasmány!

Elizabeth Gilbert új regényének, A lélek botanikájának "középpontjában a szerelem, az erotika, a kalandok és a tudományos felfedezések állnak. A szegény angol családból származó botanikus, Henry Whittaker a kininkereskedelem révén komoly vagyonra tesz szert, és feleségével együtt kivándorol Amerikába. Itt születik meg lányuk, Alma Whittaker, aki nemcsak apja rengeteg pénzét, de eszét is örökli. Gondos botanikai kutatásai és tanulmányai révén Alma egyre mélyebben elmerül az evolúció rejtélyeiben, amikor is váratlanul betoppan az életébe Ambrose Pike, a tehetséges illusztrátor. Az orchidearajzok mestere egy egészen más irányba, a spiritualitás és a csodák világába vezeti a nőt. Alma a tiszta ész logikáját követő tudós, Ambrose művész. Ami kettőjüket összeköti, az a tudás iránti vágy: hogy a maguk módján megértsék a világ működését.


gilbert
A lélek botanikája nagyívű regény egy nagyívű századról. Hatalmas térbeli ugrások jellemzik; az olvasó Londonból indulva eljut Peruba, Philadelphiába, Tahitire és Amszterdamba. Az út során felejthetetlen karakterek tűnnek fel: misszionáriusok, kalandorok, asztronómusok, hajóskapitányok, zsenik és kissé őrült figurák. De mind közül a legfontosabb Alma Whittaker története, aki a felvilágosodás korában született, az ipari forradalom idején élt, és szemtanúja volt az emberi történelem rendkívüli pillanatának, amikor a tudományok, a vallás, a kereskedelem és a társadalmi osztályokat érintő régi elképzelések megdőltek, és helyettük új ideák léptek életbe." - írják a könyvről az online könyvesboltok. Elizabeth Gilbert-től már sok szép pillanatot kaptunk Az ízek, imák, szerelmek regénye kapcsán, így nincs okunk feltételezni, hogy most csalódnánk. Ott és akkor is imádtam, ahogyan egy-egy hely hangulatát érzékeltette, remélem, hogy ez most sincs másképp A lélek botanikája kapcsán. 

Nagyon szeretem, amikor egy tájat, egy vidéket, egy országot, vagy egy várost nemcsak a száraz, lexikális útikönyvek mutatják be, hanem utazók is, akik így vagy úgy, de végigjárták a helyet, élményeiket, tapasztalataikat írják le. Kemsei István 2016-ban megjelent regénye A szederinda szeme - Dunakönyv még ennél is több. 

szederinda

A Dunakönyv útikalauz egy olyan világhoz, mely már nem létezik, de melynek léteznie érdemes volna. A tapasztalt evezős szerző olyan teljességgel mutatja be a folyó életét, hogy megismerjük a Duna vízi útjai mellett az evezősök lelkivilágát is, és azt a társadalmi folyamatot, melyben a városból kitelepült ember rátelepszik a Dunára. Kemsei István éles szemű megfigyelő, így a személyes útikönyv számos érdekességet kínál. A humorral fűszerezett esszéfüzér az öreg folyó bölcsességét is közvetíti: Az emberlépték soha nem él odáig, hogy az idővel szembe tudjon szállni. 

Sokszor hozott már az otthonunkba érdekes történeteket a kimondhatatlan nevű riporter, Vujity Tvrtko. 2016-ban megjelent könyvétől sem várhatunk mást, mint tényfeltárást, izgalmat, kalandot. A Túl minden határon olvasója körbeutazhatja a világot a riporterrel, aki a kalandos utazás során beavatja majd legféltettebb titkaiba, miközben sokkal erősebbé teszi az olvasót!
Eljuthat Ugandába, Fekete-Afrika elképesztő diktátorának birodalmába, ahol egyszerre tárul fel a pokol mélye, a mennyország csodája és az emberi lélek igazi tükre.

tvrtko
Láthatjuk a trianoni békediktátum egyetlen eredeti példányát és a benne lévő elképesztő fejezetet: nekünk, magyaroknak volt egy igazi kínai gyarmatunk. Tvrtko elutazott a Távol-Keletre, hogy elmesélhesse egykori területünk alig ismert történetét.
Áll a Fekete-tenger partján egy falu, ahol magyarul beszélnek az emberek. Erről a varázslatos faluról korábban nem hallott szinte senki, pedig ott élnek a tengermelléki magyarok. Szívet melengető meséjük bizonyíték arra, hogy isteni csodák igenis léteznek.
Megismerhetik a kibírhatatlan szomszédok lelkivilágot, a hétköznapi hősök felemelő küzdelmét, megkönnyezhetik a 65 évvel korábban eltűnt és halottnak hitt, majd egy svájci otthonból váratlanul előkerült magyar filmsztár élettörténetét, és megtudhatják azt is, mi vitte rá a riportert arra, hogy nagyon részegen vezessen.
Végezetül kinyílik a döbbenetes Csepel-dosszié. A magyar kriminalisztika történetének egyik legelképesztőbb gyilkosságát felvette egy bekapcsolva hagyott diktafon. Most elolvashatják, hogy pontosan mi hangzott el abban a kis szobában, ahová két mit sem sejtő, ártatlan ember egy megbeszélésre érkezett, de ahová két másik gyilkolni indult. Az utolsó titok nem titok többé: az apró magnó felvétele mindent elárul.
Nyomozás Ugandától Franciaországig, Kínától Amerikán át Magyarországig. Nemcsak humorral és izgalmakkal teli könyv, sokkal több annál! 

S végül még egy olyan sorozatot ajánlanék, amely nekem csak most került a figyelmem középpontjába, de már évek óta jelennek meg részei. Donna Leon a Velencében élő írónő személyisége és nyilatkozatai által már akkor szimpatikussá vált, amikor egyetlen sort sem olvastam tőle. Liberális, a komolyzene elkötelezett híve és nem tud elfogadni semmilyen társadalmi megkülönböztetést. A Velencében játszódó Brunetti-sorozata a klasszikus detektívregény kategóriába tartozik, de aki szeret olyan regényt olvasni, amely a történet mellett egy várost is bemutat, annak igazán tetszeni fognak. 2016-ban is jelent meg egy újabb Donna Leon könyv, Az aranytojás

donna-leon

"Velencébe beköszönt az ősz, és úgy tűnik, Brunetti felügyelőre csupa kisstílű ügyek megoldása vár, amikor felesége kérése váratlanul felkelti az érdeklődését. Paola azt állítja, hogy a közelben kisegítőkét dolgozó fiatalember rejtélyes körülmények között halt meg. Brunetti nyomozni kezd, és ugyancsak meglepődik, amikor kiderül, a fiúnak nem hogy jogosítványa, útlevele és hitelkártyája, de születési anyakönyvi kivonata sincs. Mintha sosem létezett volna. Minél több titok kerül napvilágra, a felügyelő annál inkább gyanakszik, hogy egy helybéli arisztokrata családnak köze lehet a rejtélyes halálesethez. De ki kívánhatta egy szelíd, ártalmatlan, együgyű fiú vesztét?
Donna Leon, amint mindannyiunk szívéhez közel álló főhőse, Brunetti felügyelő, nem tud betelni Velence szépségével, pedig nagyon jól tudja, hogy a sok gyönyörűség mögött mennyi érdek, csalás, korrupció és mocskos üzleti praktika rejtőzik. Történetei nem egyszerű bűnügyi regények. Mindegyikben arra figyelmeztet, hogy jobban figyeljünk közvetlen környezetünkre és a benne élőkre." - írják az online könyvesboltok ajánlói a könyvről.

Jó olvasást és jó ajándékozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr1212782290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
konyves_ajandektippek_utazoknak
süti beállítások módosítása