Élet sója

Összekötődik Dánia és Ciprus 2017-ben

2017. január 08. - Tünde Bagó

A több ezernyi kilométer, az időjárási különbségek, s a teljesen különböző történelmi és gazdasági tényezők ellenére 2017-ben mégis lesz valami közös Dániában és Ciprusban. Ők ketten adják Európa Kulturális Fővárosait, Aarhust és Páfoszt. 

Sok-sok városnak szerzett már 1985 óta hírnevet ez a program, s sokaknak sikerült ezáltal saját kulturális életét is megújítania. Szeretem minden évben tudni, hogy melyek ezek a városok, mert igazi utazási csemegékre lehet bukkani. Emlékeztek tavaly melyek voltak Európa Kulturális Fővárosai? Itt mutattam be az egyiket, az élvezetek városát.

Újragondolva és szabadtéri gyár - ezek a két város mottói 2017-ben. Nem nehéz kitalálni, hogy melyikhez melyik gondolat tartozik. 

A dánok programjaik középpontjába azt helyezik, hogy az emberek, mint befogadók nézzenek szembe a jövő kihívásaival a művészet és a kultúra segítségével, miközben figyelembe veszik a fenntarthatóságot. 

A ciprusi szervezők szabadtéri gyárának alapjait az ókori kultúra rakta le. Miután a komoly gazdasági válsággal küzdő Görögország hatása a szigeten is érződik, a szervezők nem engedhettek meg maguknak olyan beruházásokat, mint a dánok. Mivel spórolhattak a legjobban? Azzal, ha a már meglévőt használják díszletnek. Ókori épületek, tengerpart, s a kiszámítható időjárás képezte a kulturális főváros programjainak a legjobb alapot. 

S most ismerkedjünk meg a két várossal egy kicsit!

Aarhus

Dánia második legnagyobb városa, a maga 330ezres lakosságával. Tengerparti fekvése határozta meg történelmét és határozza meg mai kultúráját, gazdaságát is. Már a 8. századból vannak emlékek arra vonatkozóan, hogy a város létezett. Ma komoly egyetemi élet folyik Aarhusban, s talán éppen ezért lesznek a programjaik is olyan kreatívak és innovatívak. Többek között ebben az évben nyit az Aros művészeti múzeum tetején egy járható szivárvány, amelyből júniusban és júliusban egy művészeti zóna indul el az óvárosba és a tengerpartra számos programmal. A kert - idők vége és idők kezdete címmű projektben szobrok és más művészeti alkotások, amelyek az ember és a természet kapcsolatát mutatják be szelik át a várost, bekapcsolva az óvárosban kialakított szabadtéri múzeum épületeit, üzleteit, bárjait, galériáit és éttermeit. Egyre kell csak a sok alkotás között figyelnünk, nehogy egy kerékpár kerekei alatt kössünk ki. A város hemzseg a bicajosoktól, de az egykori latin negyed bejárása mégis inkább gyalog ajánlott. 

A programokról itt lehet tájékozódni!

Hangulatok Aarhusból - a fotókra kattintva azok nagyban is megnézhetőek!

Páfosz egy jóval kisebb, de sokkal öregebb város, mint dán fogadott testvére. S éppen a világörökségnek nyilvánított ókori emlékei segítségével szeretné évezredes kultúráját bemutatni Európának. Szabadtéri színházakban, a város utcáin és a tengerparton minden alkotás majd a szabadságot, a mediterrán létformát és egy kis rusztikus hangulatot sugároz - hirdetik a szervezők. A programokkal pedig üzenni szeretnék Európának és a világnak, hogy kellő nyitottság szükséges a különböző kultúrájú nemzetek békés együttéléséhez. A város elhelyezkedésének köszönhetően mintegy hídként szolgál Közel-Kelet és Európa kultúrája között.

A programokról itt lehet tájékozódni!

Hangulatok Páfoszról és Ciprusróla fotókra kattintva azok nagyban is megnézhetőek!

Remélem sikerült felkelteni az érdeklődést a két város iránt, s ha nem is ebben az évben látogattok el hozzájuk, de az utazási listáitokra felkerülnek. Vagy talán már ott is vannak? 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr8312782308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
osszekotodik_dania_es_ciprus_2017-ben
süti beállítások módosítása