Élet sója

12+1 bizarr dolog Izlandról

2017. február 15. - Tünde Bagó

Mostanság az egyik legnépszerűbb turisztikai célpont Európában Izland. Az az hír járja, hogy gondolkodnak a kis szigetországban a turisták számának korlátozásán, annak érdekében, el ne veszítse kietlen, helyenként kihalt, csöndes, természetes arculatát az ország.  

Már régóta gyűjtöm az Izlanddal kapcsolatos érdekességeket, mert nálam is a TOP10-ben van. Sokat olvastam a gejzírekről, a vidéki tájról, az ottélőkről, a szigetet körbekerülő autóútról, írtam egy érdekes ételekrül és fővárosuk kulturális palotájáról is már itt a blogon is, s megnéztem bájos országimázs videójukat is. Egyszóval már alig várom, hogy elrepülhessek a szigetországba és felfedezhessem azt. Ha valamire sokat gondolsz, akkor szinte mindenhol belébotlasz. Így történt, hogy az összegyűjtött izlandi anyagaim között tíz bizarr, már-már hihetetlen érdekességet találtam. 

Tudtátok?

  • Hogy Izlandon a Hot-dog a legnépszerűbb étel? Mindenhol lehet kapni, szó szerint úton-útszélen. Árulják benzinkúton, útmenti büfékben és éttermekben is. 

hotdog.png Fotó forrása: perky34 / Via instagram.com

  • Egy 1998-as felmérés szerint az izlandiak többsége hisz a manók létezésében. (Aranyos, nem?) 

mano__k.png Fotó forrása: jac_csy / Via instagram.com

 

  • Szinte a teljes izlandi villamosenergia- és fűtésigényt a geotermikus vízkészlet és vízerőművek szolgáltatják. (Ez aztán igazi függetlenséget biztosít nekik!)

vi__zero__mu___600x400.jpg Fotó forrása: Asgegg / Wikipedia / Via commons.wikimedia.org

 

  • Izlandnak saját péniszmúzeuma van, ahol nemcsak a legelképesztőbb péniszekre csodálkozhatunk rá, hanem haza is vihetünk egy péniszes pohárkészletet, egy falloszt ábrázoló kitűzőt, elképesztő kinézetű óvszert vagy péniszalakú sószórót. 

fallosz_600x401.jpg Fotó forrása: Múzeum weboldala

 

  • 2010 óta a sztriptízbárokat betiltották Izlandon. (Az előző múzeum ismeretében ez egy érdekes tény!)
  • Izland fővárosában és az ország nagy részén egyáltalán nincsenek szúnyogok (a tavak képeznek csak kivételt)!
  • A "rothadt" cápahúst nemzeti ételnek tartják a szigetországban, igazi csemegének számít.

ca__pa.png Fotó forrása: fran_vicente / Via instagram.com

 

  • Az ország nagyságához viszonyítva itt van arányosan a legtöbb író a világon.
  • A babákat a fagyos hőmérséklet ellenére is kint hagyják szundikálni.
  • Izlandon tilos volt a sörfogyasztás egészen 1989-ig.

  • Az országban nincs állandó hadsereg.
  • Az izlandi klíma nem is olyan rossz, mint ahogy azt sokan gondolják. A téli átlaghőmérséklet 2 fok! (Ezt mondom mindig Norvégia kapcsán is!)
  • S itt a ráadás: Az ENSZ által közzétett legfrissebb World Happines Report szerint, Izland a világon a harmadik legboldogabb ország.

     

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3612782346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sándor Antal 2017.02.16. 15:33:02

Kedves Tünde ! Igazán szép dolgokat pakolgatott össze Izlandról,a világ hálón sok izgalmas dolgot lehet olvasni. Vagy valós, vagy sem.Azért vannak dolgok amik éppen nem úgy vannak ahogy ön le írta. Nem tudhatja mert még nem járt Izlandon ! Nem értem az olyan embereket ,adott esetben önt ,hogy lehet írni úgy egy országról hogy nem járt ott ,és nem is látta ezt a csodálatos országot ,és az ott élő csodálatos embereket !!!,legnépszerűbb étel hot-dog?:):) szerintem kérdezze meg a helyi lakosokat erről a dologról ,más lesz a véleménye :) ez a saját tapasztalatom:) utána kezdjen írni bármiről is Szép napot kedves Tünde !

Bagó Tünde 2017.02.16. 16:11:19

Kedves Sándor! Önnek teljesen igaza van! Ahogyan a cikk elején is írtam, nem jártam még Izlandon, de nagyon szeretnék, s mint leendő izlandi turista rengeteget olvasok az országról angolul, németül. Több forrásból is hallottam a hot-dog népszerűségéről, bármennyire hihetetlen is számomra. Annál is inkább, mert számos más izlandi ételről olvastam, amely nekem, személy szerint szimpatikusabb és biztosan inkább azt próbálom majd ki, ha ottjárok. S Önnek teljesen igaza van abban is, hogy nagyon nehéz egy olyan helyről írni, ahol még nem jártunk. Én elsősorban a saját élményeimről írok, s csak másodsorban azokról a helyekről, ahová szeretnék eljutni. Szeretném, ha mi, közösen, Ön és én, ezt a Hot-dog storyt helyretennénk. Kérem, hogy írja le nekem a saját tapasztalatait és én megjelentetem. Ne hagyjuk az embereket tévhitben! Várom jelentkezését az eletsojablog@gmail.com e-mail címre. Szép estét! Üdv Élet sója blog - Tünde

zuzmó 2017.02.16. 18:06:04

Sose értettem, hogy miért ír valaki olyan dologról, amit nem is ismer. Közlési kényszer?! De legalább akkor nézne utána rendesen a dolgoknak! A Nők Lapja meg hetente nyomja az ilyen hülye izlandi cikkeket, tök mindegy, milyen baromság van benne - nem unjak meg?! Én már marhára!!! Még hogy Izlandon nincs szúnyog... Gratula, IQ bajnok! Google - Wikipédia - Mývatn...
12_1_bizarr_dolog_izlandrol
süti beállítások módosítása