Élet sója

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bakancslista kirándulóknak

2017. március 29. - Tünde Bagó

Az ország legkeletibb megyéje, ahol a Tisza az úr, a kis Túr csak úgy siet, a Szamos épít, ahogyan a Bátoriak tették egykor. Ennyit talán még mindannyian tudunk Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéről, de tudjátok-e, hogy itt található egy csaknem 700 éves templom Csarodán, a Kállay-kúria, a legkülönlegesebb temető, a "Nemtudom" szilva, a Luby rózsakert, a cibere, s Európa egyetlen alulcsapós vízimalma?

turistvandi_1231110_640_600x399.jpg Túristvándi

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a negyedik olyan megye, amelyhez komoly érzelmi szálak fűznek. Négy évig élveztem Nyíregyháza vendégszeretetét életem egyik, talán az első, látnivalókra fogékony időszakában. Történelem és művelődésszervező szakos főiskolai hallgatóként - szerencsére - be is kellett járni a környéket, meg kellett ismerni annak múltját és jelenét. Mindig, mindenkit próbálok azóta is arra ösztönözni, hogy látogasson el erre a csodás vidékre. Nem fog óriási bazilikákat, 100 szobás kastélyokat, hegyeket, tóparti villákat látni, de vendégszerető, hagyományőrző, múltját védelmező és hitét követő emberekkel találkozik, megismeri a Tisza, a Szamos és a Túr munkájának eredményét, élvezi majd a szatmári ételeket és italokat, s jól elámul a megszokottól eltérő templomokon. 

Zsindelyes_Pa__linka_fo__zde_kicsik_600x400.jpg Zsindelyes Pálinkafőzde

A legnevezetesebb látnivalókat, úgy, mint a szatmárcsekei csónakos fejfás temetőt, Kölcsey sírját és emlékházát, Nyíregyházán a sóstói múzeumfalut,

a túristvándi vizimalmot, a nyíregyházi állatparkot, a máriapócsi könnyező Madonnát,

vagy a mezítlábas Notre-Dame-ot Tákoson már láttam, de ha barátaimat vinném el a legkeletibb megyébe, akkor nekik biztosan megmutatnám ezeket a helyeket is. 

Most azonban jöjjenek azok a dolgok, amelyek az én bakancslistámra már felkerültek és hiszem, hogy ti sem tudtok majd ellenállni. Vágjunk neki Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének!

Elfogyasztani egy kávét a kállósemjéni Kállay-kúriában úgy, mintha az egyik kedvenc történelmi koromban, az 1920-as években lennék, majd sétálni a kastély angol kertjében, s végül a garázsban beszállni az eredeti 1928-as Ford A modellbe. 

Megkóstolni a "Nemtudom" (penyigei) szilvát, a belőle készült lekvárt, s lekváros papucsot Penyigén a Lekvárdában, vagy végijárni a szilvautat, s leöblíteni az út porát a Zsindelyes Pálinkafőzdében.

Kenuval szelídíteni a Tiszát, majd tábort ütni és piknikezni ott, ahol találkozik a Túrral.

Rózsák illatát magamba szívni és megkóstolni a rózsavizes limonádét a Luby-kastélyban Nagyaron.

eskuvo_304_600x400.jpg Fotó:Luby-kastély

Meglesni a helyreállított fedélszéket a nyírbátori református templomban, s harangzúgást hallgatni Magyarország legrégebbi és legnagyobb fa haranglába előtt. 

Találkozni a Báthori családdal a Báthory-kastélyban kialakított panoptikumban és középkori ételeket kóstolni a felújított ebédlőkastély Kőtár éttermében.

Szatmár-beregi gasztrotúrára menni a cégénydányádi Adj Isten Szatmárban program keretében.

Részt venni a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljának egyik előadásán a kisvárdai várban.

Va__r.jpg Fotó: www.kisvarda.hu

 

Ellátogatni az ország egyik legszebb, felújított reneszánsz várkastélyába Vajára, a Vay-kastélyba, ahol II. Rákóczi Ferenc is járt.

Békére lelni a késő román stílusú, 700 éves templomban Csarodán, amelynek kecses tornya és a szeg nélkül ácsolt fa haranglábnak páratlan szépsége, valamint falfestményei rabul ejtik az ide látogatót.

S ha jobban hisztek a szemeteknek, akkor nézzétek meg ezt a szatmár-beregi imázsfilmet

 

vagy Vásárosnamény imázsfilmjét itt:

 

Az igazi tanulságot azonban akkor szerezhetitek meg, ha ellátogattok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. 

Az információkért és fotókért köszönet illeti Ilosvaj Boglárkát a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. munkatársát és Márton Anitát a vásárosnaményi Tourinform Irodából.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr6712782388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
szabolcs-szatmar-bereg_megyei_bakancslista_kiranduloknak
süti beállítások módosítása