Élet sója

Négy szokatlan angol falu

2017. április 16. - Tünde Bagó

Kísértetekről sűrűn hallani, ha Angliáról esik szó, de tudtátok-e, hogy Károly herceg saját várost épít, vagy hogy van egy mediterrán és egy lakók nélküli falu is a brit szigetországban?

Minden szezonban nagy várakozás övezi részemről a The British Shop katalógus érkezését. Már nem emlékszem hogyan jutott el hozzám, de szerencsére szezononként ott landol az új katalógus a postaládámban. Igazi angol ruházat, kiegészítők, kerti eszközök, finomságok, s pár jó cikk, utazási ajánlat a számomra legtörténelmibb szigetre.

Az ország egy élő történelemkönyv, kézenfogva a tradíciók könyvével, szerintem. Romantikus, titokzatos, hagyományos falvak, vidéki kastélyok, s olyan érdekességek, mint amelyekről itt már olvashattatok.

Az éppen aktuális kis brit újságocskában, egészen apró betűvel elrejtve akadtam rá négy szokatlan falura. Csupán egy-egy jelző volt a nevük előtt, de annyira meglepőnek tűntek, hogy gyorsan utána is jártam, valóban léteznek-e ilyen falvak a brit szigeten!?

A díszletfalu

Tyneham falunak, Dorset megyében egyetlen lakosa sincs. Ő csupán egy díszlet 1943 óta, amikor is a D-nap előkészületei miatt a kormány kisajátította az egész falut. A mai napig a katonaság gyakorlótere, a házak üresen állnak, a templomban és az iskolában ma már múzeum működik, s a látogatók, mint egy skanzent nézhetik meg az elhagyott, díszletfalut. 

tyneham2_600x391.jpg Fotó forrása: www.tynehamopc.org.uk

A mediterrán falu

Egy bizonyos Sir Bertram Clough Williams-Ellis az volt az álma, hogy egy olyan mediterrán stílusú falvat alakítson ki Wales-től északra, mint amilyenek az olasz képeslapokon lehet látni. 1926-ban el is kezdte megvalósítani álmát, amelynek eredményeképpen igazi mediterrán sármot kaphat az, aki ellátogat Portmeirionba. Színes házak, harangtorony, homokos tengerpart, csodás kertek garantálják az itáliai hangulatot, persze a napsütést senki nem garantálhatja.

Ha kedvet kapnánk az angol mediterrán hangulatra, akkor még egy hotelszobát is foglalhatunk, s kis szerencsével egy filmforgatásba is belecsöppenhetünk. 

A kísértetfalu

A kenti Pluckley falu azzal került be a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy a legtöbb kísértet lakja. A falu weboldalán konkrétan fel is sorolják, hogy kikről van szó. Ha itt töltjük az éjszakát, akkor vagy egy fehér asszonnyal, esetleg vörös asszonnyal, vagy egy kísértet kutyával is összefuthatunk. Nappal azonban nézzük meg az angolszász templomot és a Viktoriánus korból származó épületeket is. Ja és a falunak vannak lakói, úgyhogy nem leszünk egyedül, bár ki tudja ki az élő és ki az, aki csak kísértet. :-)

Károly herceg álomfaluja, ami egy városrész

Dorchester város egyik része, Poundbury éppen olyan, amilyennek Károly herceg megálmodta. Azt szerette volna, ha a hagyományos angol falu és az élhető város találkozásából egy olyan lakóhely születik, ahol az ember fontosabb az autóknál, az építkezéseknél, ahol nincsenek elkülönített (ipari, bevásárló, lakó) negyedek, ahol tipikusan angol stílusú épületek között lehet sétálgatni. Közösséget és nem csupán véletlenszerűen egymás mellett élő embereket szeretett volna látni az új városban. Új város, tradícionális közösséggel, kis üzletekkel, éttermekkel. A város-falu kialakításának projektje még zajlik, de már számos lakója van.

A városról készült videót itt nézhetitek meg:

Ha valamelyik falu közelében jártok, mindenképpen lessetek be és hozzatok nekem fotókat!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3312782406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
negy_szokatlan_angol_falu
süti beállítások módosítása