Élet sója

Öt vonzó tanyasi szállás Békés megyében

2017. május 14. - Tünde Bagó

Horgászni a Körösökön, meglesni a túzokot Dévaványán, csobbani egyet valamelyik gyógyfürdőben és még pálinkázni is, az nem megy egyetlen nap alatt Békés megyében - írta az egyik olvasóm miután elolvasta itt a blogon bakancslistámat a dél-keleti megyéről.

Néhány napra valóban szüksége van annak, aki be szeretné járni az Alföld ezen szegletét, de abban teljesen igaza volt egy másik olvasómnak, hogy ezekhez a látnivalókhoz egy jó kis tanyasi szállás illene igazán. 

Kutakodni kezdtem, mit is ajánlhatnék azoknak, akik Békés megyében terveznének egy kis nyaralást, s igazi kincsekre akadtam. Romantika, paraszti kultúra, vendégszeretet, természet közelsége és persze egy jó pohár pálinka, némi kolbász kíséretében biztosan akad az alábbi öt szállások valamelyikén.

Búbos tanya - Gyula 

A Kis-Körös folyó mellett, alig pár perc autózásra Gyula városától 100 éves diófák alatt és 80 cm-es vályogfalak között kapcsolódhat ki az utazó ebben az igényes tanyasi vendégházban. A kertben bográcsozni és szalonnát sütni is lehet, a házban pedig a falusi hagyományokhoz hű berendezés fogadja a látogatót. Egész évben nyitva tart.

 

Frankó Tanya - Szarvas

Nagyobb családoknak és baráti társaságoknak ajánlják ezt a kompletten kibérelhető tanyát 4km-re Szarvas városától. Nincs szomszéd, nincs forgalmas út a közelben, csak csend és nyugalom, no meg minden, ami egy kis falusi élethez kell. Ötezer négyzetméteres pihenőkert és gyümölcsös veszi körbe a kicsinek nem nevezhető, 5 hálószobás parasztházat. Az udvarról nem hiányozhat a gémes kút és a szalonnasütő sem, s a telek végében még a Körös folyó is ott bujkál.

Boróka Ház - Füzesgyarmat

A füzesgyarmati fürdő közelében található ez a vendégház, amely szintén az alföldi paraszthagyományok jegyében lett berendezve. Ugyanakkor nem kell nélkülöznie a kényelmet sem annak a 3-4 főnek, aki kibérli a kedves kis parasztházat, mert fürdőszoba, kényelmes ágy és a sparhet mellett mikrohullámű sütő is található az épületben. Az udvarról itt sem hiányozhat a jó öreg diófa és a szabadtéri tűzhely. 

Csonki Tanya Vendégház - Szarvas

Újabb szarvasi, vízparti, és szintén tanyasi épület, ahol csaknem 60 méternyi saját partszakasz és 2 stég is található a Körös-folyó mentén. Horgászásra és csöndes kikapcsolódásra alkalmas szállás, amelytől alig pár kilométerre található az arborétum és a Mini Magyarország kiállítóhely. Hagyományos berendezésével engem ez a vendégház is magával ragadott. 

KultúrÉlet Pajtája - Kétegyháza

S ha valaki eddig úgy érezte volna, hogy nem elég tanyasiak a bemutatott szállások, akkor annak a Kultúrélet Pajtájába kell megszállnia. S ez komoly, tényleg egy pajtáról van szó, egy vendégház udvarán található, egykori gabonatároló helyiségről. A vendégház tulajdonosainak azonban sikerült összeszedni a kredenctől, a zsíros bödönön át a Sokol rádióig mindent a múltból, s így kevesen lesznek, akik nem esnek kicsit is nosztalgikus hangulatba. Időutazás garantált annak, aki náluk éjszakázik. Fürdési lehetőség a vendégházban megoldható, s a tulajdonosok kulturális, művészeti programokról is gondoskodnak. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3412782428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ot_vonzo_tanyasi_szallas_bekes_megyeben
süti beállítások módosítása