Élet sója

A legjobb szabadtéri színházi programok nyárra

2017. június 18. - Tünde Bagó

Amíg a kőszínházban, vagy koncertteremben a legfontosabb a háttérzajok kiszűrése, addig a szabadban beépülnek a környezet hangjai, a fák susogása, a madarak esti mulatsága, s a távolban kürtölő pesti gyors. Ugye te is szereted a szabadtéri színházat?

Számomra a nyár elmaradhatatlan része az esti, szabadtéri szórakozás. Koncert, színház, kabaré, mindegyik kicsit más hangulatú lesz egy szabadtéri színpadon. Ezek az esték ünnepek számunkra, hűsítőek a nyári melegben, s feltöltőek a szabadság alatt.

Magyarországon virágzik a szabadtéri színpadkultúra. Szerencsére! Várakban, tavakon, tereken, parkokban, domboldalakban csendülnek fel a zene és az irodalom szórakoztató hangjai. A teljesség igénye nélkül, erősen saját ízlésemnek és tapasztalataimnak alávetve állítottam össze egy listát arról, hogy szerintem, melyek Magyarország legjobb szabadtéri színházi programjai ebben a szezonban. A nyár java még előttünk, jegyek is kaphatóak még a legtöbb helyen, úgyhogy pörögjetek rá a témára, s irány a szabadba este, egy kis kulturális miliőt magunkba szívni.

A Kőszegi Várszínház idén ünnepli megalakulásának 35. évfordulóját, már csak ezért is érdemes a programra egy pillantást vetni. Lesznek nehezebben emészthető darabok, mint Gogol: Egy őrült naplója, vagy Spiró György: Árpád-ház (Vérzékeny és naiv krónika), de  találkozhatunk a Custos Consort régizene együttessel, akik a Lovagkor zenéjébe kalauzolnak el bennünket, több táncos darabbal és A muzsika hangjával is. A részletes programot itt találjátok!

A Szentendrei Teátrum és Nyár időszaka alatt Szentendre utcái, terei, templomai, kertjei és udvarai a nyári hétvégeken színházi előadásoknak, koncerteknek, gyerekprogramoknak és hagyományőrző eseményeknek adnak otthont. Számomra az egyik legvonzóbb program lesz a Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével bemutatott Szép Ernő darab, a Vőlegény, de kíváncsi lennék a Rómaó és Júliára, a Sevillai borbélyra, vagy Schiller: Ármány és szerelem átdolgozására a Fondor és szerelemre is. Kukkantsátok meg a programot itt, érdemes!

Egerben nemcsak a várban, hanem a Líceum udvarán is számos program várja a nyári színházi esték kedvelőit. Különlegesnek ígérkezik a Tokaji aszú nagyoperett, A Balek bohózat, a Varnus Xaver koncert, vagy az Örömlányok végnapjai a líceumban, míg a várban az Egri csillagok musical. Program itt!

A kisvárdai Várszínházban is érdekes programokra akadtam: Lara De Mare-Berkes Gábor: A férfiak a fejükre estek, zenés vígjáték olyan előadókkal, mint Szulák Andrea, Détár Enikő és Keresztes Ildikó. Lesz Lúdas Matyi, Pán Péter és Anconai szerelmesek is. A programot itt találjátok!

A Körös partján, Szarvason, a Vízi Színházban ebben az évben is igen gazdag a programkínálat: a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek előadásában jön a Csak semmi szexet kérem, angolok vagyunk komédia, a Balkán Táncegyüttes produkciója a Tánc a víz fölött - Tánclépésben Bulgáriában, vagy a Rómeó és Júlia a Baross Imre Artistaképző Intézet előadásában. A csaknem három hónapon át tartó programokról itt olvashattok!

Pécsen a Káptalan utcai szabadtéri színpadon a nyár egyik nagy durranása a Guinness Rekordok Könyvében is szereplő francia komédia, a Boeing, Boeing (Leszállás Párizsban) lesz Böhm György rendezésében. Nem kisebb várakozással vagyok Pindroch Csaba önálló estje, a Segítség! Megnősültem! irányában sem. S lesz egy darab, amelyet Ady Párizsban látott és a következőket írta róla: "E bolondos, könnyű darab felett a hangulatok tarka illatfelhői lengenek. Nevessenek, de egy helyütt a darabban szinte megható, nemes poézis strófái csöngenek. Merészen kacérkodik néha a legszivárványosabb filozófiával, sőt magával az irodalommal…" - Kézről kézre, avagy az asszony körbejár bohózat sokaknak okoz majd vidám estét. A részletes programot itt találjátok.

Itt és most csak egy szubjektív listát találtatok, de ott vannak még az olyan szabadtérik is, mint a szegedi, a gyulai, a margitszigeti, a városmajori, a tihanyi, a debreceni és sorolhatnám.

Szemezgessetek és iktassátok be a nyárba a szabadtéri színházat is! 

Fotók: a szabadtéri színházak weboldalai

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5712782452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
a_legjobb_szabadteri_szinhazi_programok_nyarra
süti beállítások módosítása