Élet sója

Bologna, a tudós, kövér, vörös város

2017. augusztus 22. - Tünde Bagó


Bologna, a Vörös város

Egyes olasz városoknak van becenevük. Mindenki hallotta már, hogy Róma az Örök város (la cittá Eterna), vagy Velence a Derűs (la Serenissima), Firenze a Szépséges (la Bella). Bolognának három ilyen beceneve is van: a Tudós, a Kövér és a Vörös (la Dotta, la Grassa, la Rossa).

Általános információkhoz egy városról hozzájuthatunk az útikönyvekből, de a helyek igazi arcát csak az ismerheti, aki eltölt egy időt ott. Amikor saját - több mint - útikönyvemet írtam a Bodeni-tóról, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy korunk legjobb idegenvezetői azok az írók, bloggerek, utazók, akik olyan helyekről írnak, amelyeknek "rabjai" voltak hetekig, hónapokig, vagy évekig. Szeretem olvasni az ilyen írásokat és így kapok kedvet a legtöbb, általam is meglátogatott helyhez, s könyvem is ilyen alapokra épült, ezért lett több mint útikönyv és nemcsak egyszerűen útikönyv. Külföldön több olyan magyar blogger él, akiktől én is szeretek inspirálódni. A Mindenütt jóóó blog írója A. Bernadette sokáig élt Bolognában, így ismeri a várost kívül-belül. Megkértem, ajánljon pár helyet az én olvasóimnak Bolognában, lásson el bennünket olyan hasznos információkkal, amelyet csak az tud, aki a városban élt egy ideig. S aki további inspirációt szeretne Bernadette utazásairól az kövesse blogját itt.

Irány Bologna, lássuk milyen is a tudós, a kövér, a vörös város!

„Tudós” az egyeteme miatt, melyet 1088-ban alapítottak, és amely a legrégebbi a nyugati világban.

A „Kövér” a város tápláló és gazdag tradicionális konyháját jellemzi.

A „Vörös” pedig hagyományosan a téglák színére utal, melyből a középkor óta épültek a város tornyai és palotái. Az újabb időkben azonban új tartalommal gazdagodott, gondoljuk csak a „Vörös ördögök”-ként emlegetett Ducatira, a Ferrarira, valamint a Lamborghinire és Maseratira, melyek miatt Bologna és környéke a „Motorok földje”.

 

Elsőként pár hasznos infó:

Utazás

Bologna abban a szerencsés helyzetben van, hogy reptere közel van a városhoz. Az Aerobus – BLQ jelzésű, sűrűn közlekedő buszjárattal a belváros kb. 20 perc alatt elérhető. Jelenleg zajlik egy gyorsvasút építése, mely szintén a belvárosba szállítja majd az utasokat.

A városnak nagyon jó a vasúti összeköttetése is, illetve autóval is könnyen megközelíthető.

Szállás

A legcélszerűbb a városközpontban szállást foglalni, ahonnan a nevezetességek legtöbbje gyalogosan is elérhető. A szűk és sokszor egyirányú utcákban a parkolás nehézkes, ezért érdemes a szálláshelyet körültekintően választani.

Közlekedés a városban

A legjobb, ha az autót amint megérkeztünk, el is felejtjük. A városban a legtöbb nevezetesség a központban van (Piazza Maggiore), ami pedig távolabb, az vagy egy jó kis sétával, vagy buszokkal könnyen megközelíthető. Bár Bologna nagy város, nincs metrója.

Látnivaló ajánlatok a városban

Torre degli Asinelli

Ha ferde toronyról van szó, mindenkinek Pisa jut eszébe. Pedig nem az az egyetlen olasz város, ahol ferde tornyokkal találkozhatunk. Bolognában is van kettő, mely a város szimbóluma, és melyek közül az egyik tetejére fel is lehet menni. 97,20 méterével a magasabbik Olaszország legmagasabb ferde tornya!


Torre degli Asinelli – Asinelli és Garisenda

Basilica di San Petronio

Ez a világ 15. legnagyobb temploma, valamint a legnagyobb téglából épült templom. Érdekessége a Cassini-féle meridián-vonal, mely nem az időt, hanem az év napjait mutatja. 66,8 méterével a világ egyik legnagyobb csillagászati eszköze.


Basilica di San Petronio – a világ legnagyobb téglából épült temploma

Fontana del Nettuno

A szökőkút szobrai már első ránézésre is erotikus töltetűek, a víz a nőalakok melléből spriccel. A szobrász Giambologna Neptunust eredetileg nagyobb nemi szervvel tervezte, de az egyház ellenállásába ütközött, így lekicsinyítette annak méretét. Azonban, hogy megmutassa, hogy rajta nem lehet kifogni, úgy formázta meg a kinyújtott bal kezet, hogy annak hüvelykujja egy bizonyos szögből nézve egy ágaskodó pénisznek látszik.

 

Fontana del Nettuno – a Piazza del Nettunón

Santuario del Corpus Domini

Bolognában is láthatunk múmiát. A Krisztus teste szentély az egyik legfontosabb templom a városban. Az épület a Szent temploma (Chiesa della Santa) néven is ismert, mert több mint 500 éve itt őrzik Vigri Szent Katalin (Santa Caterina de „Vigri”) romlatlan állapotban maradt testét. További infók a blogon itt.

Santa Caterina de „Vigri” múmiája – a Santuario del Corpus Dominiben

12 Porte és Mura di Bologna

Egy olyan régi várost, melyet i.e. V. században alapítottak az etruszkok, furcsa lenne, ha soha nem vettek volna körül kapukkal tarkított várfalakkal. Bolognában is fellelhetők a régi várfal maradványai, és a városkapuk. Ma is Dodici Porteként (12 kapu) emlegetik, holott már csak 10-et láthatunk, mert amikor a város útjait fejlesztették, kettőt elbontottak. Azokra ma csak a tér neve utal. A kapukat körbekerítették, csak egy, a Porta Saragozza látogatható, melyben egy kis múzeumot találunk, és melynek fel lehet menni a tetejére is. Városfal-maradványokkal is találkozhatunk itt-ott, de ezek nagy részét is vagy elbontották, vagy más épületekbe (templomok, lakóházak) építették be.

 

Porta Saragozza

I Sotterranei del Canale di Reno

Már említettem, hogy Bolognában nincs metró. Nehéz is lenne egy olyan városban alagutakat fúrni, mely alatt a Reno csatornahálózata fut. Az év egy bizonyos szakában lehetséges a föld alatti (és feletti) csatornákban mászkálni. Ez az az időszak, amikor a csatornákat tisztítják, így le vannak zárva a víz elől, tehát majdnem száraz lábbal lehet a föld alatti város egy részét felfedezni. Van Bolognában néhány pont, ahonnan az utcáról is látni ezeket a csatornákat, és mivel olyan, mint Velencében, csak jóval kisebb, a „Kis Velence” becenevet ragasztották rá. A földalatti Bolognáról részleteket még itt találtok a blogon.

„Kis Velence”

Bologna 7 titka

A nagyon alapos utazó felkutathatja Bologna 7 titkát is. (Bár szerintem ennél több is van.) Ezek közül pár titkot már elárultam, de vegyük sorra őket: 1, a 3 nyílvessző a Strada Maggiorén; 2, a Palazzo del Podestá vezeték nélküli telefonként működő boltozata; 3, ablak a „Kis Velencére”; 4, „A kenyér élet” „A bor szórakoztat” „A kannabisz védett” feliratok a Via Independenzán; 5, a Neptun szökőkút hüvelykujja; 6, egy törött váza az Asinelli toronyban; 7, a Bolognai Egyetem Alma Mater Studiorumának egyik asztalába vésett „Panum resis” felirat.

„Canabis Protectio” – A kannabisz védett

Bolognán is érdemes túllátni kicsit, ezért jöjjön most néhány érdekesség a környékről:

Dozza

Dozza egy kis falu Bologna megyében. Lakosainak száma kevesebb, mint 7000 fő. A faluban van egy vár is, de igazából a Festett Falak Fesztiváljáról (Muri Dipinti) ismert, melyet kétévente rendeznek. A fesztivál során neves olasz és külföldi művészek festenek a házak falaira, mely művek végleg ott is maradnak. Hogy a képeket jó állapotban tekinthessük meg a mai napig, rendszeresen restaurálják őket. Még több kép és infó itt a blogon.

Dozza

Imola

Az Autodromo Enzo e Dino Ferrari pályán számos versenyt rendeznek, köztük autó-, és motorversenyeket. 2007-ig minden évben rendeztek itt például Formula1-es futamokat is. A pálya mellett van egy múzeum Francesco Costa emlékére (Museo Checco Costa), (Checco Costa-ként ismert olasz sport menedzser, a modern motorversenyzés főszereplője). A formula 1, és Senna rajongók pedig itt találják Senna halálának emlékhelyét (Monumento di Senna, Parco Acque Minerali, amelyről itt a blogon olvashattok még). A híres és kedvelt autóversenyző 1994. május 1-én a betonfalnak ütközött. Sennát helikopterrel szállították a bolognai kórházba, hivatalosan 18 óra 40 perckor halt meg.

Monumento di Senna, Parco Acque Minerali - Imola

Grizzana Morandi

A Rocchetta Mattei kastélyt a homeopátia atyjaként ismert gróf Cesare Mattei építtette egy régi középkori vár helyén, azzal a konkrét céllal, hogy ez legyen a bölcsője találmányának: az Electro-Homeopátiának. A különböző építészeti stílusok összeolvasztása, mint például a középkori gótikus és a mór stílus, teszi a kastélyocskát hipnotikus és fantasztikus hellyé, tele érdekesen díszített kis szobákkal, amelyeket labirintusszerű folyosók kötnek össze kunyhókkal, csigalépcsőkkel és tornyokkal. Bővebben itt!

A homeopátia atyjának kastélya – Rocchetta Mattei

A Mindenütt jóóó blog bloggerének múzeumi ajánlatai következnek Bolognában és környékén

Museo e Fabbrica Ducati

A „Vörös Ördögök” lakóhelye a Ducati Múzeum és Gyár (bővebben itt) nem a külsejével hódít. Az omladozó gyárépületeket hatalmas molinókkal takarják el, melyeken a gyár története és a márka büszkeségei kaptak helyet. A Ducati szentélybe bejutni nem egyszerű: jegyeket előre kell foglalni! Ki gondolná, hogy anno a család nem is motorokkal indult?! Antonio Cavalieri Ducati rövidhullámú rádiós átvitellel kísérletezett, rádiós átviteli rendszert tervezett.

Museo Ducati - Bologna

Museo Ferruccio Lamborghini

Ferruccio Lamborghini sem sportkocsi-gyártóként kezdte. Ez a közeli falu, Funo di Argelato az a hely, ahol az egykori Lamborghini Hidraulikarendszer-gyártó üzem működött. A félreértések elkerülése végett: ez a múzeum nem az a múzeum! Ez nem az, mely az Audi tulajdonában van, az autógyár székhelye mellett, Sant’Agata Bolognese-ben. Ez az a múzeum, mely a Lamborghini család tulajdonában van. További információkat még itt találtok a múzeumról.

Museo Ferruccio Lamborghini – Funo di Argelato (BO)

Museo per la memoria di Ustica

Az Itavia olasz légitársaság Bologna-Palermo járatán (Itavia 870) menetrend szerint közlekedő DC-9-15 repülőgépe 1980. június 27-én felrobbant, és Ustica szigetéhez közel a Tirrén-tengerbe zuhant. A katasztrófában a gépen tartózkodó mind a 81 ember (77 utas és 4 fő személyzet) életét vesztette. A Múzeum birtokában vannak a repülőgép roncsai. A gép külső törzsének szinte minden darabja megvan (több kép a gépről itt).

Az Itavia DC-9-15 gépe - Museo per la memoria di Ustica

Casa Museo Luciano Pavarotti

Nemrégiben nyílt meg Modena-ban a Pavarotti múzeum, az operaénekes egykori rezidenciájában, a Vörös házban (Casa Rossa). A villát és az ezt övező birtokot Luciano Pavarotti vásárolta meg szülővárosában, Modena közelében. Az épületet a tenor tervei szerint építették át és rendezték be: 2005-re, két évvel a művész halála előtt készült el. A múzeum nemcsak Pavarotti pályafutását, hanem magánéletét is bemutatja képek, filmek és videók segítségével. Még több kép és infó a múzeumról itt a blogon.

Casa Museo Luciano Pavarotti - Modena

Museo del Balsamico Tradizionale

Magyarországon nem annyira elterjedt a használata, inkább csak ínyencvacsorák sztárja… Nem úgy, mint Olaszországban, ahol szinte elképzelhetetlen egy-egy étkezés nélküle… Ahogy az olaszok mondják: "Egy étel BALZSAMECET nélkül olyan, mint az élet napfény nélkül." A Hagyományos Balzsamecet Múzeumban, Spilambertóban megismerhetjük készítésének csínját-bínját, sőt meg is kóstolhatjuk!

Museo del Balsamico Tradizionale - Spilamberto

S, hogy milyen is az „igazi” Bologna? Bernadette szerint ilyen:

Mercato di Mezzo

A Basilica di San Petronióhoz közel találjuk azoknak a szűk kis utcának hálózatát, ahol hagyományos specialitásokat vásárolhatunk. Az bolognaiak híresek „DOC étkezésükről”, azaz előszeretettel fogyasztanak eredetvédett termékeket. A hagyományos helyi különlegességeket árusító kis üzletek kiváló példák a bolognai hedonizmusra. Felvágottak, sonkák, sajtok, tészták széles választékát találjuk ezen a „piacon”.

Mercato di Mezzo

Bologna másik jellegzetessége a portici, azaz az árkádok. Ezekkel bármikor találkozhatunk, ha a városban sétálunk.

Érdemes felmenni a Santuario di Madonna di San Lucához. A templom a nevét a Szent Lukács által festett Madonna képről kapta, melyet a XII. században a bizánci birodalomból hozott Bolognába egy zarándok.

Szent Lukács Madonnájának szentélyét egykor csak az 1674-1793 között épült 3,796 km hosszú, fedett árkádos úton lehetett megközelíteni, mely a Porta Saragozzától indul. Ez a világ leghosszabb fedett útja (Portico di San Luca), az árkád 666 boltívet tartalmaz és szerepel a UNESCO Világörökség Várományosi listán.

Portico di San Luca

Egy másik útvonal az erdőben vezet fel a dombon lévő szentélyhez. A Szent Márton templomtól (Chiesa di San Martino) induljunk el a Sentiero dei Bregoli ösvényen, mely egy kb. 1,5 km-es út. Bővebben itt olvashattok erről.

Santuario di Madonna di San Luca

Csinálnál valami igazán vagányat Bolognában? Erre is van ajánlata a bloggernek:

Egy igazán vagány dologért sem kell messzire menni, elég csak a közeli Maranellóba, ahol a Ferrari múzeum megtekintése, F1-es szimulátorozás után akár vezethetünk is egy Ferrarit. Több cég is van a városban, mely ezt a szolgáltatást kínálja. Különböző flottával rendelkeznek, Ferrarik mellett akár Lamborghinit is választhatunk.

Museo Ferrari - Maranello

Bologna kapcsán sem hagyhatjuk ki a gasztronómiát, a kulináris élvezeteket:

Kávé és süti

Ha csak egy kávéra vagy sütire vágyunk, nem kell messzire mennünk. Elég csak a sarokig. :-) Mint bármely olasz településre, Bolognára is igaz, hogy tele van bárokkal és fagylaltozókkal. Az olaszok naponta több kávét is megisznak, és mindegy, hogy milyen az idő, télen-yáron, esőben-hóban is képesek fagyit enni.

Gelato

Ha csak egy szendvicsre vágyunk, akkor próbáljuk ki a piadinát! Ez egyfajta lepénykenyér, amibe szalámit, sajtot, paradicsomot tesznek, de létezik ezerféle változata.

Piadina

Egy szuper találmány az aperitivo. Bizonyos bárokban/éttermekben este 7 órától az italunk mellé (legtöbb esetben) büféasztalról csipegethetünk. Ha autentikusak szeretnénk lenni, akkor egy spritzet iszunk, ami Prosecco és Aperol keveréke, vagy Lambruscót, ami egy habzó vörösbor.

Aperitivo

Ha hagyományos konyhára vágyunk, akkor érdemes egy trattoriát vagy osteriát választani. Itt gyorsan meg fogjuk tanulni, hogy spaghetti bolognese nem létezik (csak ragú alla bolognese, amit tagliatelle tésztára tesznek), és a tortellini sem olyan, mint ahogy mi otthon ismerjük. A tortellini mini, amit egyfajta húslevesben adnak. És a tortelloni a nagy, amit mi helytelenül tortellininek hívunk.

Tortelloni[

Előételként fogyaszthatunk mortadella di Bolognát, és más felvágottakat, sajtokat. Ezekhez itt azonban nem kenyeret, hanem crescentinét és tigellét adnak. Ne lepődjünk meg, az adagok a legtöbb esetben óriásiak. Ippolito Nievo Egy olasz vallomásai c. könyvében így ír: „Bolognában többet esznek egy év alatt, mint Velencében kettő, Rómában három, Torinóban öt, vagy Genovában húsz év alatt.”

Crescentine és tigelle felvágottakkal, sajtokkal, zöldségekkel

Elég volt a városnézésből? Akkor jöjjön egy egy kis relaxáció:

Monterenzio falucska szintén Bologna megyében található. Már eleve az odaút is csodás, fel kell menni a hegyekbe, szűk kis kanyargós utak vezetnek oda, dimbes-dombos, a fák sok helyen ráhajolnak az útra, mint egy sátor... A Villaggio della Salute Piú a semmi közepén, egy domboldalban fekszik. Nyáron az aquaparkban, télen a fedett medencékben pihenhetjük ki a városnézés fáradalmait. 

Villaggio della Salute Piú – Monterenzio (BO)

S ki tudna jobb titkos tippet adni, mint az, aki évek alatt járta be a várost és a környéket?

Bolognára a legjobb kilátást nem a San Lucánál találni! A San Michele in Bosco templom impozáns épülete -beleértve a templomot és a közeli kolostort-, a Colli Bolognesi (Bolognai-dombság) egyik dombtetején található és a templomkertből az egész város látható. Vigyél magaddal egy üveg Lambruscót, és egy pizzát a Pizzeria da Totóból, és élvezd a látványt, ami eléd tárul! Még több fotó itt!

Kilátás Bolognára – San Michele in Bosco

Hamarosan enyhül a nyári forróság Bolognában is, remélem ezzel a szuper információkkal a hátizsákotokban ti is útra keltek Bolognába. Jó utat, írjátok meg nekem vagy Bernadettenek, hogy éreztétek magatokat ebben a vörös, kövér, tudós, olasz városban!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9212782490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
bologna_a_tudos_kover_voros_varos
süti beállítások módosítása