Élet sója

Sötét, hengerded és nagy örömet okoz – mi az?

A nagy Élet sója islerteszt!

2018. március 17. - Tünde Bagó

Honnan vettük a bátorságot, hogy ezt a cikket megírjuk? A sarki cukrászatból, mondhatnám viccesen, de valójában onnan, hogy csaknem három évtizede a blog fotósának isler mániája van. Bárhol járunk Magyarországon, a kötelező süteményevés része az isler. Tavaly nyáron pedig személyesen mentünk el az isler forrásához, Bad Ischl-be, hogy ráakadjunk az eredetire és történetére. Erről már itt a blogon olvashattatok.

04_zauner1.jpg

Sajnos azt tapasztaltuk, hogy sokszor megbecstelenítik mindenféle rossz minőségű alapanyagokkal a szegény islert, de sokszor nagyon pozitív példákba is botlottunk. Jöjjön a blog fotósának és főkóstolójának szubjektív véleménye egy tucatnyi islerről. Egyétek és vigyétek, s ki is egészíthetitek a saját tapasztalataitokkal!

Ismert az a tény, hogy édességeket nem azok tápláló volta, hanem az általuk okozott élvezetért fogyasztunk. Mindenki szereti kényeztetni magát valami kedvenc édességgel, igen sokféle fajta, módja, iskolája van a desszerteknek, nyilván a francia cukrászat jelenti a csúcsot, de mostani cikkemben egy osztrák édességet és annak számtalan magyar változatát veszem górcső alá – szubjektív értékelés következik.

Az isler a cikk témája, melynek eredeti változata Bad Ischl-ből származik, az ottani Zauner cukrászat alkotta meg. Az eredeti isler (vagy itt inkább ischler) bizony csokoládékrémes, ilyet más cukrászdában nem ettem még (a receptet a cukrászat közzétette egy remek könyvben), ezért ez a termék NEM vesz részt az értékelésben, nem lenne fair a Nap jelenlétében ítéletet mondani a többi csillagról. 

04_zauner2.jpg

Az adatgyűjtés során végigkóstoltam 10 magyar cukrászda islerjét, s egy egyszerű, szubjektív pontrendszerrel értékeltem a tésztát, a tölteléket és a csokoládébevonatot. A hely „eleganciája”, a kiszolgálás minősége, kedvessége semmiféle befolyásoló értékkel nem bírt. Hangsúlyozom, hogy szubjektív magánvéleményről van szó, mindennemű jogi felelősség kizárva! 

A cikk végén kis táblázatban foglaltam össze a vizsgálat eredményeit, néhányat részletesen kiemelek:

A szolnoki GyurMa Cukrászda

és a Szamos Cukrászda islerjei fej-fej mellett az elsők, a tészta kellően diós, omlós, a töltelék piros-bogyós lekvár (málna, ribizli, áfonya), a csokoládémáz roppanós, vaskos. (Megyjegyzem, hogy a GyurMA cuki nekem nem a híres szolnoki islert készítette, hanem a hagyományos islert, így a szolnoki habos islerről nem nyilatkozom.)

szamos_isler.png

Fotó: Szamos Cukrászat weboldala (mindig megettük mire a fotózás eszünkbe jutott)

Ellenpont (abszolút kerülendő) a MÜPA Kávézó és a szeghalmi Ladányi Cukrászda termékei, sajnos élvezhetetlenek.

A tisztes középkategóriába sorolható a székesfehérvári Vörösmarty cukrászda,

06_fehervar.jpg

a kaposvári Kapos Hotel cukrászatának termékei,

03_kaposvar.jpg

a középmezőny felső részén (már a felső osztályba ívelően) található a pécsi Capri cukrászda

02_capri_metszlap.jpg

és a budapesti Korona Kávéház islerje.

01_budapest.jpg

No de, mitől is lesz jobb egy isler, mint a többi? Mert jobban ízlik! Persze, ez azért nem ennyire szubjektív: nagyon fontos, hogy a tészta finoman diós legyen, a lekvár csakis málna, vagy legalábbis „pirosbogyós” lehet, s a csokibevonat vaskos, nem túl édes, nem mázgás. 

S most következzék a táblázat (A pontozás 1-10-ig történt, a nagyobb érték a jobb. Az árak forintban értendők, a vásárlás napján). A képekre kattintva nagyban is olvashatóak: 

ischler_vegleges1.jpgischler_vegleges2.jpg 

A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót (kivéve a Szamos isler fotóját) a blog fotósa, dr. Szalai Krisztián készítette, annak másolása és egyéb felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges. Keressen bennünket a blog@eletsoja.hu e-mailen.

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2313729348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fénycsepp 2018.03.18. 14:54:08

Szamosek narancslekvaros islerjuk isteni...volt :(

MAC-Ka 2018.03.18. 14:54:19

Pedig azzal a várakozással kezdtem olvasni, hogy talán lesz a teszteltek között csokoládékrémes is, elérhető közelségben :(
Pár éve még tudtam venni (bár "tömegtermékként", amit itt még futottak még kategóriába sem sorolnának), de egy ideje már nincs.
Bár annyira fanatikus nem vagyok hogy százkilométerekre utazzak érte...

eßemfaßom még áll 2018.03.18. 14:54:21

Szolnoki gyerekként nekem az isler mindig a habosat jelentette, nagy rácsodálkozás volt már felnöttként amikor ilyen lekváros valamivel összefutottam és islernek nevezték:)

S=klogW 2018.03.18. 14:54:29

Az értékelésnél csupán olyan apróságot felejtettetek el, mint

MÉRET
SÚLY

egy igazi ischler tenyérnyi

Tünde Bagó 2018.03.18. 14:55:56

@fénycsepp: Akkor nemcsak én vettem észre, hogy eltűnt. Véletlenül vettem egy OMV kútnál Ausztriában, finom volt, de legközelebb már nem találtam!Kár érte, jó próbálkozás volt!

Tünde Bagó 2018.03.18. 14:57:06

@S=klogW: Ez valóban nem volt szempont, mert igazából a méret kevésbé jelentős, legfeljebb megeszek kettőt belőle! :-)))

Tünde Bagó 2018.03.18. 14:57:47

@eßemfaßom még áll: Mi pedig a szolnoki haboson lepődtünk meg! Miért nem kapni máshol?

Tünde Bagó 2018.03.18. 14:59:36

@MAC-Ka: Kerestük Magyarországon, de sehol nem bukkantunk rá. Viszont a GyurMa cukrászda nagyon nyitott az újításokra, felvetjük nekik, ugyanis a Zauner nemrég egy könyvben közzétette a receptet! Jelentkezünk, ha már kapható!

eßemfaßom még áll 2018.03.19. 13:57:20

@Tünde Bagó: Mert máshol nem tudják mi a jó :)

S=klogW 2018.03.19. 13:57:21

@Tünde Bagó: akkor az árat is felesleges volt nézni
sotet_hengerded_es_nagy_oromet_okoz_mi_az
süti beállítások módosítása