Élet sója

Alternatív Magyarország egy német kisvárosban

Ha mindenki itt van, akkor ki van Magyarországon?

2018. május 15. - Tünde Bagó

A Künzle étteremben az étel isteni olasz, de a hely az, ahová sok helybeli német jár, a pult mögött pedig szinte csak magyarokat találni.

Miközben a naptáramat böngészem, hallom, hogy magyarul beszélik meg mit kért az egyes asztal, s mit a hetes. Amikor odalépnek hozzám felvenni a rendelést, hirtelen zavarba kerülök és félig németül, félig magyarul kérem ki a medvehagymás gnocchimat.

Jót mosolygunk a magyar pincérrel és magyarul fejezzük be a rendelést.

A város, ahol az étterem található német viszonylatban kisváros, alig laknak 50ezren, vonzáskörzetével együtt jó, ha 80ezren.

Amíg a gnocchit várom tovább böngészem a naptáramat. Egy óra múlva van időpontom Sárával, a fodrászommal. Szeretem a csajt, mert cserfes, amolyan igazi magyar fodrásztípus. Sára után sietnem kell, mert kávézni megyek Klárával, a kozmetikus barátnőmmel, aki segít kitalálni, hogy milyen krémet használjak az arcomra. Vigyáznom kell a rosacea betegség miatt, bár Péter, a bőrgyógyászom – aki éppen az étterem mellett rendel – azt mondja, hogy ne aggódjak, ezek az új kozmetikumok már tényleg nem ártanak az én érzékeny bőrömnek sem.

Megérkezik a gnocchim, s a jó étvágyat kívánás után a pincér megkérdezi, hogy a mellettem fekvő könyvet tényleg én írtam-e, s van-e nálam esetleg most eladó. Örömmel mondom neki, hogy természetesen, s már hozza is a pénztárcáját, hogy a régió egyetlen magyar nyelvű útikönyvének tulajdonosa legyen.

A gnocchi fenséges, s mire a végére érek, már a másik asztalnál is magyarok ülnek. A középkorú biztosítós hölgy éppen lakásbiztosítást ajánl a vele szemben ülő úrnak, aki nem győz elég hálás lenni azért, hogy anyanyelvén magyarázzák el neki az előnyöket és hátrányokat.

swarm-2250113_640.jpg

Miközben Sárához tartok eszembe jut, hogy gyorsan felhívjam kolléganőmet a magyar iskolában, hiszen hamarosan kirándulni visszük a tanulóinkat, s még nem találtuk ki az akadályverseny nyereményeit, megvásárlásukhoz most viszont a legjobb helyen vagyok.

A fodrászatban megtudom, hogy a közelünkben épülő új társasháznak magyar a tulajdonosa és az ott dolgozó villanyszerelők is magyarok. Sajnos Sára magyar festőket nem tud, pedig nekem most arra lenne szükségem.

Amíg Klárát, a kozmetikus barátnőmet várom, felhív egy másik barátnőm, aki éppen takarítónőt keres, megadom neki az egyik magyar tanulóm anyukájának számát, aki szívesen vállal magyaroknál takarítást.

Klára hálálkodik vagy 10 percig, hogy beajánlottam Ferenchez a nőgyógyászhoz, majd elmeséli, hogy éppen a gyógyszertárból jön, ahol a magyar gyógyszerészek egy új tablettát ajánlottak a gyomorsav túltermelésére. Megbeszéljük az én krémjeimet is két filmélményünk kibeszélése között.

Megveszem a gyerekek nyereményjátékait és közben még egy új tanulót is szerzek az iskolánkba, hiszen a boltban a kasszás Éva fia is szeretne többet tudni a magyar történelemről. Meghívom másnapra az iskolába próbanapra.

Mikor, ha nem az autóba rakodás közben hív Józsi, a fuvarozó, hogy éppen erre jár és kellene neki még néhány könyv, mert imádják a barátai. Igent mondok a találkozóra, hátha tud nekem festőket ajánlani. S persze, hogy tud, akit Józsi nem ismer itt, az nincs is itt. Magyar festők kipipálva.

Autót kerékpárra cserélem, mert két legyet egy csapásra alapon, sportolással egybekötött üzleti találkozóra tekerünk férjemmel. Margó a lángosos vár bennünket, hiszen ő is árulja majd a hétvégén a városi rendezvényen a könyvünket a lángos mellett. Hazafelé útba ejtjük a másik lángosost, Marit, aki kürtőskalácsot is süt, nála is van kint könyvem, de most inkább a kürtőskalács miatt jövünk. Amíg várjuk, hogy rápiruljon a cukor a nasinkra, megérkeznek az Opeles magyar autószerelő srácok, s fejenként két kürtőskalácsot rendelnek, majd rájuk kontráznak a csomagszállítós magyar fiúk. Szegény Mari most pörgetheti a kürtőst egy ideig.

Hazafelé én beugrok a magyar háziorvosunkhoz, akitől tippet kapok egy jó masszőrhöz, férjem pedig fotós barátjához az üzletbe rendkívül fontos polarszűrő miatt. Még este felhívom Valit, a masszőrt, aki sok magyar, gyárban dolgozó honfitársát masszírozza. Sajnos csak egy hét múlva tud vállalni, mert fogászati problémákkal küzd és magyar fogorvosánál mindig éppen akkor kapott időpontot, amikor nekem is jó lenne a masszázs.

Másnap reggel korán indulok a szombati magyar iskolába, ahol 13 gyermek jár a csoportomba. A folyosón csaknem 50 gyermek várakozik rám és kollégáimra. Jó hangulatban és magyar sütemények társaságában tanuljuk meg, hogy mi is az a délibáb, hol van Aggtelek és ki volt Hunyadi János. Az órák után még kicsit beszélgetek a szülőkkel, akik között van óvónő, könyvelő, gyógypedagógus, kőműves, esztergályos, adminisztrátor, tanár, hentes, pincér, szakács, s még vagy egy tucatnyi szakember.

integration-1777537_640.jpg

Amikor délben kilépek az iskolából furcsán érzem magam a parkolóházban, ahol németül beszélnek mellettem.

Meghasonlok egy pillanatra, hol is vagyok? Egy alternatív Magyarországon Németország közepén? Miért építünk egy új országot itt? Jól van ez így? S ha ennyien vagyunk itt, akkor ki van Magyarországon?

Nem hiszem, hogy meg kellene keresnem a válaszokat, mert akkor gyorsan rászorulnék arra, hogy keressek egy pszichológust, s azt még nem találtam magyart ebben a német kisvárosban, csak úgy 150 km-rel arrébb egy másikban.

 A történet valós alapokon nyugszik, valamennyi magyar a történetben szereplő kisvárosban vagy környékén él, a személyek neveit megváltoztattam, a kisváros nevét pedig szándékosan nem szerepeltettem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr2613944856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

William Kidd 2018.05.17. 07:02:17

Majd hogy a muzulmánok egyre élhetetlenebbé teszik Németországot elindul szépem mindenki haza, német migránsokkal karöltve. Mert bizony kontra nekem meg az meglepő milyen sok német és holland van már Borsod(!) megyében, akkor mi lehet a Dunántúlon?!

Tünde Bagó 2018.05.17. 07:03:40

@William Kidd: Javaslom a saját szemmel meggyőződést, mielőtt az ál- és rémhíreknek hisz valaki. Szép napot!

malay 2018.05.17. 07:08:53

Légy oly kedves, áruld már el, hogy mit használsz a rozáceára...

Tünde Bagó 2018.05.17. 07:16:14

@malay: :-)))) Sokáig kellett használnom a Soolantra krémet, ezt a bőrgyógyász írta fel. Most pedig már az Estéé Lauder Advanced Night Repair krémet is használhatom este. Fényvédőnek a La Roche-Posay 50+, de csak a Fluid-ot, alapozónak szintén a La Roche-Posay-tól a Rosaliac CC Creme-t. Persze ez egyedi, hogy kinek mi hat. Nagyon sokáig szedettek velem antibiotikumot, s örülök, hogy az itt élő magyar bőrgyógyászom nem engedte tovább, s a soolantra-val helyrehozta a bőrőm. :-)

xporolyke 2018.05.17. 08:13:46

Nos, igen sok fele szakmaban vannak magyarok, korhazakban szinte a mentostol kezdve, barmilyen orvoson at, az apolonok, orvositechnikai mernokok, de meg az IT reszleg is sok magyart szivott fel. Iskolaban detto, de vegulis meg az ovikba is kozvetlenul a foiskolarol toboroznak itthon sokszor kinti melokra, ugy hogy szolg. lakast is adnak es nemet kurzust is fel evig es csak utana kell melot elkezdeni.
Ki maradt Magyarorszagon? Meg mindig sok jo ember, akik lehet el fognak menni, meg sok jo ember, akik sajnos nem ertik, hogy mukodik a vilag, Europa. Sajnos oket egyenlore meg felre tudjak vezetni. Valoszinu nehez elkepzelni, hogy egy 80millios Nemetorszagban mennyire nem jelent gondot a befogadott 1.5M "friss" bevandorolt menekult es gyarkorlatilag ha az ember nem keresi oket eszre se veszi a valtozast.
Franciaorszagban kicsit masabb a helyzet, de vegulis kar a menekulteket okolni olyan buncselekmenyekert, amiket sokszor amugyis francia allampolgarok kovettek el, csak hjasonloan neztek ki.

dombovárivanda 2018.05.17. 08:14:04

@William Kidd: nem, nincsen. Maximum a Gustav Wolf meg a Bosch miskolci üzemeinek felsővezetése, de ők is hazamennek hétvégére.

nickita 2018.05.17. 09:30:01

xporolyke : És sok olyan ember maradt még itt, aki körülményei miatt (idős, beteg szülők, nyelvtudás hiánya) nem tud országot váltani. Valamint sok olyan, aki megtalálta a számítását és nem akar elmenni. És olyanok is, akik érzelmi okokból ragaszkodnak az országhoz. És olyanok, akik ugyan elégedetlenek, de megpróbálnak tenni valamit itt, hogy a gyerekeiknek majd ne kelljen elmenni külföldre, ha boldogulni szeretnének.
Kívánom, hogy mindenki találja meg azt, ami hiányzik az életéből ott, ahol szeretne élni.

Alex Lavour 2018.05.17. 09:30:11

Magyarországon már alig van valaki. Vannak persze szavazati joggal rendelkező kreatúrák, de szakemberek például nincsenek. Vannak segélyből élő milliomosok is, és munkából élő koldusok szintén vannak. Természetesen mindez a világ legdurvább adózási rendszerével nyakon öntve.

hummel8 2018.05.17. 09:30:33

@William Kidd: A Dunantulon? Nehany nyugdijas, akik az olcsobb elet remenyeben költöztek Vas vagy Zala megye falvaiba... Esetleg Balaton felvidekre... De sokan közülük aruljak a hazaikat, mikor rajönnek az infrastruktura hianyossagaira, az egeszsegügy 30 eves lemaradasara... de legkesöbb akkor kezdik el arulni, mikor a ket hetes szabadsagbol hazaterve megallapitjak hogy a hazai omigransok teljesen kiramoltak a hazat... (van erre sajnos nem egy pelda)
De tömegesen nemetek nem erkeznek Magyarorszagra.. a habonymedia probal ilyen hireket terjeszteni, csak meg embert nem tudtak hozza felkutatni :-)

Tünde Bagó 2018.05.17. 09:35:11

@xporolyke: Teljesen egyetértünk! Köszönöm a hozzászólást!

Tünde Bagó 2018.05.17. 09:35:51

@Alex Lavour: Szép összefoglalás, köszönöm!

Tünde Bagó 2018.05.17. 09:37:57

@nickita: Igen, sok olyan maradt, akiknek nagyon hiányoznak vagy hiányozni fognak a kint élő emberek. S nemcsak érzelmi okokból, hanem adó- és nyugdíjfizetési szempontból is. Aki kint van, az is akart tenni az országért egy ideig, de nem hagyták. Sajnálatos. Minden tiszteletem azé, aki minden nap küzd tanárként, orvosként, szakácsként, ápolóként, vagy bárhol Magyarországon!

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2018.05.17. 10:07:48

@William Kidd: Hja, mi itt Borsodban már el se férünk a németektől meg a hollandoktól! Már épp veszik el a kultúránkat is!

hintalo 2018.05.17. 10:08:18

@William Kidd: Előbb kapcsold ki az M1-et. Te fogsz a legjobban meglepődni, ha hőn szeretett vezéred már nem csak pénzért, hanem a saját haveri körének bizniszeinek működtetésére elkezdi majd behozni a külföldieket, akárhonnan, de feltételezem annak is állva tapsolsz és köszönöd az utalványt. Lassan ráébrednél, ha valóban kikapcsolod innentől az M1-et, hogy nem az a migrációs probléma, amit eddig veled etettek, mert a letelepedési kötvényeseken és orosz maffiózókon kívül a kutya nem jött ide. A valódi baj, hogy körülötted is elfogynak az emberek. üsd be a hírkeresőbe, hogy munkaerő és kezdj el szurkolni a szimpatikus munkáltatónak, mert 1 iskolából kikerülő fiatalembert most 8-10 szektor akar a magáénak tudni, és még nem mindenki lépett színre...

malay 2018.05.17. 12:47:43

@Tünde Bagó: Köszönöm a gyors választ.

Visceroid 2018.05.17. 12:47:52

Na, már megint egy "mindenki kint van, csak te lúzerkedsz itthon" poszt.

dez01 2018.05.17. 12:49:17

@William Kidd: Jah már most hordja be az ukrán / román munkásokat aki teheti, Nálunk a budapest melletti kisvárosban rengeteg van például...

kvp 2018.05.17. 12:49:56

Korulbelul 1 millio magyar uj kivandorlo (migrans) lehet most kulfoldon. A megmaradt kb. 13-14 millio magyarbol (az egesz vilagot nezve) korulbelul 6-7 millio lehet meg Magyarorszag teruleten belul. Ez nagyjabol a teljes magyarsag fele. A kivandoroltak eseten atlagosan legkesobb a harmadik generacio kornyeken veszik el teljesen a magyarsagtudatuk es integralodnak az adott orszagba. Ez minden esetben a helyi kultura es nyelv felvetelet jelenti, tovabba ugy magyarok ok, ahogy en lengyel. (az anyakonyvek szerint a keso kozepkor soran vandrololtak be lengyelek az orszagba es az egyik ilyen csaladnev anyai nagyanyamig fennmaradt)

Nemetorszag eseten ha nincs tervben a kozeli hazakoltozes, akkor sok problematol ovhatja meg a gyerekeket ha mar integraltan nonek fel, azaz az adott orszag nyelvet hasznaljak mar kiskoruktol. Ez nemetorszag eseten jellemzoen meg egyelore a nemet, de jon fel a torok es az arab is, ezert erdemes hosszu tavra tervezve magyarul mar meg se tanitani az ott felnovo gyerekeket. Rovidtavra (1-2 generacio) a nyugati liberalis kultura es a nemet nyelv (az angol es pl. a kinai mellett) jelenti a nyero strtategiat, mig hosszabb tavon a muzulman kulturaba valo integracio jelentheti majd a tartos es relativ bekes egyutteles zalogat. Persze erdemesebb hosszabb tavon a tovabbi migracion gondolkodni, tehat hova megy majd az unoka ha megsem akar egy muzulman orszagban elni. (de miert ne akarna, ha mar eleve abban no fel?)

Ugyanezek a gondok Magyarorszagon is jelen vannak, csak nem muzulman es torok/arab hanem joreszt kereszteny, indiai szarmazasu uj tobbseggel es hasonlo, de egy hajszalnyival lassabb utemu kulturavaltassal. Ez azt jelenti, hogy nem a gyerekek/unokak eleteben, hanem valamivel kesobb valik a jelenlegi kisebbseg tobbsegge ha semmilyen demografiai valtozas nem kovetkezik be nagyon rovid idon belul.

Es igen, Magyaroszagon mara mar szinte csak:
-a semmihez sem erto szegenyek
-a meggyozodeses magyarok es/vagy fidesz szavazok (a ket csoport reszben nem azonos)
-a nyugaton is utalt kisebbsegekhez tartozok
maradtak.

Persze nem szamolva azokat akik azert jottek haza, hogy a nyugati kulturat terjesszek es a fenti folyamatot gyorsitsak, de jelenleg elhanyagolhato kisebbsegben vannak, meg bevandorlasi kotvenybol is tobbet adtak el. Gyakorlatilag szinte mar mindenki elment aki el is akart, sot sokszor meg azok is akik nem akrtak, csak nem tudtak Magyarorszagon megelni. Ilyen kivandorlasi hullam mar volt az 1900-as evek elejen is, megis tulelte az orszag, sot a lakossag a ket haboru utan noni tudott. Mara az akkori kivandorlok leszarmazottai kozzul nagyon kevesen tudnak rola, hogy voltak magyar oseik is. Varhatoan ez a jovo a mostani magyar migransok leszarmazottai szamara is.

ps: Sajat ismeroseim kozott is vannak olyanok akik miutan kimentek Nemetorszagba mar tudatosan nem tanitjak meg magyarul a gyerekeiket. Ezzel a gyerekek iskolas korukra mar helyikent illeszkedhetnek be az addigra letrejovo uj nemet tarsadalomba. Teszik mindezt ugy, hogy az itthon maradt nagyszulok nyelvtudas hijan igy mar nem tudnak beszelni sem az unokaikkal. Egyelore ugy nez ki, a strategiajuk hosszu tavon is bevalik.

dez01 2018.05.17. 12:50:08

Kettős problémát ír le a cikk, egyrészt miért megy ki oda annyi magyar, másrészt miért van ott hely annyi magyarnak.... MInd2 nagyon durva, nyilván nekünk az első fontosabb, a németeknek a 2.

agadou 2018.05.17. 12:50:19

Az egyik svájci nagyváros melletti kis település óvodájában 64 magyar gyermek van. Nyilván nem ez az egyetlen. Csak ennek a városnak a környékén van még vagy öt ilyen település. Ezek az életben nem jönnek haza. Ez van.

fallen 2018.05.17. 12:50:55

@William Kidd: a többiek próbáltak polkorrektek lenni, de ha te elhiszed amit írsz, akkor egyszerűen hülye vagy, aki bedől fidesz propagandájának. 6 éve élek Németországban, kis falutól kezdve Berlinig több helyen éltem már. A valóság köszönőviszonyban sincs azzal, amit állítasz!
Bár ez még mindig jobb, mint ha valaki Magyarországről beszél zöldségeket, hogy mi van itt, sokkal megrázóbb tud lenni, amikor a kinti magyarok migránsoznak (miközben ők is azok ) szidják az EU-t, ami nélkül nem dolgozhatnának/élhetnének itt!

Peter Götz 2018.05.17. 14:24:59

@William Kidd: de akkor miért van még mindig munkaerő hiány,ha olyan sokan jönnek nyugatról ide ,küldd őket dolgozni

szellemkor 2018.05.17. 14:25:55

Nem ez volt a cél 14 éve, 2004. május 1-jén, amikor Magyarország az EU tagja lett?
Mindenki úgy csinál mint ha ettől valósulna meg a nemzethalál vízió. Pedig amióta itt élünk a Kárpát-medencében, vagy mi mentünk oda dolgozni (középkor, céhek, vándormesterek, vándordeákok megvannak?) vagy hozzánk jöttek a svábok, szászok. Ugyanezt a jelenetet pepitában le lehetett volna forgatni Baranyában, Bácskában, Budaörsön 70 - 100 évvel ezelőtt.
És nem vagyok benne biztos hogy nem lesz a békés pannon tájakon olyan település 20-30 év múlva, ahol a hollandok, németek ugyanerről blogolhatnak majd, nyilván más motivációból.
De lényeg ugyanaz: Európa azért közös otthonunk hogy bárhol otthon érezzük magunkat benne.
Próbálnád meg ugyanezt az arab világban, Szaúd Arábia, Emírségek: hiába a pénz, a pompa, van az életnek az a rétege, ahol beleütközöl hogy keresztény fehérként örökösen másodrendű vagy.

VT Man 2018.05.17. 14:26:00

@Alex Lavour:
"Magyarországon már alig van valaki."

Tudtam en, hogy gyenge lett a matematika oktatas, de, hogy ennyire?

10 millio emberbol elmegy 0,5 millio, marad 9,5 millio.

Es te kepes vagy azt mondani a 9,5 milliora (95%), hogy "alig maradt valaki".

zokogjatok 2018.05.17. 17:16:06

@VT Man: Ráadásul be és visszavándorlás is van, valójában nagyobb arányban mint kivándorlás.

www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

]{udarauszkasz 2018.05.17. 17:16:14

@William Kidd: Nem sok osztrak el Dunantulon, legalabbis nem latni oket. Inkabb szlovakok vesznek errefele telket, mert olcsobb, mint Pozsonyban.

murray 2018.05.17. 17:16:24

mielőtt mindenki lebalfaszozza és lelúzerezi az itthon maradt "agyhalottakat" nemtom feltűnt-e hogy az itthon maradt aktív dolgozók fizetik a kivándoroltak szüleinek nyugdíját és a TB meg a többi járulékot.

DFK 2018.05.17. 17:16:31

@VT Man: mindjárt megmondják neked, hogy már tízmillió magyar hagyta el az országot. A maradék a lusta, buta, bunkó, tudatlan vidéki.

zokogjatok 2018.05.17. 17:16:37

@hintalo: "Előbb kapcsold ki az M1-et"

Ja ja aki az indexen egy ilyen nyafogóblogban kommentel, az tuti csak M1-et néz.

Tünde Bagó 2018.05.17. 17:18:26

@Visceroid: Egyáltalán nem volt szándékomban lelúzerezni az otthonmaradottakat, sőt, megemelem a kalapom előttük. Az, hogy ilyen sokan vannak kint az nekik sem jó, sőt!

Tünde Bagó 2018.05.17. 17:21:09

@zokogjatok: Ismeri a blog valamennyi írását kedves kommentelő? Vagy csupán csak jó magyar szokás szerint odavágott egy jelzőt, miszerint egy nyafogóblogról van szó? Nem szoktam nyafogni, az írásaimmal az általam átélt élményeket szeretném megmutatni az olvasóimnak, s ez a cikk is egy élményből fakadó rácsodálkozás!

Tünde Bagó 2018.05.17. 17:24:25

@DFK: Szó sincs arról, hogy az otthon élő magyarok lusták, buták, tudatlanok lennének, ez általánosítás lenne, amely sehova nem vezet. Az azonban sajnos tény, hogy alig kapni otthon jó szakembert, alig van tanár és orvos, informatikus, mérnök, stb., s erről nem csupán néhány politikus tehet!

William Kidd 2018.05.17. 19:08:29

@hintalo: Anyad vezere, aki megcsinalt. Nos en is eltem Londonban, fasza volt minden, de hazajottem. Amugy borsodi vagyok es multkor beszelgettem otthon hollandokkal, akiknek tele a fasza a muszlimokkal es idejottek. Amugy ismerek itt Budapesten francia es sved menkultet is. A gyerekkori baratom is most koltozott vegleg haza Nemetorszagbol Borsodba, profi heggeszto, hulyere kereste magat, de itt vannak a gyerekek meg a csalad. Ugyhogy nem kell lokni nekem az elfogult faszsagokat, mert nem minden fekete es feher. Nem csak kifele mennek, hanem jonnek visszafele is, maradjunk annyiban.

Nzoltan 2018.05.17. 19:09:15

Valójában a kivándorlók nagyobbik része a lúzer, aki elmenekült a kisebb-nagyobb problémák elől. Hány és nány olyan eset van, hogy itthon minden derogált, de kint boldogan wc-t pucol.
A legalja meg az, akiket maga az orbán üldözött a határig.
LOL!

Aztán persze van az a réteg, akik itt is sikeresek voltak, de kint képzelték el az életüket. Őket lehet irigyelni. De ők valamiért nem hencegnek vele.

Visceroid 2018.05.17. 19:09:17

@Tünde Bagó: Igen, tudom. Gondolom néhány kellemes német délutánon az eurókat számlálva még el is merengesz azon, hogy milyen puritán meg idilli volt a kis falus/városi élet Magyarországon, esetleg írsz egy posztot, hogy milyen nagyon sajnálod, hogy nem lehetsz itt, utána pedig mész a "kozmetikus barátnődhöz, aki segít kitalálni, hogy milyen krémet használj az arcodra".

Tünde Bagó 2018.05.17. 19:23:37

@Visceroid: Most akkorát téved kedves kommentelő! Először is egyáltalán nem volt puritán életem sem a szülőfalumban, sem a későbbi lakóhelyemen. Imádtam mindegyiket, s ma is jó szívvel gondolok vissza rájuk, az ott eltöltött időszakra, még akkor is, ha nem volt idilli mindig. Rengeteg dolgot kaptam mindegyik helytől. "Csupán" három év idegtépő, politikai beszólogatós, ellehetetlenítő időszak után mondtam igent a férjemnek a külföldi életre. S nem csupán posztokat írok, hanem próbálom a magyar nyelvet és történelmet tanítani, könyveket írok és adok ki magyarul, s tényleg nagyon haragszom az országra, hogy nem építhetem ott, de innen is megpróbálok tenni érte. Rengeteg otthon élő barátom van, akik keményen dolgoznak, de nem jutnak előrébb. S hiába próbálja azt gondolni, hogy egy hülye liba vagyok, akit csupán az arckréme érdekel, ebben is óriásit téved. Ismeretlenül elég merész dolog az ilyen feltételezés. Azt gondolom, hogy egy értelmes ember bárhol megtalálja a világban azt, amit szívesen csinál, még akkor is, ha nem könnyű mindig a kivitelezés. Szívesen számolgatom az eurókat, mert értéke van, a munkánk értéke, a nyugalmunk értéke.

pizo 2018.05.17. 19:49:04

@William Kidd: Bács-Kiskunban is vannak rendesen.

Zoli

Nagyjo 2018.05.17. 19:49:08

@VT Man: mennyi az aktív dolgozó?

pizo 2018.05.18. 23:57:39

@Tünde Bagó: "Az azonban sajnos tény, hogy alig kapni otthon jó szakembert, alig van tanár és orvos, informatikus, mérnök,"

Részben nem igaz. Orvosból van hiány, sok kiment, tanárból azért van hiány mert a megalázó fizetés miatt elhagyják a pályát, mérnökhiányról meg azért sipákolnak a cégek, mert egyrészt teljesíthetetlen feltételeket szabnak, plusz szintén nem nagyon akarnak fizetni, továbbá sok a kamu álláshirdetés is.

Zoli

]{udarauszkasz 2018.05.18. 23:58:57

@Nzoltan: 3 nyelven beszelek, ebbol magyarul, es nemetul anyanyelvi szinten. Voltam olyan luzer, hogy evekig Magyarorszagon dolgoztam, fele berert, es annak is elcsalta egy reszet a fonokom, mindenfele mondvacsinalt indokkal. Mikor aztan mar a fejemre nottek az adossagok, megszaladt a svajci frankos autohitel, a frissen vett lakas illeteke, na, akkor elborult az agyam, hogy 4 hete kint dekkolok a kamionban, es nem tudom, hogy otthon mikor kapcsoljak ki a gazt.
Mondta fonok, hogy de hat ilyen hirtelen felmondani, meg hogy ne mar.
De igen. Es felmondtam. Fel evig gurcoltem, mint az allat. Es azota is. Nem luzerkent mentem ki, segelyert kuncsorogni, hanem megdolgoztam azert, amink van a felesegemmel.
Erre holmi lezerjanikak kimennek Becsbe, es nekiallnak fikazni az orszagot, ahol a fel csalad letelepedett. Igy nem lehet hazacsabitani senkit. Inkabb meg messzebb, frankon eluldozni egy meg tavolabbi orszagba, ahova a lezerjani mar lusta elmenni.
Vettem egy autot, Magyarorszagon. Akitol vettem, egy nyomorult csalo, egy rejtett hibakkal teli roncsot sozott ram, hianyos papirokkal. Le lehet papirozni, csak nehezebb, mert a hianyzo papirt potolni kell. Ismerossel kell trelereztetni, de a fonoke nem akar 4kor kelni....
Naja. En se akarok, de semmi nem intezodik el magatol. Se a melo, se a kocsi, se mas egyeb. Es foleg ez az allando csalas, lopas, meg hogy semmit nem lehet normalisan elintezni, az emberek hozzaallasa ebben az orszagban, ez az, ami eluldoz sok embert otthonrol.

Nagyjo 2018.05.18. 23:59:27

@murray: azokról beszélsz akik ledolgozták az életüket és befizették maguk után a nyugdíjjárulékot meg a TB-t? Nem gondolod, hogy tévedésben vagy? Nem azok tehetnek arról, akik egy jobb élet reményében külföldre mennek vagy külföldön munkát vállalnak, hogy nincs megfelelő nyugdíjrendszer és egészségügyi ellátás. Remélem azt is tudod, hogy 2012- óta nem TB járulékot, hanem egészségügyi hozzájárulási adót kell fizetni, és nem nyugdíjjárulékot, hanem öregségi nyugdíjadót kell fizetni. Ezek mivel adónem kategóriába tartoznak a költségvetés részét képezik. Megszünt a nyugdíjhoz való jog és az orvosi ellátást is csak alapellátási szinten kapod, minden másért fizetned kell. Milyen járulékra vagy még kiváncsi?

Mesizoli 2018.11.17. 19:33:25

Van magyar festő is. Na nem pont abban a városkában, de van, pl mi.Én kozmetikus vagyok.

Tünde Bagó 2018.11.17. 19:36:24

@Mesizoli: Komolyan? De jó! Messze vagyunk egymástól? Szívesen megnézném a festményeiteket! Írj, ha van kedved, az eletsojablog@gmail.com e-mailre, vagy a facebookon is megtalálsz eletsojablog név alatt!

Johann60 2019.06.03. 11:19:07

Ezennel tanúsítson a fenti ìrás hitelességét!
Az írásban emlìtett személyek nagy részét személyesen ismerem.
alternativ_magyarorszag_egy_nemet_kisvarosban
süti beállítások módosítása