Élet sója

Kis-Lengyelország csodái – 10 ok, hogy felvedd a bakancslistádra

2018. október 09. - Tünde Bagó

Az ízletes rizike, a Krywulka és a fatemplomok régiója pénztárcakímélő kirándulás alig öt órányi autóútra Budapesttől.

Azon szerencsések közé tartozunk, akik már látták Rómát, Párizst, Svájc nagy részét és sok-sok népszerű régiót Európában. Tekintetünket így időnként elfordítjuk kisebb, turisztikailag kevésbé ismert helyek felé is. Így jutottunk el Kis-Lengyelországba, pontosabban annak is a keleti felére, amelyről csak mi hittük, hogy azért ott is találunk majd érdekes dolgokat. Szkeptikus barátaink bizonyára nem adtak volna ki pénzt és időt egy ilyen utazásért. Belevágtunk és mondhatom, hogy nagyon nem bántuk meg. Az utunkat Krakkóban kezdtük, amely megalapozta a jó hangulatunkat.

2_krakko_szekesegyhaz_kicsik.jpg

A híres egyetemi város után Gorlice és a Kárpátok lábai felé vettük az irányt. Összeszedtem 10 okot, amely miatt nektek is ajánlom felvenni a környéket a bakancslistátokra.

1., Mert, aki Krakkót nem látta, az nem látta a középkor legnagyobb terét!

Krakkóban két hely volt, amelyről már sokat hallottam, de élőben mégis leesett az állam. Az egyik a középkori piactér, a Rynek. Egy 200x200 méteres tér ma is megdöbbentően hat, akkor milyen lehetett a középkorban?

1_krakko_foter_pano_kicsik.jpg

A tér pezsgő élete, a galambjai, lovaskocsijai, a Posztócsarnok reneszánsz épülete, az egykori Városháza megmaradt tornya, a Szent Mária-székesegyház, a piciny, de itt a legrégebbi gyökerű Szent Adalbert templom, a lengyel nemzeti és mégsem annyira nemzeti költő szobra, a földre fektetett bronzfej, mind a tér nagyságát növelte. A Ryneknél már csak egy hely döbbentett meg jobban, a krakkói vár, a Wawel. Kár is lenne jelzőkkel illetnem, egyszerűen csak vessetek rá egy pillantást.

2., Egyedülálló, az UNESCO világörökségi listán is szereplő fatemplomokat láthatsz!

Lengyelország ezen részén nemcsak katolikus, hanem görögkeleti templomokba is botlik a látogató. Rápillantva a faszerkezetre, a piramisalakú tetőre, amely szintén fából készült zsindellyel van bevonva, nekem a skandináv templomok jutottak eszembe.

27_templom1_4_kicsik.jpg

Persze ott legtöbbször világos színben pompáznak a templomok, itt pedig inkább belesimulnak az erdőségbe. A görögkeletiek belső terei ikonokkal zsúfoltak, s ezzel egy egészen más hangulatot kölcsönöznek a betérőknek.

27_templom1_9_kicsik.jpg

3., Megkóstolhatod az ízletes rizikét!

Már a neve hallatán is fényre derül az ember arca, hát még, ha elébe kerül ebből az ízletes erdei gombából készült leves, vagy kicsit megpirítva, esetleg savanykás előételként. Gorlice mellett több étterem is étlapjára teszi a Rydz gombát, sőt még ilyenkor ősszel egy egész fesztivált is szentelnek rizikének!

img_3836_kicsik.jpg

4., Felpróbálhatsz egy eredeti Krywulka-t!

A helyiek népviseletének részét képezi ez a díszes, csavarintott gyöngygallér, amelyből a Kárpátok ezen oldalán sokféle létezik.

img_3654_kicsik.jpg

Az egyik helyi étterem üzemeltetője ma is készíti ezeket a gallérokat és a kedvünkért még pózolt is egyik saját alkotásában.

img_3659_kicsik.jpg

5., Megláthatod, hogy honnan származik a nagyanyád petróleumlámpája!

165 évvel ezelőtt ezen a környéken készítette el a világon először a petróleumot egy örmény származású gyógyszerész Ignacy Łukasiewicz. A petróleumhoz pedig lámpa is kellett, amely eleinte nem úgy nézett ki, mint amilyenre a nagyitok sufnijában akadhattok. A későbbi, elterjedt formáját Łukasiewicz elégedetlenségének köszönhetjük. A lámpával és a finomított olajjal milliók életét könnyítette meg kísérletező gyógyszerész. Nemcsak a lakásokban, hanem az utcán is az ő lámpája világít elsőként petróleummal Gorlicében és környékén. Itt a blogon részletesen írtam már a feltalálás körülményeiről.

39_olaj-skanzen11_kicsik_1.jpg 

6., Ha még olajmezőn nem jártál, akkor járj egy olajerdőben!

Nem véletlen, hogy Łukasiewicz ezen a vidéken telepszik le és itt fedezi fel a petróleumot. Már a XVII. századtól ismert volt, hogy valami lapul a Kárpátok lábánál fekvő erdőségben. Csak akkor még nem tudták, hogy mire is használhatnák a földből helyenként felbuggyanó fekete anyagot. A XIX. század azonban meghozza a várva várt felfedezést és rögtön egy egész iparág épül a fekete aranyra itt Dél-Lengyelországban. Az erdőben ma is helyenként találunk olyan gödröket, amelyekben még ott bugyog az olaj.

25_olajerdo_3_olaj_az_akna_ban_kicsik.jpg

Megnézhetünk egy szabadtéri múzeumot, amely az olajkitermelés fejlődését mutatja be. Írtam itt a blogon már nektek erről részletesen!

39_olaj-skanzen8_kicsik_1.jpg

7., Megtudhatod, hogy milyen az élet a Kárpátok túloldalán!

Ezen a vidéken hegyeket csak távolról fogsz látni, viszont annál több dombot hódíthatsz meg. Kiválóan alkalmas a környék ezért túrázásra gyalog és kerékpárral egyaránt. Mi az autós off road túrát próbáltuk és mondhatom, hogy nagy élmény volt. Találkozni lehet vadlovakkal, megkóstolhatod a juhászok kunyhójában füstölt sajtot, s felpumpálhatod az adrenalin szintedet egy jó kis terepbicajozással.

33_sajtkeszito_3_kicsik_1.jpg

A gyaloglás közben aztán lépten-nyomon belebotlik az ember a hagyományos dél-lengyel fagerendás házakba, s a nagyon kedves helyiekbe. A tanyasi szerkezetű vidék házai rendezettek, csodás kertek veszik körbe őket, alig találni romos épületet.

8., Tisztelegj a dédapád előtt, aki harcolt a Monarchia hadseregében!

Gorlicét sokan az első világháború híres csatájáról ismerik. Ha szereted a nagy csatákat jobban megismerni, akkor a gorlicei Városi Múzeum hatalmas makettje és lelkes dolgozója szívesen elmagyarázza neked a háború menetét megfordító háromnapos küzdelmet. A katonák, akik az Osztrák-Magyar Monarchia seregében Gorlicénél harcolva estek el, most több, a város körül fekvő temetőben nyugszanak. Az egyik legnagyobb a 60-as számú temető Przełęcz Małastowska-ban, a másik pedig a 91-es számú közvetlenül a város mellett.  

34_katonai_temeto2_kicsik.jpg

9., Megnézd az egyetlen piramist, amelyen kereszt van!

Szokatlan, hogy valaki egy piramisba temetkezzen a XIX. században. A Skrzyńskich család egyik tagja szerint azonban nincs lehetetlen. A család kriptájaként, vagy inkább mauzóleumjaként egy piramis szolgál, amelyre természetesen jó katolikusként a keresztet is elhelyezték. Szokatlan együttállás!

45_pyramide1_kicsik.jpg

10., S mert olcsó, kevés a turista, s kedvesek a helyiek!

Utaztunk, ettünk, ittunk, laktunk a régióban és elmondhatom, hogy mindenütt kiváló minőséget kaptunk az európai, sőt még a magyar árak alatti összegekért. A jó minőséghez, az olcsó árhoz kedvesség, mosolygás, segítőkészség, s hatalmas vendégszeretet társult a lengyelek részéről. Csak néhány adat: 65 EUR-ért (kb. 21ezer forint) laktunk ketten egy kastélyban, 25 EUR-ért (kb. 8000 forint) ebédeltünk (2 fogás + ital) Krakkó belvárosában, 1,4 EUR-ért kávéztunk (455 forint), s 1,2 EUR-ért (390 forint) tankoltuk a benzin literjét.

Tíz dolognak is egy a vége, Kis-Lengyelország keleti fele kiváló célpont lehet még ősszel is, magatokban, gyerekkel, kutyával, autóval, vagy gyalog. Akkor is imádni fogjátok, ha szerettek enni, s akkor is, ha a történelem vonz benneteket. Ja és persze akkor is, ha szeretitek a vodkát!

47_gorlice_shadows_kicsik.jpg

 A bejegyzésben szereplő valamennyi fotót dr. Szalai Krisztián, az Élet sója blog fotósa készítette, annak másolása vagy felhasználása csak a szerző engedélyével lehetséges! Ha szeretne engedélyt kérni, akkor írjon nekünk: blog@eletsoja.hu     

logo_ang_kicsik.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr7514289859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
kis-lengyelorszag_csodai_10_ok_hogy_felvedd_a_bakancslistadra
süti beállítások módosítása