Élet sója

Németország, a sokszínű úti cél

2015. január 12. - Tünde Bagó

Miért bánunk mostohán ezzel a sokszínű országgal, amikor keressük a megfelelő úti célt? Talán nem ismerjük? Azt gondoljuk, hogy túl nagy és rossz az időjárás? Vagy befolyásol bennünket a történelem? Valószínűleg mindezek együtt teszik a magyarok számára kevésbé látogatott célponttá Németországot a nyaralás szempontjából (bezzeg, mint munkavállalók, nagyon is kedveljük). Akkor oszlassunk el néhány tévhitet és lássuk, miért is érdemes Németországba menni nyaralni, telelni, „tavaszolni” vagy „őszelni”.

Mit kaphatunk Németországban (a biotermékeken és a BMW-n kívül)?:

http://www.dreamstime.com/-image7187745

A természet mutat itt tengerpartot, hegyeket, hatalmas kiterjedésű erdőségeket, termékeny folyóvölgyeket, tavakat, kihűlt vulkánokat, s több millió éves hasadékokat.

Az időjárás valóban kicsit más, de ritkán extrém. Sokkal állandóbb a hőmérséklet, mint Magyarországon. Télen ritkák a mínuszok és nyáron a kánikula is csak rövid ideig tart. De szinte mindig ideális az időjárás a természetben barangolni, s a hegyekben télen mindig van hó.

Akkor meg is találtuk az első olyan csoportot, akik számára vonzó úti cél lehet ez a több, mint 350ezer km2.

A természetjárók és sportolók paradicsoma. Túraútvonalak milliói és kerékpárutak szövevényes hálózata kínálja magát az ország egész területén. A Fekete-erdőben, a Türingiai-erdőben, a Rajna mentén, vagy a Germán-alföldön, a tavak körül (pl.: Bódeni-tó) több száz kilométert kerékpározhatunk, vagy gyalogolhatunk úgy, hogy nagyvárosokat egyáltalán nem érintünk. Tiszta levegő, vízesések, valóban fekete erdőségek, vendégházak, kerékpárkölcsönzők, jól kitáblázott útvonalak, barátságos emberek fogadják a sportolni vágyó turistákat.

hofsgrund-243782_640

A bajor Alpok télen-nyáron a hegymászók paradicsoma és a síelni vágyók Kánaánja. Sokkal olcsóbb, mint a svájci hegyek, s itt is könnyedén találunk kétezer méter feletti csúcsokat (a legmagasabb pontja a Zugspitze 2963 méterrel).

Akik valamivel extrémebb, újszerűbb kalandra vágynak, azok sem maradnak hoppon Németországban. Csak ízelítőül néhány érdekes dolog. A vizek kedvelői akár lakóhajóval is túrázhatnak, anélkül, hogy külön jogosítvánnyal rendelkeznének hajóra (az egyik legszebb vidék ebből a szempontból a Neckar folyó és környéke). A hó szerelmesei építhetnek a bajor Alpokban iglut maguknak éjszakára. A repülésre vágyók számtalan helyen hőlégballonozhatnak, kis repülővel fedezhetik fel a vidéket, s a Bódeni-tó felett még a Zeppelint is kipróbálhatják.

Egyszóval, ha sportolni vágyunk a nyaralás alatt, vagy túráznánk, akkor Németország tökéletes célpont.

Jobban érdekelnek bennünket a művészetek és a történelmi korok emlékei? Akkor szintén a legjobb helyen járunk. Kevés olyan térség van, ahol nagyobb gondot fordítanának a várakra, kastélyokra, mint ebben az országban. Karolingok és Merovingok, középkori lovagok, német-római császárok, Hohenzollerek és számos nemesi család egykori lakhelyeit és hátrahagyott tárgyi emlékeit találjuk meg országszerte. A Hohenzollerek nyomán ellátogathatunk Berlinbe, majd Stuttgart melletti kastélyukba, s a Duna völgyében meghúzódó várukba.

hohenzoller_burg_edited

Felfedezhetjük II. (Őrült) Lajos, a mesekirály kastélyait Bajorországban (Neuschwanstein, Herrenchiemsee, Linderhof) és a Mecklenburgok Északi-tengerhez közeli kastélyait. S a sor ezzel közel sincs kimerítve.

neuschwanstein-castle-229208_640

A német nagyvárosok a művészeti galériák, múzeumok tárházai. Münchenben az Alte Pinakotheket tartják az Óvilág egyik legjelentősebb képtárának, amely a 14-18. századi európai mesterek műveit állítja ki (Rubens-gyűjteménye a legcsodásabb). S nem kell messze menni, csupán pár lépésnyit, hogy az impresszionisták, a szecesszió és a modern művészet másik óriási német galériájába lépjünk, a Neue Pinakothekba. S ez csupán München, egy a sok-sok német nagyváros közül. Kisebb településeken is mindenhol találunk egy-egy múzeumot, a babáktól, a repülésen át a skanzenekig. A művészetek rajongói Németországban nem unatkoznak, az már biztos.

Az előadó művészet és a fesztiválok iránt érdeklődők számára is akad bőven választék. Februárban szinte minden településen nagy farsangi bulik vannak, egész üzletágak épülnek a maskarákra, farsangi étkekre és jelmezbállakra. Nyár elején a kelet-német térségben a komolyzene kedvelői „szenvedhetnek” a bőség zavarában, mert Halle-ban Händel, Bonnban Beethoven, Lipcsében pedig Bach-fesztivál van. Mindhárom város és környéke izgalmas látnivalókkal is szolgál két koncert között. Ősszel indulnak a nagy sörfesztiválok, míg decemberben a varázslatos karácsonyi vásárok. A nagy események mellett szinte minden kisvárosban találunk nyári fesztiválokat és szabadtéri koncerteket, s bővelkednek a várak, kastélyok is a programokban. A már említett Hohenzollern kastélyban egész nyáron találhatunk a vármozitól a csillagászati programokig elfoglaltságot.

Gyerekekkel utaznánk? Németországban könnyű lesz olyan helyet találni, ahol az apróságok is kiválóan érezhetik magukat.

Úton-útfélen bukkanhatnak a szülők vidámparkokra, állatsimogatókra és olyan játszóparkokra, ahol gyermekeik számára felejthetetlen élményt nyújthatnak. Évszázados múltra tekint vissza a Fekete-erdő egyik nagy vidámparkja, a családi vállalkozásban üzemeltetett Európa park. München mellett a Bullyversum, a nagy filmváros még a felnőttek számára is óriási élményt nyújt. Ulm közelében a Lego szerelmesei tölthetnek el napokat Legolandban. Az egész család számára lehet egy egész napos program a Bódeni-tó mellett Mainau szigete, ahol arborétum, lepkeház, virágtenger, pálmaház és interaktív játszótér várja a látogatókat.

Bodensse

Imádjuk a gasztronómiát? Meglepő, de Németország, ebben is elkápráztathat bennünket!

Elmúlt már a barnaszószos húsok világa a németeknél. A gasztronómiai kínálat minden területen óriásit fejlődött, talán egyetlen kivétel van, a cukrászat. A világ konyhái egytől-egyig képviseltetik magukat, s az egyes német vidékek saját gasztronómiai kultúrát is kifejlesztettek. Már csak a tény, hogy 232 Michelin-csillagos étterem van az országban, önmagáért beszél. Persze, ha a gasztronómia miatt látogatunk az országba, akkor elsősorban a déli vidéket kell előnyben részesítenünk. Bajorországban és Baden-Württembergben található a legtöbb felső-kategóriás étterem. A Bódeni-tó haléttermei, a Mosel borkultúrája, az elzászi francia hatással tündöklő helyek, a számos biokertészet, a tej és sajtkultúrát magas szinten művelő alpesi vidék a gasztronómia elkötelezettjei számára kötelezően felfedezni való vidék.

Dünnele

Mindezekhez kapcsolódik egy kiművelt pékárú kínálat és egy feltörekvő édesség és kávékultúra.

Végül nézzük az utazás hátterét biztosító területek paramétereit Németországban:

Szállás: A luxus hoteltől a kempingig minden megtalálható. Az árak vonatkozásában Németország nem számít drága helynek a többi nyugat-európai országhoz képest. Egy háromcsillagos szállodai szoba ára éjszakánként (2 főre) 70-80 euró körül, egy apartman bérlete egy hétre (4 főre) 6-700 euró, kempingben bérelhető mobil házak (4 főre) éjszakánként 130 euró körül mozognak főszezonban.

Étkezés: Az éttermek általában drágábbak, mint Magyarországon, de sok városban lehet nagyon jó minőségű menüket kínáló, kisebb éttermeket találni. Az élelmiszerárak azonban teljesen a megfelelnek a magyar áraknak.

Üzemanyag: A magyar árakhoz képest kb. 10 %-al kerül többe Németországban az üzemanyag.

Belépők: A múzeumok általában 8-10 euró közötti árakkal dolgoznak, de mindenütt vannak családi vagy csoportos kedvezmények. A vidámparkok és fürdők belépői nem túl olcsók, de minden esetben minőségi szolgáltatásra számíthatunk.

Az utazás hátteréhez szükséges hasznos linkekkel még később jövök ennek a sorozatnak a keretében!

Kalandra fel! Irány Németország!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr612781870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eszter Gancs 2015.01.27. 20:46:25

Szia! Az imént olvastam a Hataratkelon a bejegyzesedet. A kep alapjan mar gyanus volt a helyszín, de a Bodensee-t olvasva bizonyossá valtam. A singeni korhaz lett a nyerő, jól tippelek? :)
nemetorszag_a_sokszinu_uti_cel
süti beállítások módosítása