Élet sója

Rejtélyes alagutak Toszkána szívében

2015. január 29. - Tünde Bagó

Tengerpart, pizza, spagetti és hangoskodó olaszok. Ezek azok a dolgok, amelyek leginkább eszünkbe jutnak, ha Olaszország nevét halljuk. Edina, aki már a toszkán karácsonyról is írt nekünk, most úti célként mutatja be nekünk Sienát, a várost, ahol él. Kitől is kaphatnánk jobb segítséget egy utazás megszervezéséhez, mint egy bennfentestől?

toscana1

 Siena Firenzétől kb. 70 km-re fekszik. A repülővel érkezők az választhatják a pisai, firenzei vagy római repülőteret, majd autóbusszal közelíthetik meg Siena városát. Az autót választóknak fel kell készülniük egy hosszabb útra Magyarországról, de szerencsére az autópályákon itt is lehet haladni. Itt Olaszországban nem kell autópálya matricát venni, hanem attól függően, hogy mennyit közlekedünk rajt, kell fizetni a kijáratnál. Budapestről indulnak autóbusz járatok is Firenzébe. Az ár 80-85 € körül mozog, az út pedig úgy 14 órát tesz ki. Innen pedig már könnyedén eljuthatunk Sienába, alig néhány euróért.

Siena fantasztikus élményekkel tudja megajándékozni az idelátogatókat.

Az utazásra leginkább az áprilistól júniusig, vagy a szeptemberi – októberi időszakot ajánlom. Júliusban és augusztusban nagyon meleg van, ekkor képtelenség élvezni igazán a város szépségeit. Emellett ebben az időszakban (július 2. – augusztus 16.) játszódik Siena főterén, a Piazza del Campo-n a Palio. Ez a világ egyik leghíresebb lovasversenye, amelynek eredete XVII. századra nyúlik vissza. Az ünnepség alatt rengeteg városrész le van zárva, s a tömeg is nagy az utcákon.

 toscana3

A városban nagyon sok szálláslehetőség közül lehet választani. Az árak főszezonban, mondjuk egy négycsillagos szállodában 40 és 110 euró/egyágyas szoba, 60 és 180 euró/kétágyas szoba körül mozognak. Igen változóak, sokszor nincs arányban az ár a minőséggel. Érdemes körülnézni Siena városán kívül, mert ott jóval olcsóbban is kaphatunk. Ajánlom a Camping Colleverde-t (Siena - Via Scacciapensieri), ahol a lakókocsiknak kényelmes parkolási lehetőséget lehet kapni, de van sátorozási lehetőség is és remek mobilházak konyhával, fürdővel felszerelve. Innen kb. 10 perc alatt a városba lehet lenni autóbusszal.

 S, hogy mit nem szabad kihagyni a turistának Sienában?

Olaszország legmagasabb tornyát a Piazza del Campon (a legyező alakú téren) található Torre del Mangiát mindenképpen érdemes megmászni. Építése a XIV. századra nyúlik vissza, s amennyiben kibírjuk a közel 40 perces felkapaszkodást, akkor gyönyörű kilátást kapunk cserébe.

toscana4

S, ha már ezen a téren fújjuk ki magunkat a torony után, akkor lessünk be a városházára, ahol értékes freskók találhatóak.

Nem messze innen találjuk a világ egyik legrégebbi kórházát, amelyet két évtizeddel ezelőtt alakították át múzeummá, a S. Maria della Scala-t.

toscana5

Michelangelo, Duccio di Buoninsegna, Pinturicchio, Donatello – a legnagyobbak vannak jelen Siena katedrálisában, a Duomo di Siena-ban, amely a XIII. században épült, s gyakran restaurálják, de egész évben látogatható. Ha szerencsénk van, akkor megcsodálhatjuk az intarziás padlózatot, amelyen olyan művészek dolgoztak, mint Pinturicchio és Domenico Beccafumi (sajnos sokszor lefedik a padlózatot, így védve a műremeket).

toscana6

Siena is – hasonlóan a többi olasz városhoz – bővelkedik templomokban. Többek között érdemes időt és energiát szánni a S. Domenico-ra, a Basilica di S. Francesco-ra és a Basilica dell’Osservanzára.

A XVI. századi erőd, a Fortezza Medicea nemcsak a nyílt téri színházból csodálható panorámájával vonzza a turistákat, hanem az egyik bástyájában az erőd pincészetének borait is megkóstolhatják a kíváncsi természetű borimádók.

Siena látnivalóit sorolhatnám napestig, de azokat az útikönyvek is részletezik. Én inkább azt ajánlom, hogy aki a városba érkezik, az sétáljon egy nagyot, térjen be a sikátoros utcákba, mert szinte mindenütt gyönyörű panoráma tárul elé. Kényelmes cipő ajánlott, itt ugyanis sok emelkedő és meredek lejtő teszi próbára a turista lábait.

A városba érkezők közül kevesen látogatják meg Siena számomra egyik legérdekesebb látványosságát, a földalatti alagutakat, amelyek egykor a város vízellátását szolgálták. A csaknem 25 km hosszú és sziklába vájt Bottini di Siena csak előzetes bejelentkezésre látogatható, de megéri a szervezést.

toscana7

A sok-sok látnivaló mellett javaslom, hogy az olasz konyha remekeit senki ne hagyja ki Sienában sem.

Reggelire érdemes betérni egy bárba, ahol az igazi olasz kávé, vagy cappuccino mellé remek péksütemények párosulnak. Ajánlom a Via dei Rossi utcai „Gusti Continentali” nevezetű bárat. Garantáltan megéri az időt és a pénzt. A kávé kitűnő, a péksütemények mennyeiek, a kiszolgálás pedig fenséges. Megkóstolásra ajánlom a bombolone-t, ami egy fantasztikus krémes fánk. S ha megtetszett, akkor ide egy gyors ebédre is érdemes visszajönni. Kitűnő saláták és tészták várakoznak fogyasztásra.

Sienában is a legjobb ebédet egy pizzériában vagy egy pékségben kaphatjuk. A Forno dei Galli a Via dei Termini utcában a város egyik legjobb pizzériája. Érdemes megkóstolni a töltött pizzát, ciaccino ripieno-t.

Ebédkor betérhetünk egy kisebb élelmiszerüzletbe, ahol kívánságra készítenek szendvicseket is.

A délutáni szieszta kihagyhatatlan része a fagyizás. Finom fagyit lehet kapni a Grom fagyizóban, a Gelateria Kopakabana-ban a Via dei Rossi utcában, az Antica Cremeria-ban a város S. Prospero zónájában, vagy pedig a Caribia fagyizóban, a Piazza del Campo mellett.

A vacsora, mint a nap fő étkezése csakis egy jó étteremben, azaz trattoriában vagy egy pizzériában eshet meg. Ajánlom a toszkánai előételt (antipasto toscano), amelyben felvágott, és különféle pástétomokkal, krémekkel megkent kenyérfalatok várnak mindenkit.

toscana8

Ezután jöhet a pasta, mondjuk egy jó paradicsomos tészta, vagy a pici al ragu, húsos tészta. Az olaszoknak ez eddig csak a bevezetés – az adagok bőségesek, úgyhogy mi itt akár be is fejezhetjük a vacsorát –, ezután jöhetnek a grillezett húsok zöldségekkel. A vacsorához egy jó pohár vörösbor dukál.

Hogy torkig ettük magunkat? Az nem vitás, de desszert nélkül haza nem illik menni. Tiramisu, a jó öreg olasz desszert. Sienában is fenséges! Én azonban ajánlom a vin santo nevű desszertbort cantuccinivel. Az utóbbit, ami egy mandulás toszkán sütemény, a borba mártogatva kell fogyasztani. Az élmény garantált!

toscana9

Az autóval érkezők, vagy helyben autót bérlők előnye, hogy ellátogathatnak a környékre, megcsodálhatják a dombos toszkán tájat, a sziklába vágott kardot az Eremo di Montesiepi-ben és San Galgano apátságot, vagy Bagno Vignoni termálfürdőjét.

toscana10

+1 tipp tőlem:

Akinek sikerül egy szerdai napot is a városban töltenie, az a piacot ne hagyja ki, szuvenírként vigye haza a fentebb említett cantuccinit vin santo-val, ricciarelli-t (édesség), panforte-t (szintén édesség), chianti bort, vagy pici-t (tészta).

Mire vártok még? Lassan tervezni kell a nyaralást és miért ne választanátok Sienát!

Várunk benneteket!

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr4812781884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
rejtelyes_alagutak_toszkana_sziveben
süti beállítások módosítása