Élet sója

Esterházy hercegé volt egykor a legnagyobb német virágsziget

2017. március 05. - Tünde Bagó
Magyarokra bárhol a világon ráakadhatsz. S ez nemcsak manapság igaz, hanem az elmúlt évszázadokban is az volt. Ezért már meg sem lepődtem, amikor Németország legnagyobb virágszigetének történetében egy magyar gróf nevét olvastam.
 Herceg Esterházy Miklós, az az Esterházy, akinek kastélyát Kismartonban csodálhatjuk meg, akinek Haydn vezette udvari zenekarát, akinek Napóleon felajánlotta a magyar koronát, s akinek képgyűjteménye alapozta meg a Szépművészeti Múzeumot, igen, ő az, aki 1827-ben megvásárolta a német Mainau szigetét. 
 A szigetet akkor már jó ideje egyik tulajdonos adta a másiknak, s senki nem törődött azzal, amit a skandináv keresztes lovagok keletről hazahozva a szigetre betelepítettek. A herceg azonban kitisztíttatja, s további ritkaságokkal ülteti be a kiváló klímájú szigetet, megalapozva ezzel Európa egyik legnagyobb botanikus kertjét. 
Így most neki is köszönhetjük, hogy kora tavasztól késő őszig szebbnél szebb növények között sétálgathatunk Dél-Németországban, Mainaun. Jártam már itt, nem egyszer, nem kétszer, sokszor!
A galériában a fotókra kattintva a képek nagyobb méretben is megtekinthetőek.

Imádom az előtavaszt a szigeten!
Előtavasz? Mindegy, hogy még március van, mindegy, hogy még havazik, s mindegy, hogy még alig nyílik néhány virág, Mainaun ott vannak az orchideák. Mind a 3000-en, akik képviselik ezt a különös nemzetséget, bezsúfolódnak a pálmaházba, kapaszkodnak a pálmák közötti függőhídon és ontják virágaikat hat héten keresztül. 

Orchideak1_kicsik_600x401.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Orchideák, ezek a számomra legerotikusabb virágok. Egyes fajtái a nőt, míg mások a férfit formázzák meg. A legelterjedtebbre elég csak ránézni és közepe olyan, mint, ahogyan a női medencecsontok körülölelik a méhet, s a szeméremajak mindezt védelmezi.
 

Orchideak9_kicsik_600x531.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

 
 Egy másik már inkább a férfi nemi szervét mintázza, ahogyan a has alól előáll a herék között. 

Orchideak4_kicsik_567x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Egy harmadik pedig a befogadást jelképezi a legnagyobb festők által is megirigyelhető módon.
 

Orchideak11_kicsik_600x419.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Ezt láttam meg bennük elsőként, pedig azt mondják, az orchidea a kifinomultságot is jelképezi. S valóban, egyes fajták színénél és bársonyos szirmainál kifinomultabbat nem találni. Ahogyan mellettük ülök, s látom pompájukat, érzem a beléjük fektetett tudás és energia erejét.

Orchideak2_kicsik_402x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Azt, amivel a sziget egykori és jelenlegi urai rendelkeztek és létrehozták ezt a hatalmas kertet a Boden-tó szigetén. Igen, a magyar Esterházy gróf is, az ő keze nyoma is itt van. 

Orchideak8_kicsik_489x600.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

Március 24-én indul az orchidea szezon Mainau, s egészen május elejéig tart. Ha ebben az időszakban érkeztek, akkor tavaszi virágokból sem lesz hiány a szigeten.

tulipa__nerdo__.jpg Fotó: dr. Szalai Krisztián

További információkat a szigetről itt találtok.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr9512782348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Gézáné Ibolya 2017.03.06. 20:50:17

Tavasszal, nyáron és ősszel is voltam a szigeten. Összesen négy alkalommal. Csodáltam és mindig visszavágyom. Temérdek fotót készítettem, persze csak amatőr módon. Életre szóló élmény. Aki teheti menjen el és legyen része a csodákban.

Bagó Tünde 2017.03.07. 13:42:52

Teljesen egyetértek Ibolya! Én is szeretem valamennyi évszakban, csodás! Örülök, hogy olvassa a blogot! Szép napot! Tünde - Élet sója blog

Tóth Gézáné Ibolya 2017.03.07. 18:19:30

Kedves Tünde, köszönöm, sok szép élmény kívánok. Ibolya
esterhazy_grofe_volt_egykor_a_legnagyobb_nemet_viragsziget
süti beállítások módosítása