Élet sója

Újranyit az örök szerelem háza Fonyódon

2017. május 11. - Tünde Bagó

Molnár Csilla szépségkirálynőre emlékező kiállítással nyitja meg kapuit a felújított Kripta villa Fonyódon a hétvégén, de nemcsak ezért érdemes ellátogatni a Balaton kilátójaként emlegetett városba.

A Balaton déli partján fekvő városba érkező turisták átlagéletkora igen alacsony, hiszen sok fiatal, házasodni készülő pár látogat el az örök szerelem házába, hogy egy kézfogással elnyerje az örök boldogságot. A sokáig puncskockaként emlegetett zarándokhely most új külsőt kapott, de a szerelmesek számára így sem veszített jelentőségéből.

A kripta egy mediterrán villa hangulatát idézi, amelyet a szerelmes patikus Abrudbányai-Rédiger Ödön azért építtetett, mert esküvőjük előtt pár héttel veszítette el szerelmét Magdust. A villa helyének választott Sipos-dombról csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, s most az egykor Csernus Sándor által tervezett ház is szép, új külsőt kapott. Az alagsorban pedig Magdus és Ödön továbbra is ott fekszenek a nászágyban. Sajnos a lány hamvai a háború miatt nem kerülhettek a márványágyba, de ettől még az emlékezés helye lett Ödön, s zarándokhely a szerelmesek számára. 

kripta_szobrok_600x393.jpg Fotó: www.fmhe.hu

 Ödön a kriptában elhelyezte szerelme azon tárgyait, amelyeket még magával hozhatott Kolozsvárról, mielőtt Erdélyt elcsatolták volna Romániához. 

S most, amikor új külsővel tér vissza a fonyódi látnivalók körébe a Kripta villa, akkor egy másik tragikus sorsú nő, a fonyódi Molnár Csilla szépségkirálynő emlékei kapnak helyet Magdus és Ödön álma felett. A villát május 14-én nyitják, s nem lesz hiány zenés programokból sem

Fonyódon azonban nemcsak az örök szerelmet nyerhetjük el, hanem olyan élményekben is részünk lehet, mint

  • az Ezerarcú Balaton kiállítás a múzeumban - a múzeum az egykori Velics-villában kapott helyet, amelynek falán Szinyei Merse Pál táblája őrzi emlékét annak, hogy a nagy festő 1916 és 1917 nyarát ebben a villában töltve kilenc képet festett Fonyódról és a Balatonról,
  • a Palánkvár titkának felfedezése - miért is kellett ilyen várral védekezniük a török ellen a helyieknek,  

Fotó: www.fonyod.hu

  • a Tihanyi-félsziget és az északi part megcsodálása a Várhegyi Széplátóból, amelyhez a kilátót körülölelő erdőben túrautak vezetnek,

Fotó: www.fonyod.hu

  • a Balaton leghosszabb, 464 méteres mólóján történő séta,

Fotó: www.fonyod.hu

  • s a XX. század eleji balatoni villák hangulatának felfedezése - híres a fonyód-bélatelepi villasor, amely 1894-ben kezdett kiépülni, s a mai napig a legtöbb villa megőrizte jellegzetes vonásait eredeti formában, olyan lakókkal büszkélkedhetett, mint a pezsgőgyáros Törley család, vagy Huszka Jenő zeneszerző. 

Az én személyes kedvencem Fonyód legöregebb műemlék épülete, a Lenke u. 21. szám alatti, csaknem kétszázéves Présház Étterem, amelyet a Lengyel család a szőlőbirtok kiszolgálására építtetett, s a prés egyik gerendájába a következő feliratot vésték:

"Anno 1833. A szőlő három gyümölcsöt terem. Az első gyönyörűség, a második részegség, a harmadik bánat."

Ha a Kripta Villa történetére gondolunk, akkor a szerelem kapcsán is igaznak érezhetjük a csaknem kétszázéves bölcsességet.

Látogassatok el Fonyódra, a Balaton kilátójába, s fogjátok meg szerelmetek kezét a kriptában, majd koccintsatok az örök boldogságotokra a Présház Étteremben

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr3612782426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valeria Szedlak 2017.05.12. 07:30:42

Kripta - villa ??? Ez az ízlstelenség netovábbja. És mi az, hogy ott elnyerhetjük az örök szerelmet ? Van olyan beteges ízlésű szerelmespár, aki a csodás balatoni tájban való gyönyörködés helyett ezt a hátborzongatóan rossz ízlésre valló borzalmat választja? Úgy tűnik, van. És vajon mi sarkallhatta a cikk íróját arra, hogy a számtalan lehetőség közül, melyet ez a mesebeli vidék kínál, inkább giccsparádéról tudósíton ?

Bagó Tünde 2017.05.12. 08:08:33

Kedves Valéria! Ön szerint akkor a világ egyik leghíresebb épülete, a Tádzs Mahal is ízléstelen? Azért ezzel nem értenék egyet. Egyébként pedig a kriptát azért nevezték el villának is, mert építtetője, a szerelmes férfi nem lakhatott együtt szerelmével, mivel az meghalt és úgy gondolta a férfi, akkor legyen a halálban egy saját házuk, villájuk. Semmi ízléstelenség nincs benne, szerintem. Ennyi erővel a templomokban található szarkofágokhoz való zarándoklat is ízléstelen lehet. Az ilyen jellegű kripták építése egyébként sem idegen a temetkezési szokásinkban. S ha végigolvassa a cikket, akkor láthatja, hogy számos szép helyről írok még Fonyódon. Nem beszélve arról, a cikk írására az késztetett, hogy felújították a Kripta villát és most még egy emlékkiállításnak is helyet ad a hétvégi megnyitó alkalmából. Nem hinném, hogy egy férfi által a szerelmének állított épület giccsparádé lenne, sem itt, sem máshol a világon. Szép, kevesebb feszültséggel teli napot kívánok Önnek! Élet sója blog
ujranyit_az_orok_szerelem_haza_fonyodon
süti beállítások módosítása