Élet sója

Svájctól Svájcig a Rajnán

Rövid folyószakasz, különleges látnivalók

2017. szeptember 25. - Tünde Bagó

r9_kicsik.jpg

Irigylem a folyókat az útjukért, amelyet forrásuktól a torkolatukig megtesznek. Útlevél és határellenőrzés nélkül száguldanak át országokon, minden évszakban megcsodálhatják a környező tájat, s belekóstolhatnak a különböző népek életébe. Igazi utazók. Én még csak egy kis szakaszán utaztam végig, de érdekességekre és csodákra akadtam.

Amikor a Bodeni-tó (a magyar helyesírás szerint Boden-tó, de írói szabadságom és velevaló különleges kapcsolatom miatt - amelyről könyvemben lehet olvasni - én csak Bodeni-tónak nevezem) déli partján, Svájcban, a Rajna régi torkolatánál álltam, már akkor éreztem, hogy nagy barátok leszünk a folyóval. Elbűvölt az, hogy belefut itt a tóba, majd Konstanznál elhagyja, de csak azért, hogy a tó egy másik ágával kapcsolja össze azt. Általa az én kedvenc tavam állandó mozgásba kerül.

Összeszedtem néhány érdekes látnivalót, amelyet a Rajna érint ezen a saját hosszához képest rövid szakaszon, s amely engem és fotós férjemet elbűvölt.

Rorschachból Rheineck felé autózva - miután belebotlottunk egy Hundertwasser épületbe - értük el a régi, vagy öreg Rajnaágat, amely mellett sétát lehet tenni kis nyaralóházak között. Igazán lassú, komótos itt a folyó. Sokkal látványosabb a tóhoz érkezése a már osztrák Lustenaunál, ahol sajnos lemaradtuk arról, hogy vonattal vegyük fel a versenyt a folyóval, de így is egészen sokáig vágtázhattunk a földnyelven vele. Aki teheti, az mindenképpen üljön fel a kis, rajnai vonatra és azzal hódítsa meg a torkolatot. Bővebb információt itt lehet találni! 

Kárpótlásul felvonóval meghódítottuk a Karren hegyet Dornbirnban, ahonnan feltárult előttünk a fantasztikus panoráma a Rajna Bodeni-tóba futásáról. 

e04_uj_small_1.jpg

Rajna torkolat Lustenaunál - Fotó: dr. Szalai Krisztián

Ha Lustenaunál bedobtunk volna egy palackot üzenetünkkel a Rajnába, akkor bizonyára nagyobb szerencsével kaptunk volna jelet Konstanz kis szigetén, ott ahol a híres Zeppelin gróf született, az egykori kolostor helyén működő Insel hotel teraszán.

i4_kicsik.jpg

Insel Hotel, Konstanz Fotó: dr. Szalai Krisztián

Figyeltük mi napestig, ahogy a tóból újra Rajna lesz, s közben hajók futnak ki a kikötőből a tóra. Elámultunk a hotel aulájának felfestményein, amelyek engem rögtön megihletnek és könyvemben így írok róla: 

"Az aulából rögtön a gótikus kerengőbe lépünk, ahol körben falfreskók mesélik el Konstanz történelmét. Az első máris belopja magát a szívembe, ugyanis egy puttót ábrázol, mint a falfestmények festőjének segítőjét, amint felüti a sziget történelmét magában rejtő könyvet. Ahogyan föléhajol a könyvnek, utat nyit számunkra is, hogy belépjünk a történelembe, s megkezdjük időutazásunkat Konstanzban. Lépésről lépésre, a cölöpházépítőkkel, a rómaiakkal, Konstanz első püspökével, Nagy Károllyal, a környék kolostorainak alapítóival, Amandus Susóval, a középkori misztikussal, Husz Jánossal, a genfi gyárosokkal, II. Vilmos császárral megérkezünk 1874-be, amikor is az épületben született világhírű Ferdinand von Zeppelin gróf testvére, Eberhard von Zeppelin megalapítja a hotelt (a hivatalos megnyitóra 1875. április 15-én kerül sor). Ahol egykor a szerény körülmények között élő domonkosok fáradhatatlanul dolgoztak a hittérítésen, a kódexek másolásán, ott ma a vendég luxuskörülmények között, a Bodeni-tó panorámájával, a Rajna és Impéria táncával keresheti meg belső nyugalmát." - részlet Bagó Tünde: A Bodeni-tó című könyvéből.

Képzeletbeli palackunkat Konstanz után Gottlieben településen keresgéljük, helyette azonban különleges édességre akadunk. A folyó partján, amelyet akár a tónak is nevezhetnénk található a híres svájci csokigyár, Gottlieb. Valójában itt az ostya lényeg, amely körülveszi a csokit. Az ostya a falu asszonyainak szájról szájra terjesztett ostyareceptje alapján készült isteni gaufrettes. Később, a XX. század elején Elisabeth Wegeli átveszi a szomszédasszonya ostyasütőjével annak receptjét is, s fokozatosan beletanul a gottliebeni ostyahagyományba. Mit beletanul? Egyenesen továbbfejleszti és 1938-ra már meg is töltik az ostyákat, csokoládéval. Az édesség édes mivoltát csak a település házai tudják felülmúlni.

h1_kicsik.jpg

Gottlieben település - Fotó: dr. Szalai Krisztián

Újabb drágakövet hagyunk el a Rajna partján, amikor továbbállunk, hogy képzeletbeli palackunk nyomába eredjünk.

A keresgélésben pihenő van, amíg a Bodeni-tó Untersee ágának partján haladunk, hiszen itt reménytelen lenne elkülöníteni a Rajnát és a tavat. Stein am Rhein településen viszont már egyértelmű, hogy újra a Rajna mellett vagyunk. Mielőtt betérnénk a festett falú svájci, középkori városkába, felfedezzük a Rajna egyik szigetét, a Werdet. Könyvemben így írok róla:

"A Werd sziget történelme is a római korban kezdődik, de talán legszomorúbb pontja az volt, amikor ide száműzték Otmart, a St. Gallen-i kolostor alapítóját, akinek éhhalál volt büntetése. Ma ferencesek élnek a kis kápolna melletti épületben, s udvarukon egy labirintus mellett az hirdetik, hogy mindenkinek saját magának kell megtalálnia az Istenhez vezető utat. A kis szigetről ismét megcsodálhatjuk a várat, a várost, a kolostort s a Rajna sodrását egy padon üldögélve. Csend van, nyugalom, tökéletes hely pár perces önmagunkba tekintéshez." - részlet Bagó Tünde: A Bodeni-tó című könyvéből.

m5_kicsik.jpg

Werd sziget Stein am Rhein mellett - Fotó: dr. Szalai Krisztián

Innen hajóval folytatjuk utunkat a Rajnán Schaffhausenig. A városig, ahol a folyó majdnem 20 métert ugrik lefele hatalmas robajjal és látványos módon a sziklák között. A legnagyobb sziklához újabb hajóra szállunk, s megmászása után, valamint azután, hogy benne voltunk a vízesés szemében, áthajózunk a Schloss Laufenbe, azaz Laufen-kastélyba. Itt először teraszokon és barlangokon keresztül kerülhetünk kapcsolatba vizuálisan és testileg is Európa legnagyobb vízesésével, majd a kastélyban rövid időutazásra kapunk bérletet a vízeséshez látogató koronás főkkel együtt. 

r9_kicsik.jpg

Rajna-vízesés, Schaffhausen - Fotó: dr. Szalai Krisztián

Svájcból indultunk, jártunk Ausztriában és Németországban is a Rajnával, s végül visszatértünk újra Svájcba. Mennénk még tovább, s hamarosan így is teszünk, mert csábít bennünket a folyó Bázel és Strassbourg felé. 

A bejegyzésben megjelenített idézetek könyvemből, A Bodeni-tó - Több mint útikönyv származnak, amely férjem, dr. Szalai Krisztián fotóival jelent meg pár hete. A könyv megvásárolható a Libri és a Líra üzleteiben, valamint online is. Továbbá a kiadóm, a Publio Kiadó webáruházában itt

konyv_promo7_small_1.jpg

A könyv a Rajna partján, háttérben Stein am Rhein - Fotó: dr. Szalai Krisztián

Ha szeretnétek még velünk könyvbemutatókon találkozni és beszélgetni, akkor az alábbi helyeken várunk ezen a héten benneteket: 

2018. szeptember 26. 18 óra Székesfehérvár - Vörösmarty Könyvtár, Székesfehérvár, Bartók B. tér 4.
 
2018. szeptember 27.  17  óra Békéscsaba - Líra-Móra Könyvesbolt, Békéscsaba, Andrássy út 4.
 
2018. szeptember 28. 17 óra Budapest - EX LIBRIS Könyvtár, Budapest, VI. ker, Bajza u. 18.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://eletsoja.blog.hu/api/trackback/id/tr5312889520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
svajctol_svajcig_a_rajnan
süti beállítások módosítása